Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li kreativna trudnica?

Čime se baviti tijekom trudnoće ako ne idete na posao? Sjedenje u parku nije opcija po hladnom vremenu, zato donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu obogatiti dane iščekivanja vaše bebe

Uskoro ćete roditi, sve ste važnije već pripremili što se djeteta tiče i polako vam ponestaje ideja kako ispuniti svoj dan. Ako su vam šetnje i odmor postali svakodnevna obaveza, a u vama ima još hrpa energije za neke druge stvari, nemojte se predati dosađivanju i gledanju sapunica na TV-u. Izbor kreativnih aktivnosti zapravo je dosta velik i samo trebate odabrati.

Tečajevi za trudnice

U današnje je doba puno veći izbor različitih trudničkih tečajeva i vježbi za trudnice na koje se sad možete potpuno usredotočiti. Odaberite koji vam se od tečajeva čini najzanimljiviji za vas, doznajte pojedinosti u vezi s porođajem i kako ga doživjeti što bezbrižnije i ugodnije. Tamo ćete se ujedno upoznati i s drugim trudnicama, imati prigodu razmijeniti iskustva i pitanja, a možda steknete i nove prijateljice. Ipak je jednostavnije (i sigurnije) kad vježbate u grupi, nego kad ste sami kod kuće. Idealno je ako tijekom cijele trudnoće imate umjerenu tjelesnu aktivnost kako biste održavali kondiciju cijelo vrijeme. No, čak ako to niste bili u mogućnosti provoditi, na vježbama za trudnice stručna će vas osoba usmjeriti na one vježbe koje su za porođaj najvažnije.

Tko je za šopingiranje?

Ako ste već nadomak porođaju, možda vam neće biti sasvim jednostavno hodati po trgovinama, no ako se dobro osjećate, priča je sasvim drugačija. Sada možete bezbrižno uživati u razgledavanju izloga i asortimana za buduće mame i za bebe. Napokon možete otići u kupnju kad su trgovine prazne i izbjeći gužvu, a ako ste sretnije ruke, možda naletite i na sezonska sniženja. Moći ćete se odmoriti i zastati kad god zaželite jer neće baš sve klupe biti zauzete hrpom posjetitelja. Pritom je najbolje da u šoping idete sami ili s nekom dobrom i strpljivom prijateljicom, jer rijetko koji muškarac može podnijeti i razumjeti vještinu šopingiranja. Ako pronađete nešto što vam je nezgodno nositi, neka vam u trgovini spreme kupljenu robu i poslije pošaljite partnera da je preuzme.

Dječja soba iz mašte

Očekujući bebu, mnogi roditelji dobiju nadahnuće za preuređenje doma. Kupuje se novi namještaj, zastori, boje zidovi ili se barem sve nekako detaljnije čisti i uređuje. Ovisno o mogućnostima. Želja je naravno uvijek ista – da se i dijete i vi osjećate što ugodnije. Neki će već unaprijed gledati gdje dopustiti djetetu da puže i bezbrižno uči svoje prve korake. Prelistajte časopise koji se bave unutarnjim uređenjem prostora i pronađite zanimljive ideje, a neke stvari jednostavno hrabro osmislite potpuno sami. Naravno, ne preporučujemo trudnicama da se bave kojekakvim lakiranjima, bojenjem i slično i osobito neka paze da ne borave u prostoriji koja je svježe obojena. Bez obzira na to o kakvoj se boji radi, ipak je sigurnije biti na distanci. Postoje zanimljive dekorativne naljepnice za zidove kojima možete dodatno urediti interijer, lako se skidaju i ne ostavljaju tragove ako ih jednom poželite zamijeniti, a, osim oblika, može se birati i boja. Pretražite internet, jer mogu se naručiti i tim putem...

Ručni rad za vješte ručice

Tko je za pletenje, vezenje, izradu nakita ili šivanje ukrasnih dodataka na već postojeće torbe i odjeću? Ako ste nekoć u tome bili vješti, sad je idealno vrijeme da provjerite jeste li zapamtili kako se plete ili veze. Možete čak upisati neki od tečajeva ili “zagnjaviti” baku da vam pokaže kako se to radi. Možete isplesti papučice za bebu, kapicu, a oni spretniji i vestice. A možda možete samo na kupljene platnene “slinčeke” ili na neki komad odjeće izvesti djetetovo ime ili neku veselu poruku. Time dodajete osobnost tom odjevnom predmetu i šaljete bebi u trbuhu poruku koliko joj se radujete. U hobi-centrima možete nabaviti razni pribor za izradu nakita, decoupaga (salvetna tehnika ukrašavanja predmeta), ukrašavanje tkanina, stakla i porculana, mogućnosti su velike... Ujedno su u tim centrima obično organizirane radionice na kojima prvo uvježbate željenu tehniku, a zatim se primite izrade malih umjetničkih djela. Kreativnost je uvijek dobrodošla jer poboljšava opće raspoloženje i pomaže da oplemenimo prostor oko sebe vlastitim rukama. Ako ste više samouki tip žene, za većinu tehnika upute možete pronaći na internetu.

