Pod vodstvom hrvatskog neurologa Paška Rakića tim znanstvenika proveo je istraživanje tijekom kojeg je utvrđeno da ultrazvuk šteti razvoju mozga nerođenih miševa, te da bi na isti način mogao djelovati i na djecu.

Rezultati navedenog istraživanja  u kolovozu 2006. objavljeni su u uglednom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a odjeknuli su i u brojnim svjetskim medijima, uključujući CNN, Reuters i New York Times.

Dr. Rakić dodatno je istaknuo da je nužno provesti daljnja istraživanja u cilju utvrđivanja stvarne opasnosti ultrazvuka i trudnicama savjetovao da ga ne koriste prečesto, osobito ne zbog radoznalosti.

U čemu se krije opasnost

Tijekom razvoja mozga fetusa neuroni se postavljaju na svoj konačni položaj u moždanoj kori, što je od velike važnosti za kasnije normalno funkcioniranje mozga u cjelini. No, nakon što su skotne mišice bile izložene ultrazvuku dulje od 30 minuta, pokazalo se da određeni broj neurona nije uspio zauzeti pravilan položaj u moždanoj kori, nego je zaostao u dubljim slojevima moždane kore ili u bijeloj tvari mozga.

Rezultati tog eksperimenta iznimno su važni s obzirom na to da se poremećaji u migraciji neurona drže jednim od mogućih uzroka niza neuroloških i psihičkih bolesti i tegoba, poput disleksije, autizma, mentalne retardacije i šizofrenije.

Naime, za vrijeme pregleda ultrazvukom, dijete – a osobito njegova glava - izloženo je bombardiranju brzog mlaza visokih frekvencija zvučnih valova. Za te valove već ranije je utvrđeno da mogu nanijeti štetu kromosomima te izazvati stanično zagrijavanje i tako oštetiti stanicu i usporiti njezin razvoj.

Udarac na gene

Rezultati nekoliko ranijih studija pokazali su da duže i višekratno izlaganje ultrazvuku, osim na razvoj mozga može utjecati i na manju porođajnu težinu. Također, takva djeca nakon rođenja češće postaju ljevaci te sporije razvijaju sposobnost govora.

Nadalje, američki znanstvenici su još tijekom 90-ih godina 20. st. ustanovili da ultrazvučno zagrijavanje tkiva može dovesti do krvarenja u crijevima. Nakon toga krenulo se u podešavanje snage aparata s ciljem uklanjanja te opasnosti.

Znanstvenici sveučilišta u Dublinu otkrili su da ultrazvuk stvara promjene u stanicama. U njihovom istraživanju 12 miševa bilo je podvrgnuto djelovanju ultrazvuka od 8 MHz u vremenskom razdoblju od 15 minuta. Pritom valja imati na umu da snimanje ultrazvukom tijekom bolničkog pregleda može trajati i do sat vremena, uz korištenje frekvencija od 3-10 MHz.

Ruski znanstvenici pod vodstvom P.P. Garjajeva, znanstvenog suradnika Ruske akademije znanosti, tvrde da ultrazvuk – koji se godinama drži sigurnim i neškodljivim – pouzdano može ošteti genetski sklop. Njegov tim je na temelju višestrukih istraživanja došao do zapanjujućeg zaključka da ultrazvuk predstavlja izravan udarac na gene. Tijekom izlaganja ultrazvuku molekule DNK doživljavaju snažan potres nakon kojega se teško oporavljaju.

Daljnjim istraživanjima utvrdili su da se tijekom ultrazvučnog zračenja dvostruke spirale DNK raspliću pa čak i kidaju. Ti eksperimenti – navodi Garjejev – pokazuju da ultrazvuk ne izaziva samo mehanička oštećenja nego i izobličenje polja DNK.

To znači da u nasljednom programu može doći do prekida: izobličena polja će formirati oštećena tkiva iz kojih se ne može razviti zdrav organizam.

Bespotrebno izlaganje ultrazvuku

Nažalost, između ostalih razloga vezanih uz nadzor razvoja ploda, u današnje vrijeme vrlo je popularno podvrgnuti se ultrazvuku kako bi se dobila prva slika za album budućeg djeteta ili prvi video snimak, tj. 4D ultrazvuk za kućni video. Pritom nitko ne misli na moguće kratkoročne ili dugoročne posljedice po zdravlje djeteta.

Američki liječnički savez jasno se izrazio protiv nepotrebnog izlaganja ultrazvuku u cilju:

  • određivanja spola djeteta
  • utvrđivanja tjedna trudnoće (starosti ploda)
  • potvrde višeplodne trudnoće
  • utvrđivanja položaja ploda u maternici

Unatoč tome, ultrazvuk se i dalje koristi u te svrhe iako se – osim utvrđivanja spola djeteta – svi ostali podaci mogu saznati uobičajenim pregledom rukama iskusnog ginekologa i uz pomoć fetoskopa ili stetoskopa kojim se mogu otkriti otkucaji srca. Zapravo, ultrazvučni pregled koji se rutinski izvodi na zdravim trudnicama ne čini nikakvu razliku koja bi unaprijedila zdravlje njihove djece.

Načelno, ultrazvučni pregled pokazao se korisnim samo u manjem broju specifičnih slučajeva kad je dijagnoza ostala nejasna nakon ispitivanja povijesti bolesti i kliničkog pregleda. Iz tog razloga, neophodno je istaknuti razliku između njegove uporabe u slučaju potrebe i rutinske, koja je postala dijelom uobičajene (bespotrebne) procedure.

Uzevši u obzir da pojedine životinje,  poput delfina i kitova ulješura, ultrazvuk koriste kao oružje kojim ošamućuju ribe, doista je nevjerojatno kako ga lakomisleno koristimo za dijagnostiku. Nekada se smatralo i da je RTG pregled u trudnoći bezopasan pa se ustanovilo da to nije tako.

Iako bi povijest trebala biti učiteljicom života, oprez uporno izostaje ili se zanemaruje u korist različitih interesa koji najmanje imaju veze sa zdravljem.

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Foto: Profimedia