Prednosti opuštanja u vodi za vrijeme trudova

Relaksacija: ako je žena jako napeta, trudovi mogu postati nepravilni i zato porod ne može pravilno napredovati. Opuštajući učinak vode čini se da pomaže u koordinaciji trudova, tako da su manje stresni za porodilju i za dijete. Kada se žena može opustiti u procesu rađanja, hormoni stresa se smanjuju, a oksitocin i endorfin (porođajni hormoni) mogu neometano djelovati.

Kraći trudovi: mišići se lakše opuste u vodi, tako da se ne troši više energije kao što bi to bilo u stanju napetosti. Sva energija se usmjerava na maternicu i stvaranje učinkovitih trudova pa je time i porod brži.

Pokretljivost: voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Najbolji položaj je onaj u kojem je novorođenčetu najlakše proći kroz zdjelicu.

Privatnost i kontrola: kada je žena jednom u bazenu, ona se nalazi u svojem svijetu i porod je nesmetan. Tako može imati više kontrole nad porodom.

Svladavanje boli: uranjanjem u toplu vodu trudovi postaju lakši i podnošljiviji, isto kao što i kupanje ublažava bol u leđima i trbuhu. Iz tog razloga ženi će vjerojatnije manje biti potrebni lijekovi za ublažavanje boli, npr. epiduralna za koju bi inače trebala izaći iz vode da bi ju primila. Opuštenost također pomaže u ravnomjernom disanju i izbjegavanju hiperventilacije, koja često pogoršava osjećaj bola.

Stalna prisutnost babice: bolnički protokol nalaže stalnu prisutnost babice dok je žena u bazenu. Ako žena rađa na suhom, čest je slučaj da ostaje sama za neko vrijeme, dok babica provjerava druge porodilje.

Prirodan porod: drastično su smanjene sve vrste medicinskih intervencija i veći je užitak za ženu jer joj se pruža prilika da cijeli porod odradi sama!

Prednosti samog poroda (izgona) u vodi

Manji rizik puknuća međice: perineum je manje podložan pucanju jer voda omekšava tkivo pa se može lakše rastezati oko dječje glavice u trenutku rađanja. Neki su mišljenja i da je međica generalno više zaštićena zbog izjednačenog pritiska u utrobi i pritiska vode u bazenu, što omogućava nježniji izlazak glavice i vjerojatno smanjenu postporođajnu bol perineuma.

Bolja upotreba sile teže: u bazenu će žena vjerojatnije porađati u uspravnom položaju nego kada je na suhom. Naravno, sila teža je jača na suhom, zbog Arhimedovog zakona i uzgona koji vlada u vodi. U uspravnom položaju se najbolje korsiti sila teža koja olakšava i ubrzava porod.

Mirniji porod za dijete: porod je manje traumatičan za dijete jer je rođeno u okruženju koje je slično onome u kojem je uživalo u majčinoj utrobi. Rađanje “iz vode u vodu” čini taj prijelaz u vanjski svijet lakšim za dijete. Kralježnica novorođenčeta i njegov živčani sustav su manje skloni porođajnoj traumi i ozljedama. A iz kiropraktičke perspektive, vodeni i kućni porod odličan su izbor. Voda pruža bebi poznatu ugodu nakon porođajnog stresa, ponovno osiguravajući dovoljno vrijeme njegovim tjelesnim funkcijama da se organiziraju. Tijekom poroda novorođenčad često otvara oči, migolji se u svim pravcima i koristi svoje udove. Šok i osjetilna preopterećenost, koje su često nerazdvojiv dio poroda, su ublaženi. Svijetlo i zvukovi su blaži kada se percipiraju ispod vode, pa čak i dodir majčine kože sa djetetovom kožom je nježniji zbog prisutnosti poznatog elementa: vode. (Barbara Harper; Gentle Birth Choices)

Kada nije dobro izabrati porod u vodi?

Bolnice nalažu određena pravila u vezi poroda u vodi.

Mnoge bolnice neće dozvoliti takav porod:

* ako imate zdravstveni problem kao dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti ili kronične psihičke bolesti

* ako imate vrlo visoki tlak

* ako imate ozbiljnu pre-eklampsiju (jako visok krvni tlak i bjelančevine u mokraći)

* ako ste imale bilo kakvo krvarenje u zadnjim tjednim trudnoće

* ako imate aktivan vaginalni herpes, koji k tome još i vlaži

* ako ste prije toga imale carski rez

* ako imate provociran porod

* ako ste primile sredstva za ublažavanje boli, “koktel”, Petidin (sintetički oblik morfija), Demerol ili neki drugi lijek tijekom trudova

* ako rađate blizance, trojke ili više

* ako je dijete u položaju na zadak

* ako je u pitanju nedonešeno dijete (prijevremeno rođenje)

* ako drugo porođajno doba (faza tiskanja) postane vrlo duga

Morat ćete napustiti bazen u sljedećim slučajevima:

* kada se praćenjem otkucaja djetetovog srca otkrije neki problem

* ako želite epiduralnu

* ako trudovi napreduju jako sporo

* ako počnete krvariti tijekom trudova

* ako osjetite nesvjesticu

* kada nastupi treće porođajno doba (rađanje posteljice) zbog rizika od iskrvarenja. Žene mogu tada dosta krvariti, pa je lakše utvrditi količinu izgubljene krvi na suhom, nego u bazenu.

Sve je pitanje osobnog izbora

Iz bogatog iskustva Michel Odenta, izdvojila bih samo još jedan primjer. On upozorava na tipičan scenarij u kojem žena ulazi u bazen, otvorena oko 5 centimetara, provodi sat ili dva u vodi, i tada osjeti iznenadnu potrebu da izađe iz vode dok joj trudovi postaju sve manje djelotvorni. Izlazak na suho često je način ponovnog induciranja kratke serije neizdrživih i kratkih trudova, tako da se dijete rodi za samo nekoliko minuta.

Neke žene osjećaju prirodnu privlačnost i želju za vodenim okruženjem, dok se drugima ne sviđa takva ideja. Ima jako puno slučajeva kada se žene unaprijed odluče za porod u vodi, ali kada dođe taj trenutak shvate da se zapravo bolje osjećaju na suhom, i to je opet potpuno u redu. Najveću štetu možete napraviti sebi ako se psihički ogradite za bilo koji ishod i time postavite barijeru koja će vas spriječavati da slušate svoje tijelo. Nemojte raditi protiv svojeg unutarnjeg glasa! Osluškujte što vam tijelo govori i samo ga slijedite!

Emy De Bombol

Tekst preuzet s: www.roda.hr

Foto: Profimedia