Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto NE saznati spol djeteta prije rođenja?

Većina roditelja želi saznati spol djeteta čim to bude moguće. No, može li to ikako loše utjecati na nas ili učiniti razliku u našim osjećajima? Možda se pitate takva pitanja pa evo nekih odgovora

spol djeteta

Spol djeteta je samo dodatna informacija koja predodžbu budućih roditelja o djetetu čini konkretnijom. Ova mogućnost saznavanja spola u trudnoći popularizirala se krajem 70-tih i tada su se već pojavile kritike na tu mogućnost.

Zašto možda nije dobro znati spol unaprijed?

Gubimo osjećaj leptirića u trbuhu

Što više informacija o djetetu znate, to je prostor za vaše maštanje o djetetu manji. Te pretpostavke o budućem, sada još uvijek nepoznatom, djetetu su važne za izgradnju odnosa s djetetom. Jednako je kao i kod odraslih koji se zaljube. U prvo vrijeme poznanstva nisu realne činjenice one koje nas povezuju. Ljubavnike povezuju prije svega snovi i ideje o kojima maštaju te slike o savršenosti druge osobe.

Moguće prerano razočarenje

Naša potreba da stvari kontroliramo pa čak i kad je trudnoća u pitanju tjera nas da tu informaciju što prije saznamo. Možda imamo neku preferenciju spola koji želimo i želimo to što prije saznati. No, otkrivanjem istine mogli bismo doživjeti razočaranje zbog „neželjenog“ spola. Ako se to dogodi, iskoristite vrijeme da do porođaja razbistrite svoje misli.

Klišei već u trbuhu

Znate li da nosite djevojčicu, već ćete bebi u trbuhu upućivati klišejske poruke, mijenjati ton svog glasa te možda prema tome i procjenjivati je li s bebom sve u redu. Za curice ćete možda misliti da je dobro da su mirne, a za dječake da je dobro da su živahni, što vas može usmjeriti prema krivom zaključku u trenucima kad bi to možda moglo biti važno.

Spol djeteta se može iznenada promijeniti

Zasigurno ste imali priliku čuti priču kako je par mislio da nosi dječaka, a rodila se djevojčica. I u toj situaciji su moguće razne reakcije od razočarenja pa do velikog iznenađenja i šoka. Kako ćete reagirati, ovisi o paru, karakterima i mnogim drugim utjecajima. Reakcija može ovisiti i o trudu koji ste već možda uložili u uređenje sobice u plavo, sakupljanje robice, odabiru imena... izmaštali mnogo toga za vašeg malog junaka.

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije