KALCIJ

Njegova prisutnost u našem tijelu iz­ra­­zito je važna. Dolazi li zajedno s fosforom, organizam će ga moći najbolje iskoristiti. Kad putem hra­ne dođe u naš or­ganizam, kalcij se ap­­sorbira već u želucu, pri če­mu se pro­ces apsorpcije ola­k­­­­­­­šava ako je omjer kalcija i fos­fo­ra u hrani 1:1,5. Upravo ta­kav, sa­vr­šen omjer nalazi se u mli­je­ku i mli­ječnim proizvodima, gdje se od kalci­ja i fosfora stvaraju so­li koje se vrlo lako apsorbiraju. Apsorpcija kalcija ta­kođer će biti uspješnija u kom­binaciji s vitaminom D i ho­r­monom pa­ra­ti­roi­dne žli­je­zde. Soli kalcija se nalaze u svakoj na­­mirnici biljnog ili životinjs­kog podrijetla u većim ili manjim ko­ličinama. Najbolji izvori ka­l­­cija, koji se lako apsorbiraju, pored mlijeka su mliječnoki­se­li proizvodi, poput svježeg kra­v­ljeg sira i žumanca jajeta.

Popečci od kravljeg sira i krumpira (801 kcal)

Sastojci: 1 krumpir, 200 g svježeg kravljeg sira, 1/3 ča­še brašna, 1/2 jajeta, 1 žlica bi­ljnog ulja, 2 žlice vrhnja

Priprema: Sir razradite vilicom dok ne pos­ta­ne kremast, dodajte pire od krumpira, koji ste prije skuhali, jaje i brašno. Sve dob­ro promiješajte. Od do­bivene smjese oblikujte ma­lene po­peč­­­ke te ih uvaljajte u braš­no i popržite na tavici. Pos­lužite s vrhnjem.

FOSFOR

Jedan je od važnih mikro­­elemenata zas­tu­plje­­­nih u ti­je­lu. Mnogo je na­mirnica koje su bogate fosfo­rom: riba, sir, grah, helj­da, zobena kaša, cik­la, kras­tavci i krumpir. Uzmite u obzir da nedostatak fosfora narušava pravilnu apsor­pciju kalcija. A od nedostaka ovog minerala mogle bi pa­ti­ti ljubiteljice slatkih, bezal­koholnih pića ili fast food preh­rane. Sto­­ga smanjite ta­kav način pre­hra­­ne.

Sarmice s heljdinom kašom i svježim kravljim sirom (875 kcal)

Sastojci: 1 jaje, 100 g svježeg kravljeg sira, 250 g svježeg kupusa, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice heljdine prekrupe, per­šinovo lišće, kopar, malo so­­li, vrhnje

Priprema: Sir razradite vilicom dok ne pos­­­ta­ne kremast. Skuhajte helj­­­du i lagano je oh­­ladite. Kupus očistite, izre­ži­­­­te tvrđu sredinu i skuhajte. Lis­tove kupusa razdvojite. U pri­premljenu heljdu umiješajte jaje, sir i malo so­li. Dobivenu smjesu umotajte u listove kupusa, tako da dobijete male sarmice. Stavite ih u namašćen lim za pe­če­nje, zalijte vrhnjem i zapecite u pećnici.

KALIJ

Ovaj mikroelement sud­je­luje u regulaciji izmjene tva­ri. U nedostatku tog ele­me­n­ta razvija se mišićna slabost. Soli kalija u naš organizam do­la­­­­ze putem namirnica bilj­nog pod­­­rijetla: krumpira, ku­­pusa, ti­­k­vica, rajčica, mrkve, cikle, banana, ja­buka, sušenih marelica.

Odresci od kupusa ili mrkve (279 kcal)

Sastojci: 500 g ku­pu­sa

ili mrkve, 1/4 čaše

pšenične krupice, 2 žli­­­ce krušnih mrvica, 2 jaja,

2 žli­­c­e biljnog ulja, vrhnje

Priprema: Kupus ili mrkvu sit­­no narežite, stavite u lonac, zalijte vre­­lim mlijekom i kuhajte 20 mi­­nuta. Povrće povremeno pro­­­mije­šaj­te, a lonac poklopite. U gotovo povrće postupno usi­pajte pšeničnu krupicu i kuhajte sljede­ćih 5 do 10 minuta. Lonac mak­nite s vatre i ostavite da se jelo malo ohladi. Zatim dodajte 2 žumanca i sve dobro promije­šaj­te. Od dobivene smjese ob­li­kuj­te odreske, umočite ih u bjelance, uvaljajte u krušne mrvice i ispržite na ulju. Odres­ke poslužite s vrhnjem.

MAGNEZIJ

Ovaj mikro­element odr­­žava normalnu razi­nu uz­bu­đenosti živaca i mi­ši­ća. Možemo ga pronaći u na­mir­­ni­­cama i biljnog i ži­vo­tinjskog podrijetla, no biljke ga sa­d­r­že u većim količinama. Veliku količinu ma­g­nezija imaju: orasi, grah, pšenica, zo­be­na kaša, kruh.

Ragu s povrćem (563 kcal)

Sastojci: 2 mrkvice, 1 glavica luka, 3 mala krumpira, 1 rajčica,

2 žlice biljnog ulja,

1 repa, 1/2 žlice brašna

Priprema: Povrće očistite, operite i narežite. Mrkvu i repu kuhajte u vodi sve dok nisu pot­puno kuhane. Krumpir i luk poprži­te na tavi. U posebnoj posudi napravite za­pršku, zalijte je vo­dom u kojoj se kuhalo povrće, do­dajte narezanu rajčicu i sve do­bro prokuhajte. Sve povrće stavite u lonac, posolite i ku­haj­te poklopljeno 15 do 20 min.

Foto: Profimedia