Originalni fotoalbum

Jedan od hobija koji bi vam se mogao svidjeti jest scrapbooking. To je neka vrsta fotoalbuma izrađenog od posebnog papira koji je ukrašen raznim naljepnicama, gumbićima, umjetnim ili sušenim cvijećem te raznim dodacima. Osim fotoalbuma, na taj se način mogu ukrašavati i dnevnici, prva knjiga o bebi (radosnica), razglednice, kalendari... Potrebne materijale možete nabaviti u hobi-centrima, a neke dodatke možete i sami osmisliti pomoću tkanina i suhog lišća, bobica i slično. Ne nađete li sve što vam za to treba, možete potražiti neki veći zanimljivi fotoalbum s debljim stranicama i koricama i ukrasiti ga, osim fotografijama i natpisima, svim potrebnim dodacima koji se upotrebljavaju za scrapbook. Takozvanu radosnicu u scrapbook stilu možete osmisliti već sada, kad za to imate vremena, naravno, samo ćete fotografije dodati naknadno. Tako možete osmisliti stranicu “Kad sam došao na svijet”, “Prvi put kad me mama uzela u naručje”, “Prvo hranjenje”, “Izlazak u šetnju”, “Prvi zubić” i slično. Sve što vam padne na pamet. Bit će puno bogatija od uobičajenih radosnica koje se nude u knjižarama i k tome potpuno originalna.

Glavna šefica kuhinje

Mnogi se muževi povesele kad im žene napokon odu na rodiljski dopust nadajući se da će ih kod kuće češće dočekati fina papica. E sad, ako volite kuhati, zašto ne biste iskoristili ovo razdoblje u svojem životu da malo izmijenite dosadašnje recepture, nabavili neke manje uobičajene namirnice, proučili neku drugu vrstu kuhinje, primjerice, makrobiotičku, kinesku i sl. Tko kaže da ne možete napraviti bolji ručak od nekog vrsnog kuhara u restoranu? Možda poželite otići i na tečaj kuhanja na kojem ćete dodatno naučiti kako ispravno kombinirati namirnice, kako pripremati sasvim prirodne juhice, deserte i slično. Pregršt zanimljivih recepata naći ćete na internetu, npr. na www.coolinarika.com gdje korisnici međusobno razmjenjuju recepte i daju savjete kako sami izraditi sve one stvari koje smo obično navikli kupovati već gotove u dućanu ili na kulinarskim blogovima poput http://happinessishomemade95.blogspot.com/ gdje se detaljno navodi izrada svakog jela i daju preporuke koje jamče uspjeh izrade, a savjete možete dobiti i izravno od blogerice ako joj se javite. Ipak nije jednako ispečete li domaći kruh sa sastojcima koje najviše volite ili kupite onaj gotovi u pekarnici. Možda u sebi otkrijete afinitet prema kuhanju ili pripremi zdravih obroka za koje niste prije imali vremena. Čar je u tome da jela koja pripremate uopće ne moraju biti jako komplicirana, nego da su zanimljivo osmišljena, s biranim namirnicama s tržnice, s mjerom začinjena te da su obroci raznoliki. Spojite zdravo i ukusno, razveselite i sebe i bebu u trbuhu i partnera! Iskoristite ovo vrijeme i da pronađete, ako još niste, sve one OPG-ove koji imaju organsku hranu ili manja gospodarstva s domaćim jajima, sirom, mesom koje vam jamče zdravije namirnice, kako to ne biste trebali izstraživati kad krene vrijeme za dohranu. Uostalom, u interesu je svima naći što bolji izvor namirnica koje nisu tretirane s bezbroj umjetnih gnojiva.

Izrada prirodne kozmetike

Tijekom trudnoće žene obično puno više paze kakve proizvode za njegu tijela, lica i kose upotrebljavaju kako bi izbjegle prenošenje kemikalija do posteljice. Želite li naučiti samostalno pripremati prirodnu kozmetiku i proučiti tajne aromaterapije, najbolji je način da upišete odgovarajući tečaj ili, pak, dobro proučite neku knjigu o aromaterapiji koja ima precizne opise i recepture za pojedinu vrstu kozmetike. Otkrijte bogatstvo mirisa iz prirode, jer osim što ćete mirnije savjesti upotrebljavati te proizvode, naučit ćete koji vas mirisi najbrže opuštaju, koji vraćaju dobro raspoloženje, od kojih ćete najlakše zaspati i slično. Naravno, prvo trebate dobro proučiti koja se eterična ulja smiju upotrebljavati tijekom trudnoće, a koja su strogo zabranjena.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije