Slatkiši, tjestenina, sir, meso i masti sadrže u sebi sastojke koji u nama izazivaju osjećaj ugode. I sve to i nije tako strašno ako o tome ne postanemo ovisni i ako nam hrana ne služi kao antidepresiv. Ako ste tomu bili skloni prije trudnoće, vrijeme je da se na vrijeme zaustavite i pronađete manje štetan način za traženje sreće.

Ugoda koju izaziva hrana kratkog je vijeka, a nije uvijek zdrava za vas i dijete. Može doći do poremećaja u izmjeni tvari, osobito što se tiče ugljikohidrata i masti, povećava se sklonost alergijama, raste vjerojatnost za razvojem šećerne bolesti, viška kilograma što vas sigurno neće učiniti sretnima. Francuzi imaju jednu zgodnu izreku: kolač se 2 minute nalazi u ustima, 2 sata u želucu i 2 godine na bedrima.

Prilično je slikovita pa ćete je se lako sjetiti kad posegnete za još jednim komadom deserta više nego što bi trebalo. No hrana može pomoći da se dobro osjećamo, a da se pritom zdravo hranimo. Ako vam se teško zaustaviti dok jedete mliječnu čokoladu, izaberite crnu čokoladu koja vas zasiti brže od ostalih vrsta i zdravija je. Pripremom zdrave i ukusne hrane, također možete biti sretni − nepce je sretno jer je hrana fino pripremljena, a želudac sretan jer je dobio razne korisne elemente i neće imati problema s viškom masnoća i nekorisnih kalorija.

A ako su sretni vaše nepce i želudac, nema razloga da ne budete i vi. Čak se i ne trebate previše angažirati u kuhinji da pripremite ukusan obrok. Samo trebate nabaviti namirnice i poigrati se kombiniranjem hrane. Nabavite razne začine (peršin, origano, majčinu dušicu, bosiljak, metvicu, cimet, đumbir i sl.) i orašaste plodove (pistaciju, suncokretovo zrnje, indijski oraščić, badem, kikiriki) i obogatite hranu koja je bogata vitaminima i mineralima.

Pečeno meso je obično ukusnije od kuhanog, pirjanog ili pripremljenog na pari. Ako trudnica nema zdravstvenih problema, slobodno može nastaviti jesti pečeno meso, no umjesto u tavici, bolje je pripremati u pećnici ili na roštilju kako bi višak masti iscurio. Za salate radije koristite maslinovo ulje i jabučni ocat ili pak limunov sok.

Riba je za trudnice jedno od najzdravijih obroka. Sleđ, losos, sardina i tuna odlični su izvori vitamina D i masnih omega-3 kiselina. Bijela nemasna riba izvor je selena i cinka koji odlično utječu na raspoloženje. Radi bolje arome svaku se ribu preporuča posipati usitnjenim aromatičnim travama. Ružmarin je dobar uz iverak, rikola uz losos, a bosiljak uz tunu i bakalar.

Za dobro raspoloženje svakako se savjetuje katkad kušati avokado, slatku papričicu, grejp, limun, zelenu jabuku. Uostalom, sami pripazite koja vas hrana najviše čini sretnima i uz sve ostale savjete, jednostavno budite sretna i bezbrižna trudnica.

Foto: Profimedia