Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljetovanje s djecom bez stresa - moguće je!

Odlazak na ljetovanje gotovo uvijek počinje stresno. Prije ulaska u automobil ili bilo koje prijevozno sredstvo s kojim planiramo doći na destinaciju svojeg odmora, uglavnom su hormoni stresa već na visokim razinama, tako da početak ...

Ako ove godine poželite provesti najopušteniji godišnji odmor, onda si morate zadati jedan zadatak, a to je: hormone stresa držat ću po kontrolom, neću im dati da se rasplamsaju. I uistinu, ako ih budete držali pod kontrolom, ovaj odmor pamtit ćete kao najbolji ikada.

Naše nadbubrežne žlijezde stvaraju kortizol, hormon stresa, tj. omogućavaju nam da sve što poželimo, to i odradimo. Znači ako si zadate puno zadataka, nadbubrežne će raditi punom parom i za svaki zadatak izlučiti određenu količinu kortizola. Ako budete sebi postavili uvjet da na godišnjem morate sve riješiti, sve primijetiti, sve komentirati, vjerojatnost je 100% da ste nadbubrežnima dali zadaću da izluče maksimalno puno kortizola. Kada je takva supranormalna količina kortizola u krvi, onda se većina stanica nastoji obraniti od toga, i jednostavno zatvori receptore za kortizol, I tada, iako ga imate, vaše tijelo zapravo dobiva signal da ga nema, jer zapravo, kortizol ne može raditi svoju funkciju. Receptor ga ne prima, otprilike kao neželjenog gosta u našoj kući, neće biti počašćen. Kada su receptori zatvoreni, mi ne možemo podnositi stres i sve nam postaje napeto. Mozak nam ne radi, neurotransmiteri polude, i umjesto da nam je lijepo, kako smo si zamislili, prolazimo najgore dane ikada. U kombinaciji s malom djecom, rekvizitima za plažu, komarcima i nepodnošljivom vrućinom, naši receptori jednostavno ne rade.

Što učiniti da ovaj godišnji ne prođe kao još jedna uobičajena blokada kortizolskih receptora?

Prije svega, strukturirajte svoj dan i odredite prioritete kojih ćete se držati. Prioriteti smanjuju izlučivanje kortizola. Možete raditi jednu stvar u jedno vrijeme, primjerice vježbajte - godišnji je idealno vrijeme za to. Delegirajte! Jednu stvar radite vi, jednu partner, jednu djeca. Ako su djeca mala, jedan se igra s djecom, drugi priprema jelo, čisti, sprema.

Odredite vrijeme kada nećete ništa raditi, čak niti misliti. Tada se usredotočite na članove svoje obitelji i budite, BUDITE s njima.

Najgora stvar je biti na godišnjem fizički, a mislima odsutni. Kad ste s obitelji, budite s njima. I tako cijele godine, svi su negdje, ali za godišnji odmor, vježbajte kortizol, budite sa svojima.

Dogodit će se neobična stvar. Kako ćete napredovati, vidjet ćete da će se sve oko vas mijenjati. Vaš visoki kortizol neće više biti uzbuna za cijelu obitelj, te će se tenzija znatno smanjiti.

Da bi prakticirali tehniku smanjenja kortizola, moramo aktivirati hormone koje ga prirodno ruše, prije svega mislim na noćne hormone koji su oponenti kortizolu: hormon rasta, melatonin, oksitocin. Ako ih jačamo, držat ćemo svoj kortizol pod kontrolom.

, Image: 340641583, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kako se ova trojica luče noću, i to kad spavamo, bitno je omogućiti svojim žlijezdama noć. Bez noći, ništa od noćnih hormona.

Ljeto i godišnji odmor tradicionalno se smatraju dobrim preduvjetima za ludi noćni provod. To je istina, jedino pod uvjetom da imate samo sebe i da se brinete samo za sebe, tj. da ste mlad čovjek, neopterećen i lak k'o pero. Ako ste roditelj male ili srednje velike djece, zaboravite noćni život. Dnevni će vam život biti takav stres, da će noć to sve još više raspaliti. Dakle, ako imate djecu malenu ili u dobi da ovise o vama, godišnji odmor provedite tako da ojačate noćne hormone, tj. da se naspavate. Leći ćete “s kokicama”, bez obzira na to što će vas svi ismijavati. (Kasnije, kada se vratite na radno mjesto, smijat ćete se vi, a oni će plakati.)

Legnite svi zajedno oko 22 sata i zaspite, jer tada počinje raditi hormon rasta, koji regenerira, opušta, briše bore zauvijek, Djeca rastu, a vi se pomlađujete, i vaše stanice opet postaju osjetljive na kortizol i sutrašnji stres.

Drugi noćni hormon koji zahtjeva spavanje je melatonin, najjači hormon antioksidans. Odstranjuje "hrđu" iz našeg tijela efikasnije nego bilo koje antikorozivno sredstvo s metala i pri tome nas čini snažnima, gipkima, ornima. Treći hormon koji se luči noću je oksitocin ili hormon ljubavi. On vam čini da volite svoju obitelj, da im dajete ljubav i da ju možete dobiti nazad. Oksitocin je snažan blokator stresa, jer gdje postoji ljubav, nema stresa.

Ako odlučite malo promijeniti svoju dosadašnju rutinu, ovo bi mogao biti vaš odmor iz snova. ne trebaju vam skupe destinacije, hoteli s 5 zvjezdica, bitan je samo trening dnevnih i noćnih hormona.

Kako cijele godine živite neprirodno, uzmite godišnji odmor za "fine tuning" i koordinirajte svoje tijelo s prirodom. Vi i vaša djeca osjećat ćete se sjajno, neće biti nervoze, sve će ići glatko.

Probala sam ovo na sebi, znam ljude koji to prakticiraju, ne mogu vam nahvaliti ovaj postupak. Zbog svoje jednostavnosti, sve izgleda bezvezno. Pitate se kako samo s ovim spavanjem riješiti sve svoje ljetne probleme? Naravno, vi ne znate odgovor, ali hormoni znaju.

Happy family lying on blanket at beach during sunny day, Image: 334267486, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Pokušajte tijekom ovog godišnjeg odmora napraviti "sleep challenge" i zapisujte koliko ste mogli maksimalno spavati u komadu. Nagradite se ako ste prošli 8 sati. Jasno, podrazumijeva se da ste počeli prije ili oko 22 sata, a ne u ponoć, Jer tada ste već isključili hormon rasta, koji prestaje s izlučivanjem prije ponoći.

Vidjet ćete nevjerojatnu promjenu, more će biti modrije, sunce sjajnije, a djeca suradljivija, čak će vam se i vaš partner ili partnerica činiti atraktivniji. Vi nećete znati zašto, ali to je sve plod hormonske ravnoteže. Sretno!

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije