Već se dugo vruće kupke preporučuju kao lijek za pozamašan broj boljki. Opuštajući učinak na mišiće i podizanje raspoloženja nadaleko je poznat, a namakanje u toploj vodi i te kako stvara ugodu posebice kad smo promrzli i treba se ugrijati. Teško je stoga prihvatiti da vruća kupka u trudnoći nije toliko poželjna i može izazvati probleme.

Trudnice - poseban oprez!

Međutim, trudnice bi trebale posebno paziti. Vruće kupke, saune i kupelji trebale bi se izbjegavati, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, zbog povećane opasnosti od pojave prirođenih mana kod djeteta i mogućih spontanih pobačaja. Naime, vrlo tople kupke mogu povisiti tjelesnu temperaturu te tako sniziti arterijski tlak i narušiti cirkulaciju u posteljici. Također je poznato da tlak kod uredne trudnoće opada, pa trudnice mogu nakon tople kupke osjetiti mučninu, vrtoglavicu ili čak gubitak svijesti. I vaša koža trpi jer je pretopla voda može isušiti, pa takve kupke trebate izbjegavati ako vam je koža ionako suha ili ste skloni dermatitisu.

Kraće opuštanje u kadi je moguće!

Ipak, kupke se ne morate potpuno odreći. Važno je pripaziti da temperatura vode ne prelazi 38,5 °C te da se u kupki ne zadržavate dulje od 15 minuta. Iz takve kupke i dalje crpite mnoštvo blagodati jer opušta mišiće, smanjuje otečenost ruku i nogu, povećava količinu plodne vode, sprečava prijevremene trudove, ali i pomaže da se opustite i oslobodite napetosti i briga koje vam možda izaziva trudnoća.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia