Zašto je pravilna prehrana u trudnoći izuzetno važna?

Zbog promjena koje se zbivaju u trudnoći, što uključuje pojačani rad organizma. Tijekom trudnoće i dijete dobiva sve važne hranjive sastojke od majke. Zbog svega navedenog nužno je dobro uravnotežiti sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kao i unos vitamina i minerala. Uravnotežena prehrana prije, tijekom i nakon trudnoće pomaže kako majčinom zdravlju, tako i razvoju zdravog i snažnog djeteta. Isto tako, način prehrane ima važnu preventivnu ulogu u zaštiti djeteta od bolesti u kasnijem životu.

Stoga jedno od pitanja koje svaka trudnica sebi postavlja je i pitanje je li njezina prehrana dostatna ili bi je trebala nadopuniti kvalitetnim vitaminsko-mineralnim dodacima.

Ako je moguće, trudnoću bi trebalo planirati bar tri mjeseca prije. U prvim tjednima trudnoće, kad majka često nije ni svjesna da je trudna, razvoj ploda je najosjetljiviji. Zdravom prehranom i održavanjem tjelesne forme osiguravamo njegu i zaštitu djeteta u maternici.Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost. Budući da majčina prehrana utječe na zdravlje djeteta kratkoročno i dugoročno, nužno je hraniti se raznovrsno i kvalitetno i prije nego žena zatrudni, a posebice tijekom trudnoće i dojenja.

Dodaci prehrani

Iz istog razloga ženama se preporuča i prije začeća početi s uzimanjem dodataka, posebice folne kiseline, koja u tom razdoblju, kao i u prvih 12 tjedana trudnoće, smanjuje rizik od određenih anomalija, prije svega oštećenja neurološke cijevi u embrija (npr. Spina bifida), a smanjuje se i rizik od spontanog pobačaja. Uzimanjem folne kiseline moguće je smanjiti opasnost nastajanja navedenih oštećenja neurološke cijevi za 70 posto. Ukoliko u obitelji već postoji takav slučaj, preporučuje se doza od 5 mg/dan, što umanjuje rizik za 85 posto.

Folna kiselina je vitamin iz B skupine (B9). Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, grahoricama, žitaricama, voću i kvascu. Odgovorna je za mnogobrojne funkcije u našem organizmu, a značajnu ulogu ima prilikom dijeljenja stanica, posebice u procesima diferencijacije i rasta stanica embrija i fetusa. Isto tako ima zapaženu ulogu u metabolizmu živčanih stanica, a zajedno s vitaminom B12 nužna je u stvaranju novih krvnih stanica. U trudnoći se dnevne potrebe za folnom kiselinom povećavaju dvostruko. Razlog tome su promjene koje se događaju u tijelu trudnice: rast maternice, prirast volumena krvi, te rast i razvoj posteljice i djeteta. Kako naše tijelo nema sposobnost pohrane trenutnog viška folne kiseline, a posljedice manjka su vrlo ozbiljne, neophodno je svakodnevno uzimanje dodataka prehrani tijekom cijele trudnoće, budući se potrebna količina teško može dobiti prehranom.

Više nutrijenata

U trudnoći je potrebno više energije i nutrijenata. To ne znači da je potrebno jesti za dvoje, već da je potrebno jesti regularne obroke raznovrsne hrane. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO, 1985.) trudnica bi nakon prvog tromjesečja trebala dnevno unositi oko 300 kcal više od dotadašnje preporučene dnevne energetske vrijednosti, što je u prosjeku ukupno oko 2500 kcal na dan. Ovo povećanje dnevne energetske potrebe nije veliko, ali ga svakako treba pametno iskoristiti. Energetske potrebe žene rastu jer se u trudnoći moraju zadovoljiti uobičajene potrebe organizma, zatim dodatne potrebe za rast grudi, maternice i posteljice, potrebe za rast i razvoj fetusa, kao i skladištenje hranjivih sastojaka koji će pomoći rastu fetusa, te laktaciji. Hranjive tvari i kisik prelaze iz majčine krvi do fetusa iz posteljice preko pupčane vrpce. Brojna istraživanja pokazala su da posteljica predstavlja ključnu ulogu u vezi majka – dijete, ne samo na način da je važna za unošenje esencijalnih tvari, već da predstavlja i barijeru za prolaz toksičnih tvari do fetusa, te tako ima naglašenu zaštitnu ulogu.

Tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće potreba za energijom raste. Ukoliko je unos hrane u ovom periodu premali i ako su majčine rezerve masnoće male, dijete raste sporije, te postoji opasnost da se rodi s malom porođajnom težinom. To može povećati i rizik od pojave šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka kasnije u djetetovoj budućnosti. Stoga je neophodno povećati unos kalorija na način da se prati dobivanje na težini i rast ploda. Dnevne potrebe za određenim skupinama namirnica trebalo bi zadovoljiti na najbolji mogući način. Pri tome treba poštovati princip kvalitete, a ne količine, te jesti zdravo i raznovrsno.

Tekst; Mr. Judita Grzunov, dipl.ing. prehrambene tehnologije

Foto: Profimedia