Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje u trudnoći

Većina će se mama složiti da je dojenje jedno od najljepših iskustava i predivan način povezivanja s bebom. A što je s dojenjem kad nastupi nova trudnoća? O svemu tome piše Iva Brčić, naša suradnica i edukatorica čiju radionicu ...

Ako nova trudnoća protječe bez komplikacija, zapravo nema prepreke za dojenjem. Odluka je na mami želi li to. Naravno, ne treba zaboraviti ni dijete koje ima svoje potrebe i želje.

Razlog zašto se mame obično brinu ili dvoume oko dojenja u trudnoći je da neće moći namaknuti dovoljno hranjivih tvari za kvalitetno mlijeko i za normalan razvoj bebe. Sve što mami treba je kvalitetna i zdrava prehrana, a tijelo će se pobrinuti za sve ostalo. Čak i kada se pojave mučnine i ništa ne djeluje primaljivo, tijelo će osigurati da beba dobije sve potrebno.

Također, trudnoća je katkad prilično isrpljujuća, pa mnoge mame strahuju da će ih dojenje dodatno umoriti. Međutim, upravo ono joj može donijeti željeni predah dok sjedi i doji.

Ipak ne treba zaboraviti da je trudnoća jedno drugo stanje i to će se odraziti i na dojenje. Dojke i bradavice bi mogle biti osjetljivije i bolne. Također može doći do smanjenja mlijeka i promjene okusa u drugom tromjesečju. Neka djeca će baš zbog toga početi odbijati dojku i jednostavno prestati dojiti. Naime, pred kraj trudnoće mlijeko će prijeći u kolostrum kako bi zadovoljilo potrebe bebe kada se rodi.

Neke mame mogu osjećati mučnine kad dođe do otpuštanja mlijeka ili pak neugodu i nervozu. S druge strane, kod nekih za vrijeme dojenja može doći do seksualnog uzbuđenja, koje je potpuno normalno. Trudnoća je sama po sebi razdoblje povećane seksualne želje, a nadražene bradavice to mogu dodatno potencirati.

Također treba reći da se za vrijeme dojenja otpušta hromon oksitocin koji mame brine, jer osim što uvjetuje otpuštanje mlijeka, potiče i trudove. Međutim, za vrijeme dojenja se otpuštaju vrlo male količine koje nisu dostatne za poticanje poroda. Situacije u kojima bi mama ipak trebala prestati dojiti su kada je već imala prijevremeni porod, pobačaj, krvarenje, te ako ima tešku trudnoću.

Najava radionice u Zadru

Premorenost, neispavanost i nemogućnost smirenja kolika i plača, glavni su uzroci postporođajne depresije. Upoznajte tehnike svjetski poznatog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa, koje smiruju kolike i produljuju spavanje bebe, a usput naučite kako izbjeći poslijeporođajnu depresiju.

Radionica se održava u subotu 3. 6. 2017. od 12 - 14 satina adresi Ivana Gundulića 2 u Zadru, Veseli Oblačić.

Na dvosatnoj radionici naučite kako:

  • smiriti plač i kolike u samo par minuta
  • kako aktivirati umirujući refleks, koji je urođeni prekidač za gašenje plača, pa čak i kolika!
  • kako pravilno izvoditi pet koraka koji pokreću umirujući refleks (zamatanje, bok/trbuh pozicija, zvukovi/šumovi, ljuljanje i sisanje)
  • kako izbjeći postporođajnu depresiju
  • što učiniti kada se razvije postporođajna depresija
  • uključivanje tata u tretiranju postporođajne depresije

Polaznici seminara dobivaju na dar:

CD "Prirodni zvukovi maternice" (za učinkovito smirivanje i uspavljivanje bebe)

Pamučnu dekicu za povijanje (neophodna za smirivanje i uspavljivanje bebe sa "pet koraka")

Napisala: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska™

http://najsretnijabeba.webs.com/

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije