Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praćenje bebinih udaraca u trbuhu

Trudnice često dođu u napast uspoređivati intenzivnost pokreta svoje bebe s bebama drugih trudnica. Odolite toj napasti! Baš kao što i vi sami niste jednako aktivni tijekom dana, kao što imate one dobre i nešto lošije dane, ima ...

praćanje bebinih pokreta

Ako ste skloni stalno biti u pokretu, vaša će beba biti mirnija, jer nema potrebe toliko se micati kad joj vi u tome pomažete. Uostalom, jednoliko ljuljanje i gibanje vašeg tijela uspavljuje ju. S druge strane, neke bebe mogu toliko snažno udarati svoje mame da se one zabrinu. Ako zbog toga osjetite bol, pokušajte promijeniti položaj. To će bebu na neko vrijeme izbaciti iz ravnoteže i zaustaviti neugodne udarce.

No razne akrobacije slobodno očekujte sve do 34. tjedna trudnoće jer tada beba za njih još ima dovoljno mjesta. I ne čudite se ako vam bebino vježbanje nije ugodno. Sve je to posve normalno, iako izgleda kao da vas istodobno iznutra bocka više od jednog para nogica i rukica.

Kad ćete osjetiti bebine pokrete?

Vitkije žene i višerotkinje prije će osjetiti bebine pomake u trbuhu od prvorotkinja i krupnijih žena. Postoji mogućnost da s nestrpljenjem očekujete te prve pokrete, no igrom slučaja pogrešno vam je izračunan datum začeća. Nemojte se nepotrebno brinuti. Sumnjičavi postanite tek ako pokrete ne osjetite do kraja 22. tjedna trudnoće, jer tada bi se trebali moći osjetiti ili ih liječnik može izazvati. Neke žene prve fetalne pokrete opisuju kao udarce ili gurkanje, druge kao probadanje, kruljenje u želucu i sl. A katkad se i obična probadanja u probavnom sustavu pogrešno protumače kao bebini pomaci.

Katkad ćete osjetiti ujednačene udarce na jednome mjestu. To vaše malo čudo štuca! Događa se da neko dijete ima serije štucanja nekoliko puta na dan, dok druge bebe ne štucaju nikad. Neka vas te štucavice ne zabrinjavaju, pa makar trajale i dulje od 20 minuta.

Što sve može potaknuti bebu na aktivnost

  • Bebe reagiraju kad se majka počne jače smijati tako što i sami počnu poskakivati kao da su na trampolinu. No neka djeca reagiraju i na majčino tužno raspoloženje ili na njezin strah. Ako osjete maminu tugu, potpuno će se smiriti, a zbog veće razine adrenalina kod mame, beba će se više micati.
  • Tražeći udoban položaj u trbuhu, beba će se okretati dok ne bude zadovoljna. Možda će joj smetati buka, pa će se okretanjem htjeti od nje zaštititi.
  • Osjeti li beba da se smanjuje količina kisika koju pupkovinom dobiva, kretnjama i laganim udarcima stimulirat će posteljicu da dopremi novu pošiljku krvi bogatu hranjivim tvarima i kisikom. Do takvih situacija uglavnom dolazi ako je majka fizički vrlo aktivna ili leži u neudobnom položaju na leđima, što pritiska krvne žile koje opskrbljuju plod krvlju, pa beba ne dobiva dovoljno hrane.
  • Ako je beba slučajno zaplela svoje nogice u pupkovinu, također će se intenzivnijim pokretima pokušati osloboditi.

Komunikacija s bebom

Beba dostiže maksimum osjetljivosti na dodir u šestom i sedmom mjesecu trudnoće i tada možete pokušati uspostaviti komunikaciju s djetetom. Na vaš dodir dijete može reagirati laganim udarcem ili tek škakljanjem majčine posteljice.

Događa se da se djetetova aktivnost poveća tek kad se majka navečer umiri. Jedan od razloga što ih majke tada osjećaju jest to što se tada mogu više usredotočiti na bebine udarce i lakše ih percipirati. No kasnu djetetovu aktivnost možemo objasniti povećanjem količine hormona kortizona koji kod majke izaziva pospanost, a u djeteta, na ogorčenje mnogih nenaspavanih trudnica – veću aktivnost.

Praćenje bebinih udaraca

Ako želite, tijekom dana možete pratiti broj bebinih udaraca zapisujući ih u tablicu. Mjerenje počnite u zadnjem tromjesečju trudnoće i bilježite sve do porođaja.

To je jedan od načina na koji se kontrolira pravilan djetetov razvoj. Uočite li bilo kakvo veće odstupanje u broju udaraca, bez obzira na to je li riječ o smanjenom ili neobično velikom broju, pametno bi bilo da o tome obavijestite svojega ginekologa (posebice ako nakon 22. tjedna puna 24 sata ne osjetite bebine pokrete ili nakon 28. tjedna dva sata nema nikakva udarca).

VIDEO: Za one koji to još nisu imali prilike doživjeti, pogledajte kako to izgleda kad se beba rasteže i vježba u maminom trbuhu.

Praćenje bebinih udaraca u trbuhu
Izvor: Youtube

Foto: Thinkstock

Video: Youtube.com

Najnovije

Najpopularnije