Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što je to svjesna trudnoća?

Sacred Pregnancy sve je veće društvo žena (i muškaraca!). Devet mjeseci trudnoće razdoblje je intenzivnih emocija i introspekcije, a ne samo očitih fizičkih promjena. Biti prisutna u svakom trenutku tih promjena ono je što nazivamo ...

Trudnoća se smatra blaženim stanjem, međutim, malo se koja trudnica uistinu osjeća kao boginja. Razlog tomu često je neznanje i nedostatak vremena da se posveti sebi, svom tijelu, jednako kao i svom duhovnom i psihičkom razvoju. Jer, buduća majka najčešće mora odlaziti na posao, brinuti se o ginekološkim pregledima, kućanstvu, djeci, ako ih ima, kupnji odjeće i opreme za novorođenče te svakim danom filtrirati sve veći i veći broj savjeta i prijedloga upućenih njoj kao trudnici, budućoj rodilji i dojilji.

Duhovna strana

Zbog svega toga, u današnjem društvu, ako se trudnoća „i ne osjeti“, to je dobra stvar. No, krajnje je vrijeme da se to promijeni, da se posvetimo sebi i počnemo osjećati trudnoću na svim razinama svog bića. Da se, osim fokusa na fizičko stanje, osvijeste procesi koji se odvijaju unutar nas samih. Da trudnoću shvatimo kao priliku za učenje o sebi jer to je doba kad nam tijelo šalje mnoge nove i uočljive poruke.

Sve više žena počinje shvaćati da im u tom najintenzivnijem životnom iskustvu nedostaje duhovni segment te žele proći svoju trudnoću svjesne svih dimenzija svog postojanja. To se prije nekoliko godina dogodilo i Anni Daulter, profesionalnoj kuharici i autorici brojnih ekoloških i organskih kuharica iz Philadelphije. Kako nigdje nije mogla dobiti informacije, osim onih koje se odnose na fizičke aspekte trudnoće, sama je počela istraživati i okupljati oko sebe žene istog mišljenja. Tako je nastala njezina knjiga Sacred Pregnancy, izdana 2012. godine, a istodobno i istoimeni pokret.

Sacred Pregnancy

Sacred Pregnancy je sve veće društvo žena (i muškaraca!) koji žele uskrsnuti i obnoviti stoljećima stara vjerovanja i obrede miroljubivih plemenskih zajednica iz cijelog svijeta vezane uz trudnoću, porođaj i postnatalnu njegu. Neki od rituala možda su poznati vašim bakama, na primjer, vezivanje trbuha plahtama nakon porođaja. Za takav cjelovit pristup drugom stanju zainteresirala se tijekom svoje prve trudnoće i Marija Čukman, zagrebačka odgajateljica djece predškolske dobi.

Istražujući po internetu, naišla je na taj američki pokret koji ju je zainteresirao i privukao, i to toliko da se, nedugo nakon porođaja, u proljeće prošle godine, sa suprugom i sinčićem uputila u Englesku završiti tečaj za učitelja Sacred Pregnancyja. Tamo je otkrila ono za čim je tragala – da trudnoća može biti puno više od fizičkog aspekta i kako to ostvariti.

Suočavanje s emocijama

Naučivši da trudnoća može biti prekrasan prolaz kroz inicijaciju u životni stadij majčinstva, Marija kao voditeljica tečajeva Sacred Pregnancy na svojim radionicama „Svjesne trudnoće“ ženama pruža mogućnost da svjesno prođu duhovni proces trudnoće. „Želim poučiti žene kako da iz trudnoće crpe moć i snagu. Naime, trudnoća nas otvara energetski i duhovno, ali istodobno podiže strahove i traume. Suočavanje sa svojim emocijama predstavlja idealnu priliku da pokušate riješiti neke unutarnje probleme i osnažite se za jednu od najvažnijih uloga koja slijedi – ulogu majke“, ističe Marija. Osmotjedni tečaj „Putovanje kroz trudnoću“ osmišljen je za trudnice (od drugog tromjesečja) na kojem uče kako se duhovno pripremiti i osnažiti za ulogu majke, a četverotjedno „Putovanje kroz rođenje“ zamišljeno je kao priprema za porođaj za žene u zadnjem tromjesečju trudnoće i njihove partnere.

