Promjena prehrambenih navika može pomoći u njezinu ublažavanju.

  • Jedite više puta na dan manje obroke, zdrave i lako probavljive (pet do sedam puta na dan, a zadnji put dva do tri sata prije odlaska na spavanje).
  • Jedite sjedećki, u uspravnom položaju.
  • Polako i što dulje žvačite hranu. Budite opušteni dok jedete.
  • Tijekom dana, u manjim količinama možete piti nemasno mlijeko.
  • Između obroka pijte puno tekućine. Pijte polako, najviše jednu čašu tijekom obroka.
  • Gume za žvakanje potiču lučenje sline koja sadržava bikarbonate, što pomaže neutraliziranju želučane kiseline. No, izbjegavajte one sa šećerom ili okusom peperminta.
  • Preporučuje se da nakon obroka jedete papaju, grickate bademe (ne pržene!) ili pojedete jogurt.
  • Nekim ženama koristi i čaj od đumbira, koji inače ubrzava probavu i ublažava jutarnje mučnine. Osim čaja možete upotrebljavati i đumbir u prahu koji dodate jelima kao začin ili, pak, kupite svježi korijen đumbira i žvačite odrezani komadić.
  • Ako legnete sat vremena nakon obroka, lezite na lijevi bok, a glavu i ramena držite nešto više od ostatka tijela. Ležanje na lijevome boku otežava prolazak kiseline u jednjak. Savjetuje se spavati pod kutom od 45 stupnjeva ili čak više. Što je želudac uvečer prazniji, veća je vjerojatnost da ćete izbjeći neugodan napad žgaravice.
  • Nakon večernjeg obroka, nemojte više ništa piti.
  • Ako slučajno niste prekinuli s pušenjem, svakako to učinite. Cigarete pojačavaju žgaravicu, baš kao i alkohol, a da i ne spominjemo neke druge loše posljedice koje imaju na razvoj ploda.
  • Koliko je god moguće, izbjegavajte stresne situacije i naprezanje, više se odmarajte i opuštajte!

Foto: Profimedia