Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razmišljajte o zdravlju kralježnice prije začeća

Većina je ljudi prisiljena provoditi neprirodno mnogo vremena sjedeći na radnom mjestu, nakon čega ostaje vrlo malo vremena za tjelesne aktivnosti. To što usišemo stan, očistimo kupaonicu i slično nikako nije dovoljno, a osim toga ...

bolovi u kralježnici

S obzirom na to da velik broj trudnica ima manje ili više izražene bolove u leđima, potrebno je minimalno tri-četiri mjeseca prije začeća započeti s vježbama za leđne mišiće kako bi se stvorila dobra potpora za kralježnicu i njezine kralješke. Snažni leđni mišići također će olakšati podnošenje težine trbuha. Vježbe za leđa potrebno je izvoditi i u trudnoći, ali isključivo uz savjetovanje s ginekologom, fizijatrom i fizioterapeutom.

Jastuk i madrac mogu biti presudni

Noćni odmor i san nužni su za zdravlje cijelog organizma, uključujući i kralježnicu. Tijekom sna mišići se opuštaju, kralježnica ne trpi opterećenje i poprima oblik površine na kojoj ležite. Ako je madrac mek, tijelo propada pa kralježnica “visi”. Pretvrd madrac također primorava kralježnicu da se krivi. Dakle, madrac treba biti ravan, ali ne pretvrd. To daje mogućnost kostima ramena i zdjelice da zauzmu prirodan položaj, a kralježnica se opušta i isteže. Jastuk treba biti manji i dovoljno mek. Savjetuju se valjkasti, anatomski i heljdini jastuci. Uvijek spavajte na boku, a idealno bi bilo da između koljena držite jastučić – to osobito godi trudnicama.

Ravna stopala otežavaju stanje

Na stopalima su raspoređene zone koje su refleksno povezane sa svim organima, pa je iznimno važno da vodite računa i o njihovu zdravlju. Ravna stopala smanjuju amortizacijsku ulogu stopala, što pak povećava prijenos vibracija na kralježnicu i može prouzročiti teške deformacije. U trudnoći stopala također trpe, pa je česta pojava bolova u nogama. Važno je da u slučaju ravnih stopala, olakšate svom tijelu specijalnim ortopedskim ulošcima napravljenim po mjeri. Također je potrebno izbjegavati nošenje visokih potpetica, kao i usku, malu obuću. Stopalo nerijetko nakon trudnoće naraste za pola ili čak cijeli broj zbog opterećenja. To dodatno govori o potrebi čvrste kralježnice i dovođenju tijela u formu prije trudnoće.

Na poslu se češće dignite s mjesta i rastegnite

Kada se unesemo u posao, obično zaboravimo na važnost pauze, a upravo je to jedan od važnijih preduvjeta za prevenciju bolova u leđima i vratu. Ako na poslu sjedite, savjetujemo vam da svakih pola sata ustanete, prošećete i protegnete se, a idealno bi bilo kada biste se mogli negdje ispružiti, osobito ako imate problema s vratnim dijelom kralježnice. Kada stojite, ne prebacujte težinu samo na jednu nogu, nego je podjednako rasporedite na obje. Izbjegavajte tipično žensko sjedenje prekriženih nogu jer to slabi cirkulaciju i pogoršava stanje. Nikada se ne saginjite u struku, nego čučnite. Stolac za radnim stolom i računalo namjestite tako da vam ekran bude u visini očiju, ruke oslonjene o stol, leđa ravna, stopala na podu, a natkoljenice paralelne s podom. Ako možete, što češće plivajte – stručnjaci ističu da je to najbolji lijek za kralježnicu.

Tekst: Sandra Živanović

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije