Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neka vašu trudnoću podržava zdrava i uravnotežena prehrana

Uz pravilnu prehranu trudnice će se osjećati bolje, imat će dovoljno energije tijekom cijele trudnoće i dijete će se pravilno razvijati!

Trudnoća je idealno vrijeme za korekciju prehrane, ako već dosad nije uravnotežena. Tijekom prva četiri mjeseca u tijelu trudnice nastaju brojne promjene koje uzrokuju skladištenje masti i nutrijenata. Zalihe se stvaraju rano kako bi bile raspoložive tijekom rasta fetusa. To je jedan od razloga zašto su u ranoj trudnoći mnoge buduće majke češće gladne. Programirane smo tako da zalihe stvaramo unaprijed, prije nego nam zatrebaju.

Prehrana u prvom tromjesečju

Na početku trudnoće prednost dajte povrću, voću, cjelovitim žitaricama, nemasnome mesu i ribi, a svojoj prehrani dodajte multivitaminski pripravak osmišljen upravo za trudnice, kako biste imali dovoljnu količinu folne kiseline i željeza.

Budući da mučnine i umor često prate ranu trudnoću, ti prvi tjedni mogu biti vrlo iscrpljujući. Sami ćete najbolje vidjeti koje vam namirnice više ili manje odgovaraju, jer za svaku ženu je to nešto drugo. Umjesto kave ili kakaa, radije odaberite čaj od kamilice ili lipe. Sve su vrste voća dobrodošle, uz uvjet da voćne salate ne zaslađujete šećerom. Citrusno voće osigurat će vam dodatne zalihe vitamina C koji će vam održavati razinu energije unatoč trudničkom umoru, ali i biti odlična podrška imunitetu.

Dnevno se preporučuje unos od 500 ml punomasnog mlijeka uz dodatak sira, jogurta, kefira ili acidofila koji su odlični za crijevnu floru.

Ako želite redovitu probavu i bolje raspoloženje, birajte namirnice od cjelovitih žitarica koje su ujedno bogate i vitaminom B. Dvaput tjedno na jelovnik dodajte crveno meso i perad - bogati su željezom, bakrom, cinkom i vitaminima B1 i B6. Sjajna je plava riba, bogata omega-3 masnim kiselinama. Koristite masnoću biljnog podrijetla, npr. maslinovo ulje.

Closeup portrait of pretty woman awaiting baby eating fresh tasty sweet fruits, organic nutrition for pregnant girl, new life concept, Image: 161748561, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Trudnicama se savjetuje da se pridržavaju sljedećih osnovnih savjeta:

  • Ne preskačite obroke i ne pratite režim niskokalorične prehrane ili dijete koja nije dogovorena u suradnji s ginekologom (zbog nekog specifičnog problema)
  • Unosite barem 400 mikrograma folne kiseline na dan (ako nosite blizance, onda do 1000 mikrograma)
  • Jedite manje obroke polako ali više puta na dan i pokušajte što više uživati u obrocima.
  • Zabranjen je unos alkohola, a smanjiti je potrebno i unos kofeina (čajevi, kava, gazirani energetski napitci)
  • Unosite više svježih namirnica, a izbjegavajte prženu hranu, kolače i sladoled, bijeli šećer, hrenovke, mesne nareske, konzerviranu hranu...
  • Izbjegavajte sirovo ili nedovoljno obrađeno meso
  • Izbjegavajte velike količine soli. Pripazite jer se sol, baš kao i šećer nalazi u mnogim rafiniranim namirnicama.

Prehrana u drugom i trećem tromjesečju

U drugom tromjesečju trebali biste vratiti energiju i osjećati se dobro, a vratit će se i želja za raznovrsnom hranom koju ste dosad izbjegavali. To je sasvim u redu dok zadržite zdrave navike. Potrebe za kalcijem bit će povećane te slobodno povećajte unos mlijeka i mliječnih prerađevina, ako ih volite, osobito masnijih sireva i maslaca.

Konzumiranje morske soli, ribe i mliječnih namirnica sačuvat će vas od nedostatka joda. Proteine, kao i vitamine A, B2 i D možete dobiti iz jaja, no ne jedite ih više od tri na tjedan.

Doručak i dalje ne preskačite. Sendvič od integralnog kruha, sira i rajčice te acidofil ili kefir odličan su primjer doručka. Voće neka bude rezervirano za međuobrok. Ručak bi trebao sadržavati neko povrće koje će vas opskrbiti folnom kiselinom (blitva, kelj uz kuhanu ribu ili meso na gradele i salata od brokule).

Popodnevna užina može biti jogurt ili šalica mlijeka sa zobenim pahuljicama, a griz na mlijeku može poslužiti kao rana večera. Redovit unos vode prije obroka, a nikako odmah nakon obroka, neka bude vaš osnovni postulat, osobito ako imate problema s probavom. U slučaju zatvora, uz vodu dodajte i suhe šljive (može i otopljene u prokuhanoj vodi) i mekinje.

Biorela® Choco Prenatal

Vitamini i minerali u majčinoj prehrani su važni za pravilan rast i razvoj djeteta kao i za očuvanje zdravlja majke, a dobre* bakterije potiču uravnotežen razvoj crijevne mikroflore.

Upravo zato je Biorela®, najjača obitelj dobrih* bakterija, svojoj liniji pridružila jedinstvenu  3 u 1 formulu za trudnice: Biorela® Choco Prenatal.

Inovativna 3 u 1 formula za trudnice

Biorela® Choco Prenatal je inovativna kombinacija vitamina, minerala i dobrih* bakterija za zdravlje mame i bebe, u obliku fine tamne čokolade. Sadrži HOWARU® Protect EarlyLife, jedinstveni soj, Lactobacillus rhamnosus HN001™, čija je sigurnost i aktivnost ispitana upravo tijekom trudnoće i dojenja. 6 milijardi aktivnih bakterija, 12 vitamina u preporučenim dnevnim dozama, 400 µg folne kiseline** te jod i željezo i sve to u ukusnoj tamnoj čokoladici od 5 g, garancija su da ćete ovaj dodatak prehrani uzeti svaki dan. Uz lakše uzimanje, čokolada omogućuje i bolju stabilnost dobrih* bakterija, povoljno djeluje na raspoloženje, udovoljava želji za slatkim te prirodno sadrži blagotvorne polifenole.

Biorela® Choco Prenatal je dodatak prehrani za svaki dan, u praktičnom i povoljnom pakiranju s 30 dnevnih doza. Preporučuje se ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama, a može se nastaviti uzimati i tijekom dojenja.

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

**Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se razina folata majke. Niska razina folata majke rizičan je faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Koristan učinak se postiže dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 µg folne kiseline tijekom najmanje jednog mjeseca prije i tri mjeseca nakon začeća.

www.biorela.hr

Tekst: I. T., promo

Foto: promo, Profimedia

Najnovije

Najpopularnije