Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slušanje glazbe u trudnoći potiče bebin razvoj govora

U majčinom trbuhu djeca već percipiraju melodije i prepoznaju ih nakon rođenja. To ne samo da može pomoći u kasnijem razvijanju sluha, nego i ranije u učenju govora

trudnica sluša glazbu

Već znate da je korisno djeci puštati Mozarta, Malu noćnu muziku, Čarobnu frulu ili sonate na klaviru. No, dokazano je da za razvoj djetetovog mozga nije nužno da sluša Mozarta i da to ne mora biti klasika. Novorođenčad nije izbirljiva pa će dobro zazvučati i rock, pop i sve što ima melodiju. Važna je melodija koja pozitivno djeluje na djetetov mozak. Koji god bio izbor, korisno je slušati glazbu dok je beba još u trbuhu. Naime, neke studije su već dokazale kako djeca nakon rođenja mogu prepoznati melodiju koju su često slušala u majčinu trbuhu, no čini se kako takvo rano slušanje glazbe može poticati razvoj govora. Kako i zašto?

Od 7. mjeseca trudnoće mozak fetusa razlikuje zvukove i reagira interesom na njih. U tom trenutku su reakcije beba i odraslog slične, govori za portal Welt.de tvrdi voditelj istraživačkog projekta koji se bavi mozgom fetusa na Universitetu Tübingen. „Kad odraslom čovjeku ponavljam „bababa“, tada on s vremenom prestane reagirati na tu riječ.“, govori dr. Preissel. Jednako je s mozgom fetusa. Novi zvuk u mozgu fetusa u početku stvara veliku reakciju, no kasnije se reakcija smanjuje i zvuk prestaje biti toliko uzbudljiv. To se dogodi kad se neuroni u mozgu povežu i stvore sjećanje na određenu melodiju.

Nakon rođenja, reakcije dijelova u mozgu djece koja su slušala glazbu u trbuhu su jače. To je dokaz da su bebe zapamtile glazbu i na nju reagiraju. Znanstvenicima je ta činjenica važna jer su zaključili kako dijete dolazi na ovaj svijet akustički pripremljeno i to se ne odnosi samo na glazbu, već uključuje sve zvukove koje je imalo priliku čuti u trudnoći prije svega intonaciju materinjeg jezika te zvukove iz okoliša.

Zanimljivo je da bi djeci ova akustična sjećanja mogla olakšati usvajanje informacija nakon rođenja. Jer to što će dijete u prvoj godini uspjeti savladati zaista je impresivno. Nakon šestog mjeseca bebe će moći artikulirati određene zvukove, a do treće godine govoriti punom rečenicom. A put koji će do tada proći je zaista impresivan. Prvo je potrebno da bebe uoče razliku između pojedinih glasova i riječi u govoru, nešto što bi odraslom Europljaninu bilo iznimno teško napraviti ako bi primjerice pokušao na taj način slušati i učiti kineski jezik. Ne bismo znali gdje počinje i gdje završava pojedina riječ.

U sličnoj situaciji se nalaze i bebe, prije no što uopće identificiraju pojedinačne sastavnice jezika. Kompleksnost usvajanja jezika je i u malenim razlikama u zvukovima u naizgled vrlo sličnim riječima kao primjerice koža i koza – riječi imaju različita značenja, ali zvuče vrlo slično. Velik korak je naučiti i da iste riječi od različitih ljudi, koje se razlikuju po stilu i intonaciji govora, ustvari predstavljaju jedan te isti sadržaj. Puno je toga što će beba svladati do treće godine, za razliku od našeg Europljanina koji većinu ovih aspekata jezika već poznaje, a kineski će vrlo teško svladati za tri godine.

Glazba i govor Znanstvenici su utvrdili da se djeca rađaju, neovisno o mjestu rođenja, s istim potencijalom za usvajanje zvukova odnosno govora (također niz zvukova), no ovisno o svojoj okolini usvajaju određene matrice, a za ostalo što se ne upotrebljava, ne razvijaju sjećanje. Isti mehanizmi kako uče razlikovati glasove, sudjeluju u prepoznavanju i logike glazbe. Znanstvenici su sada otkrili kako se prepoznavanje gramatičkih grešaka u govoru te prepoznavanje krivih tonova u glazbi događa u istom dijelu mozga te zaključili kako slušanje glazbe od najranije dobi stvara zvukovne matrice što može poticati lakše usvajanje zvukova govora te razumijevanje i razlikovanje riječi.

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije