Što izaziva tu žudnju za određenom namirnicom ili hranom tijekom trudnoće još nije sasvim jasno, ali danas sa sigurnošću znamo da je pravilna prehrana u trudnoći veoma važna. Nažalost, želje trudnica se često okreću prema neobičnim kombinacijama ili nezdravim namirnicama.

Trudničke želje

Želje za određenom hranom tijekom trudnoće nisu neuobičajena pojava, no kombinacije namirnica znaju biti zaista čudne, pa nemojte biti iznenađeni ako u pitanju budu nespojivi kiseli krastavci i sladoled. Hormoni, koji u ovom razdoblju luduju, mogu utjecati na osjet okusa i mirisa te mogu biti jedan od uzroka želje za inače nezamislivim kombinacijama.

No zanimljivo je kako je u većini slučajeva riječ o slatkišima ili masnoj, nezdravoj hrani, a tek u 10% trudnica javlja se žudnja za svježim povrćem. Dio stručnjaka smatra kako je ta žudnja za određenom namirnicom zapravo odgovor organizma na manjak nekog nutrijenta. Primjerice, manjka li nam natrija ili kalija tijekom trudnoće, obuzet će nas želja za hamburgerom; ako nam, pak, nedostaje masti ili kalcija, poželjet ćemo veliki mliječni sladoled. Ipak, ne smijemo zaboraviti kako hrana za kojom žudimo nikako ne bi trebala biti zamjena za uravnoteženu prehranu te kako se katkad potrebno oduprijeti naizgled neodoljivoj potrebi.

Jesti za dvoje?

Sigurno ste čuli onu staru da trudnica mora jesti za dvoje. Moramo li zaista jesti za dvoje? Ne! Upravo ta kriva predodžba često je uzrok nakupljanja suvišnih kilograma tijekom trudnoće koje je nakon porođaja teško skinuti te u većini slučajeva ostaju zauvijek.

Kalorijske se potrebe tijekom trudnoće zaista povećavaju, ali u puno manjoj mjeri. Tako moramo imati na umu kako tijekom prvog tromjesečja naša potreba za kalorijskim unosom ostaje ista, tj. nisu nam potrebne dodatne kalorije. U drugom tromjesečju one se povećavaju za tristo kalorija, a u trećem za još dvjesto kalorija, dakle ukupno petsto. Pitate se koliko je tristo kalorija? Jedna šalica jogurta i jedna srednja jabuka, dvije šnite kruha i jedna banana, jedna šalica zobene kaše s grožđicama. To su primjeri obroka od tristo kalorija, pa možemo vidjeti kako ta stara da trudnica mora jesti za dvoje nikako ne vrijedi.

Tekst: Jana Jadrejčić, mag.nutricionizma, Marina Jakšić, mag.nutricionizma, www.perfectlifefood.com

Foto: Thinkstock