Kada se rodi novo biće, da sam ja netko, svim mamama i tatama bih odmah “uvalila” u ruke priručnik kako “upotrebljavati” dijete. Iako vam se čini možda smiješno i nepotrebno, vjerujte, nije, dapače, itekako je potrebno. Svaki kućanski uređaj koji kupimo dolazi s priručnikom kako ga koristiti. Kreator svakog uređaja iznio je način kako ćemo pametno upotrebljavati taj stroj da nam dugo traje i da radi pravilno. Svaki današnji stroj ima svoj software. Budući da uređaj nije nastao djelovanjem prirode, nego čovjeka i njegove zamisli, kreator nam je morao otkriti što je htio.

Nasuprot tome, kreator softwarea ljudskog tijela je priroda. Malo dijete, veliki čovjek, sve je to pod upravljanjem prirode, i onda se smatra da tu ne treba ništa učiti. Pa to je prirodno.

Što je prirodan život?

Kad bih vam postavila pitanje što je prirodan život, budite uvjereni da bi u većini slučajeva odgovor bio netočan, jer mi niti znamo, niti vodimo prirodan život, prema tome, na intuiciju se ne možemo uvijek oslanjati. Osim toga, priroda nam je dugim i preobilnim školovanjem izbačena iz glava, tako da ono što je samo po sebi zdravorazumski i prirodno, nije ispravno u odgojno-obrazovnom procesu, jer je gradivo smislio čovjek, a ne priroda.

Većina znanja koje imamo ne izlazi iz prirodne potrebe čovjeka, nego iz zadovoljavanja normi školskog sustava. Nakon školovanja, dobrano smo izmučeni, a od prirode u nama ostaje malo toga. Postajemo kotačić modernog doba, a prirodu i ne primjećujemo.

Kako 'upotrebljavati' malo dijete?

Svaki naš organ i svaka naša stanica imaju svoj software koji bi morali poznavati. Tijelo je savršeno prirodan mehanizam, koji ima sposobnost rješavanja svakog problema na najbolji mogući način, samo ako mu to dopustimo. Priroda je za početak smislila noć i dan, i čovjek je savršeno prilagođen tom ritmu. Preko dana rade dnevni hormoni koji nas troše, a po noći rade noćni hormoni koji nas regeneriraju. Malo dijete nema taj mehanizam jer mora puno spavati, i ne smije mariti za noć i dan. U spavanju raste i napreduje, a dok je budno, troši se.

Da sam ja netko, roditeljima bih dijelila priručnike...
Mother holding and embracing her baby boy at home, Image: 317522965, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Neki dan sam bila na svečanosti Prve Svete pričesti i imala priliku vidjeti malo dijete, ne starije od mjesec dana, koje je majka donijela u prepunu crkvu na misu. Naravno da je dijete plakalo, jer je atmosfera bila potpuno naelektrizirana. Zbog vrućine su male prvopričesnice u bijelim haljinicama padale u nesvijest jedna za drugom, pa je valjda ta neprirodna situacija djelovala i na malo dijete koje se „razderalo“ usred crkve.

Nisam mogla vjerovati da je netko donio tako malo dijete među ogromnu skupinu ljudi. Dijete mora biti u miru i sigurnom, da stvori jedan red, dana i noći, jer za početak, ono ga nema. Ako to ne stvori u ranoj fazi, tko zna što će još s time doći, koji poremećaj i koji problem. Mali mozak i svi drugi organi rastu tijekom spavanja i u miru, a u nemiru i budnosti, napeti su i sve ide u krivom smjeru.

Dan je za aktivnost, noć za spavanje, ponavljam svakodnevno mojim pacijentima, koji me u čudu gledaju i traže da im to znanstveno dokažem.

U glavi, u mozgu, imamo žlijezdu epifizu, koja raspoznaje dan od noći, i kao jedna skretnica, tijelo vodi u regeneraciju ili trošenje. Ako je noć, epifiza ju osjeća, želi započeti ciklus regeneracije, no ako nismo spokojni i ne spavamo, ona je nemoćna. Jednostavno regenerativni hormoni luče se minimalno, nedovoljno da spriječe neke simptome ili dovedu možda čak i do nekih bolesti.

Prva stranica mog priručnika, da sam ja netko, bila bi poštujte dan i noć, od rođenja do smrti, neka to bude svetinja, kojoj ćete se oduvijek klanjati.

Mala djeca dok rastu trebaju puno spavanja i odmora da im se razvije prije svega jak mozak i živčani sustav, da kasnije sve ono neprirodno što u svom životu budu morali raditi, a vjerujte bit će toga jako puno, nauče zdrav ritam, i to svladaju. Ljudi koji se pravilno regeneriraju uspješniji su, lakše podnose stres, zadovoljni su i nisu skloni debljanju. Spavanje osigurava energiju potrebnu za svakodnevni život i najbolji je lijek protiv većine bolesti današnjice. U spavanju, organizam preuzima kontrolu nad svime i sve popravlja.

Kada dobijete malo dijete, učite ga tomu, ali učite i sebe. Ne možete dijete tjerati na spavanje, ako vi ne spavate, jednostavno to nije prirodno. Cijela obitelj treba navečer zajedno leći u krevete, zaspati i pustiti noći da djeluje. Noću se luče hormon rasta, melatonin i oksitocin - hormon najljepšeg imena. Hormon ljubavi. Noć je za spavanje, regeneraciju i ljubav. Priznajte da to niste znali...

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando

Foto: Profimedia