Nisu uvijek krivi hormoni

No, i bez sudjelovanja na radionicama pomoću Marijinih savjeta i sami kod kuće možete učiniti puno za sebe. Primjerice, iako je „gniježđenje“ tipično za posljednje tromjesečje, kada mnoge žene dobiju višak energije pa uređuju, čiste i pripremaju dom za dolazak djeteta, Marija savjetuje da se kreativno izražavate tijekom cijele trudnoće. „Ako ne birate zastore za bebinu sobu ili ukrasne jastuke, crtajte, kuhajte, pecite kolače, pišite... Korištenjem ruku 'ušutkava' se dominantna, lijeva strana mozga zadužena za logičko i analitičko razmišljanje pa se žene lakše povezuju same sa sobom.“

Za svakodnevno posvećivanje sebi, odaberite miran kutak, gdje ćete se moći povući u bilo koje doba dana. „Teško je, osobito ako imate djecu, održavati cijelu kuću stalno urednom i čistom, zato stvorite mjesto za sebe. Napravite svojevrstan oltar posvećen sebi, odnosno svojoj trudnoći. To može biti stolić ili polica na kojoj ćete svaki dan upaliti svijeću, pogledati izložene fotografije sebe, supruga ili obitelji, simbole trudnoće, uspomene koje vas podsjećaju na prvi susret ili izlazak s partnerom, staviti svježe cvijeće, meditirati ili samo svjesno disati osluškujući svoje tijelo i osjećaje, ne razmišljajući sa strepnjom o budućnosti“, savjetuje Marija. Kad ste tako povučeni u svojim mislima, to je dobro vrijeme i za pisanje dnevnika o promjenama koje se događaju u vama i na vama. „Dnevnik je koristan način bilježenja potreba i osjeta te vaših odgovora i reakcija. Bilo da napišete tri natuknice, pet stranica ili danima ne napišete ništa, dnevnik će vam poslije pomoći da se vratite u prošlost i prisjetite se koje ste procese prošli te koje ste promjene iskusili u odnosu na to gdje se sada nalazite.“

Dnevnik će vam svakako pomoći i u sagledavanju hormonalnih promjena. „Iako se u našoj se kulturi“, naglašava Marija, „promjene raspoloženja uglavnom pripisuju hormonima, hormoni su samo okidači skrivenih emocija, unutarnjih procesa i nerazriješenih pitanja koja se aktiviraju tijekom trudnoće.“ Dakle, ne zanemarujte svoje emocije jer samo njihovim osvještavanjem možete razumjeti što se s vama događa. „Pokušajte dokučiti polazište određene emocije, u kojem trenutku i zašto se pojavila: jeste li možda tako reagirali pod utjecajem različitih savjeta, priznajte sebi koji vas strahovi koče i plaše, možete li određene emocije promijeniti ili prihvatiti, ima li neka emocija polazište u traumama iz djetinjstva... Što ste otvoreniji i iskreniji prema sebi, te će promjene biti više okrenute prema vama i izgradnji vašeg emocionalnog dijela bića, a neće biti usmjerene prema van, na partnera, prijateljicu ili obitelj, zbog čega ćete manje ulaziti u svađe i sukobe.“

Vjerujte svojem tijelu

Mnogi su muževi već iskusili, posebno kada su očekivali prvo dijete, da se sa suprugama prepiru više nego inače. Prema Mariji, to se događa zato što se tada i muškarac i žena suočavaju sa strahovima za koje nisu ni znali da postoje. „Tada isplivaju na površinu sve njihove tzv. traume iz djetinjstva, primjerice: hoće li biti dobar otac odnosno majka zbog modela oca, odnosno majke koje su sami imali kao djeca. Muž i žena zapravo nemaju problema međusobno, nego imaju sami sa sobom, sa stvarima koje nose u sebi. To je bitno prepoznati i osvijestiti“, objašnjava Marija.

Ako ste primijetili da vas muče strahovi koji su u vezi s vašim tijelom, trudnoća je savršena prilika da zaboravite na komplekse, prihvatite i (za)volite svoje tijelo upravo onakvo kakvo jest te počnete vjerovati da je ono stvoreno za trudnoću, porođaj i dojenje. Ako imate negativnu sliku o svom tijelu, aktivno radite na tome da se počnete odlično osjećati u njemu.

Razumijevajući i redefinirajući odnos sa svojim tijelom, povećat ćete mogućnost proživljavanja trudnoće kao pozitivnog i čudesnog procesa. Na primjer, promatrajte svoje nago tijelo u ogledalu, svaki njegov detalj (čak i promjene na vagini i bradavicama) – i to na svakodnevnoj razini. Dok stojite pred ogledalom bez odjeće, ako kritički gledate na neke dijelove svoga tijela, pokušajte dokučiti odakle dolaze te negativnosti.

Svaki je oblik tijela idealan za rađanje

„Fama o tome da žena ima preuske ili preširoke bokove, premale ili prevelike dojke ili bradavice stvorila je komplekse i strah od porođaja. Potrebno je shvatiti da je svaki oblik tijela idealan za porođaj“, kaže Marija objašnjavajući da su se takvi strahovi pojavili zato što žene već generacijama ne sudjeluju jedna drugoj na porođaju. Zbog toga smo izgubili povjerenje u snagu i prirodne procese vlastitog tijela.

„Danas žene mahom odlaze u bolnicu iz kojih često izlaze s lošim iskustvima i neugodnim sjećanjima jer se porođaj ne prepušta ženi. Time se umanjuje vjera u predispozicije ženskog tijela koje je potpuno sposobno samo na svijet donijeti dijete“, kaže Marija ponukana vlastitim iskustvom prirodnog porođaja u svom domu.

Prema tome, savjetuje svim trudnicama da tijekom trudova, ako ih nije strah, ostanu što dulje kod kuće kako bi im porođaj bio što ugodnije iskustvo. „Osigurajte toplinu i mirnu, sigurnu i intimnu atmosferu. Neka vam partner pomogne u olakšavanju trudova. Partner može, primjerice, ženi pod pazuha omotati dugačku rebozo maramu koju će u trudu lagano vući prema gore ili joj može masirati donji dio kralježnice i trticu, a nekome će odgovarati opuštanje u toploj kupki s malo eteričnog ulja lavande.“

40 dana u oblacima

Prema ideji Sacred Pregnancyja i mnogih drugih svjetskih tradicija, porođaj je najsvetiji trenutak u ženinom životu, a period nakon njega najosjetljivije je razdoblje i za majku i za dijete jer porođaj još traje na svim razinama – fizičkoj, emocionalnoj, energetskoj i duhovnoj. „Četrdeset dana nakon porođaja majka je emocionalno vrlo osjetljiva, velikim dijelom zbog hormona pa se to vrijeme popularno naziva i 'oksitocinski oblak'. On omogućuje zaljubljivanje majke i djeteta.

No, malo tko rodilje pripremi na navalu hormona nakon porođaja, zbog čega može doći do poslijeporođajne depresije. Duhovno, to je vrijeme materijalizacije inicijacijskog puta koji je žena upravo prošla. Vrijeme u kojem se susreću dvije svijesti koje su devet mjeseci bile povezane. Dijete je u procesu 'uzemljavanja', više je svijest nego tijelo, a žena je u duhovnom 'međuzemlju', prešla je prag u svijet majčinstva“, slikovito objašnjava Marija.

U našem su društvu tada uobičajene posjete majci i djetetu, a to bi vrijeme, kako napominje Marija, ipak trebalo biti intimno i bez uobičajenih i za majku napornih posjeta šire obitelji i prijatelja. Marija preporučuje babinje kakvo je nekad bilo, kada su žene u zajednici kuhale i pospremale da bi majka mogla što više vremena posvetiti svom oporavku i djetetu. „Stoga“, savjetuje Marija, „ako odlazite rodilji u posjet, otiđite s punom košarom juha, čajeva i druge hrane te za sobom počistite.“

Ceremonije za boginju

Bilo bi idealno da otac nakon porođaja bude što dulje prisutan u kući kako bi se zbližio s djetetom, skrbio za obitelj te omogućio ženi da provede što više vremena s djetetom i oporavlja se. Marija predlaže, ako je moguće, da svaki novi otac uzme tjedan ili dva godišnjeg odmora, ali ako je to neizvedivo, ženama kojima je potrebna pomoć nudi poslijeporođajne tretmane njege, onako kako su to žene ženama radile tisućljećima. „Ti tretmani služe za zagrijavanje i iscjeljenje ženinog tijela kako bi se što prije vratilo u funkciju.

Obuhvaćaju kupke za revitalizaciju, juhe za okrepljenje, posebne masaže, zagrijavanje maternice toplim oblozima, tinkture i parne kupke od srčenice za njegu vagine i zacjeljenje perineuma, čajeve od koromača, anisa i kima za poboljšanje laktacije, kao i one za uravnoteženje hormona“, predlaže Marija priznajući kako je divno dijeliti takve trenutke s mladim majkama i tek rođenim bebama.

Blagoslov

Jedan od posebno osnažujućih i emotivnih rituala je ceremonija blagoslova majke i vezivanje pojasa. „Ceremonijalnim obilježavanjem prelaska iz djevojaštva u majčinstvo odaje se počast novoj majci. Tretman obuhvaća ritual udjeljivanja blagoslova, malezijsku kupku s laticama cvijeća ili kupku od meda i mlijeka u kojoj majka može biti sama ili s bebom te laganu masažu.

Zatim se provodi zatvaranje energetskih centara i utopljivanje abdomena toplim oblozima (od sjemenki lana, sezamova ulja, mljevenog đumbira, muškatnog oraščića i drugih zagrijavajućih začina) na koje se potom omotava 8-metarski povez kako bi se stabilizirala muskulatura i organi vratili na svoje mjesto.“

Ovakvi i ostali rituali koje Marija provodi omogućuju ženi da simbolično obilježi ulazak u majčinstvo. „Nevjerojatna je snaga tih rituala upravo zato što odaju počast najvećem činu u životu svake žene – prelasku u svijet majčinstva. Svaka žena koja osvijesti da je boginja koja je stvorila i rodila novo biće, lakše će se suočiti s izazovima majčinstva“, naglašava Marija prisjećajući se najboljeg savjeta koji je ona dobila: „Ako imate mogućnosti, provedite trudnoću kod kuće zato što je to period kad se možete istinski posvetiti sebi, jer jednom kad postanete majka, uvijek ćete biti majka.“

Tekst: Vesna Ercegović

Preuzeto sa:http://www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije