Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako znati da će uslijediti spontani pobačaj?

Trudnice se plaše spontanog pobačaja, a kad se on dogodi poprilična je trauma za ženu. Kako znati da se s tijelom nešto zbiva, koji su znakovi nadolazećeg pobačaja i kako se nositi s traumom? Donosimo odgovore na najčešća pitanja ...

 spontani pobačaj

Spontanim pobačajem se smatra gubitak ploda prije 20. tjedna trudnoće, a najčešće se događa u prvih 12 tjedana trudnoće. Javlja se u oko 15 posto trudnoća, no oko 85 posto žena koje su imale spontani pobačaj mogu normalno zatrudnjeti i iznijeti sljedeću trudnoću.

Koji su znakovi da počnje spontani pobačaj?

Simptomi pobačaja variraju. Za neke žene je to osjećaj da više nisu trudne, primjerice, može se dogoditi da vrlo osjetljive i nabujale grudi odjednom prestanu biti osjetljive. Pobačaj obično izaziva manje ili nešto jače grčeve, često ga prati krvarenje, od lagano pa do vrlo jakog te ugrušci krvi. Neke žene opisuju bolove pobočaja slično bolovima porođaja dok neke nemaju nikakve bolove.

Kad poći liječniku?

Sumnjate li da imate pobačaj jer ste počeli krvariti ili krvarite već nekoliko dana, pođite liječniku ili na hitnu ambulantu gdje će vas ultrazvučno pregledati. Učinite to istog trena ako osjećate bolove, grčeve, imate vrlo jako krvarenje ili znakove prevelikog gubitka krvi kao što su slabost, vrtoglavica i glavobolja, groznica, krvarenje neugodnog mirisa.

Zašto mi se to događa?

Normalno je da se pitate zašto baš vi morate to prolaziti ili da osjećate odgovornost da ste nešto krivo napravili i izazvali pobačaj. Znajte da vrlo malo pobačaja izazivaju vanjski čimbenici ili aktivnost majke. Također je važno znati da je spontani pobačaj u velikom broju slučajeva način kako tijelo odbacuje plod koji je startao s fatalnim genetskim anomalijama ili je tijekom razvoja u prvim tjednima trudnoće došlo do anomalija koje su fatalne.

Koliko će trajati krvarenje?

Ako je pobačaj potpun, krvarenje bi moglo potrajati tjedan do najduže dva tjedna. Prve dane biste mogli osjećati grčeve. Boja krvi bi mogla varirati od crvene do tamne, no važno je u slučaju vrlo jakog krvarenja – neprestano kapa bez prestanka ili izlazi mnogo svijetle krvi – odmah pođite liječniku. Moguće je pobaciti uz vrlo lagano krvarenje i bez grčeva.

Kad će mi se vratiti mjesečnica?

Nakon potpunog prirodnog pobačaja nakon kojeg nema kiretaže, većina žena koje imaju redovite mjesečnice, dobiti sljedeću mjesečnicu za četiri ili šest tjedana.

Koliko će trajati oporavak?

Emocionalni oporavak nakon pobačaja može potrajati i više mjeseci. Fizički oporavak će potrajati ovisno o duljini trudnoće, o tome jesu li nastupile komplikacije te je li u maternici zaostalo tkiva i postoji potreba za kiretažom.

Kad možemo ponovno početi raditi na bebi?

Koliko ćete čekati s novim začećem osobno je pitanje o kojem ćete odlučiti nakon što se konzultirate s liječnikom. Ako je pobačaj bio potpun, mogli biste ovulirati za dva do četiri tjedna nakon prvog dana krvarenja zbog pobačaja (jednako kao i u slučaju zdravog i normalnog ciklusa). Liječnici obično savjetuju pričekati najmanje jedan ciklus prije novih pokušaja jer svakako je dobro oporaviti se emocionalno i psihički za novu trudnoću. Hormonalna ravnoteža koja je vjerojatno uzdrmana zbog emocijonalnog stanja također je važna za uspješno začeće i zato malo pričekajte dok se ne smirite i oporavite.

Kako podržati partnera?

Pružanje podrške partneru dok se i sami borite s tugom zbog gubitka, može biti vrlo teško. I vama je potrebna podrška. Razgovarajte o gubitku. Iako ćete na neki način osjećati da je bolje da šutite, važno je da oboje izrazite osjećaje koje imate. Široka je paleta mogućih osjećaja od tuge, bijesa, osjećaja krivnje i dobro je da ih verbalizirate, podijelite i shvatite da niste sami.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije