Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hemoroidi - čest problem trudnica

Čest pratitelj trudnoće su i hemoroidi. Trudnice su im sklonije zbog hormonalnih promjena, a pospješuje ih problem zatvora te još neke životne navike. Što treba izbjegavati kako se problem ne bi dodatno pogoršao?

 hemoroidi

Vlažne maramice Čini vam se da je to više higijenski, ali vlažne maramice mogu iziritirati hemoroide. Pravilna higijena analnog područja traži održavanje njegove suhoće jer vlaga potpomaže rast bakterija i gljivica. Osim toga vlažne maramice katkad sadržavaju tvari koje same mogu biti alergeni.

Težina Svaki kilogram viška opterećuje zdjelicu te potiče proširenje žila što je trudnicama neizbježno. Ipak pripazite na broj kilograma i ne dopustite da se nekotrolirano udebljate jer bi to moglo pogoršati problem s hemoroidima.

Jačanje snage

Iako se izbor sportova u trudnoći poprilično smanjuje, svi sportovi u kojima dolazi do naprezanja i napinjanja, nisu idealni za sve sklone hemoroidima. Napinjanjem stišćemo krv u područje zdjelice i time radimo pritisak na žile. Za hemoroide su problematični i sportovi u kojima se mnogo skakuće ili dolazi do nagle promjene smjera (kao u tenisu) što opterećuje zdjelicu, a time i analno područje. Ako ste skloni hemoroidima pripazite prije, a i poslije trudnoće kod izbora sporta i rekreacije.

Puno sjedenja, malo kretanja

Nedostatak kretanja čini naša crijeva tromima i pospješuje zatvor. Hodanje, šetnja ili plivanje su idealni. Vožnja bicikla također rasterećuje crijeva i područje zdjelice, ali bicikl ostavite za rekreaciju tek nakon porođaja.

Čili i drugi pikantni začini su opasni Poznato je da ljute papričice peku dvaput – u ustima i u anusu. To iritira i hemoroide.

Bijelo brašno Namirnice s bijelim brašnom pospješuju zatvor. Zato radije jedite namirnice s cjelovitim brašnom koje sadržavaju i puno vlakana.

Dovoljno tekućine Važna komponenta za dobru probavu bez puno sjedenja na zahodu i tiskanja je uzimanje dovoljno tekućine. Nema li dovoljno tekućine, stolica postaje tvrda što pospješuje razvoj hemoroida.

Čitanje, dopisivanje na zahodu Ove aktivnosti odgađaju brzo i učinkovito pražnjenje i sveukupno sjedenje na zahodu zbog nužde je dulje. Pritisak na zdjelicu u toj situaciji duže traje što se može odraziti i na žile i izazvati pojavu hemoroida.

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije