Trudnoća traje okvirno 40 tjedana, odnosno 280 dana, što se računa od prvog dana posljednje menstruacije. Prijevremenim porodom smatra se onaj koji se događa između 22. i 37. tjedna trudnoće, bez obzira na težinu bebe. 

Trudnoća u terminu traje od 37. do 42. tjedna dok je granica između prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja - 22. tjedan trudnoće. Iako uzrok nije do kraja poznat, ovo su neki od čimbenika rizika.

Dob prvorotkinje

Prvorotkinje starije od 35 godina više su izložene riziku, no rizik može biti smanjen pravilnom njegom i provedenim genskim testiranjima.

Anomalije u građi maternice

Prema nekim istraživanjima čini se da određen broj žena ima osjetljiviju maternicu i zbog toga su podložnije prijevremenim kontrakcijama. Ako liječnik posumnja da bi to mogao kod vas biti razlog (jer nema nekih drugih vidljivijih razloga), preporučit će vam mirovanje ili, u težim slučajevima, lijekove za sprečavanje prerana porođaja. Katkad je moguća i dijagnoza slabog vrata maternice koji se, nažalost, često dijagnosticira tek nakon jednog pobačaja ili kad su već nastupili prerani trudovi. U slučaju takva stanja liječnik može preporučiti serklažu - šav kojim se steže vrat maternice kako bi se on skratio, što bi, prema nekima, moglo pomoći duljem održavanju trudnoće.

Anomalije u građi maternice, kao što su dvostruka ili dvoroga maternica, maternica s pregradom i miomi, također mogu biti uzrok prijevremenog porođaja.

Komplikacije u trudnoći

Mnoge komplikacije koje se razviju u jednom trenutku tijekom trudnoće često kradu dragocjeno vrijeme koje je djetetu potrebno da se što više razvije i rodi u terminu. Među njima su: placenta previja (predležeća posteljica), preeklampsija, visok tlak, višak plodove vode, anomalija ploda, prijevremeno odljuštenje posteljice, dehidracija trudnice i drugo. Svaka od tih komplikacija zahtijeva poseban tretman i učestale kontrole, promjenu životnih navika, često i strogo mirovanje, hospitalizaciju, a katkad i prijevremeni inducirani porođaj ili carski rez. Okolnosti ovise od slučaja do slučaja.

trudnica na pregledu
Shutterstock 

Prethodni pobačaj ili prijevremeni porođaj

Anamneza porođaja koji su već završili prijevremeno ili kasnih spontanih pobačaja (i ranih namjernih pobačaja također!) povećava vjerojatnost prerana porođaja. Zato je u interesu svake žene da pokuša nakon takvih slučajeva u suradnji s liječnicima otkriti uzrok problema i otkloniti ga prije sljedeće trudnoće. Katkad će se uzrok naći, katkad ne, ali svakako treba pokušati.

Kronična bolest

Boluje li trudnica od neke kronične bolesti (visoki krvni tlak, bolest jetara, bubrega, srca, šećerna bolest i dr.), liječnici će uglavnom tražiti češće kontrole, određenu dijetu, a katkad i više mirovanja u svrhu prevencije preranih kontrakcija. Takve su se žene vrlo vjerojatno već naviknule na stroži režim i odgovorno se ponašaju prema svojemu zdravlju te će bolje paziti na sebe od žena koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema.

Infekcije

One su među najčešćim uzročnicima prijevremenog porođaja i zato liječnici inzistiraju na tome da parovi još dok planiraju trudnoću (ili u ranoj trudnoći), testiraju jesu li kod njih prisutne bakterije mikoplazme i klamidije. Osim toga, opasna je infekcija rubeolom, a nepoželjne su i infekcije mokraćnih putova, rodnice i plodove vode. Ovdje valja spomenuti da je u trudnoći jako loša navika zadržavati mokraću kad osjetite potrebu za mokrenjem (nije poželjno ni inače!) jer se tada povećava rizik da upaljeni mjehur iritira maternicu i da ona počne stvarati kontrakcije. U prisutnosti opasne infekcije ženino tijelo kao da pokušava skloniti dijete iz štetnog okružja, no ako dijete nije u potpunosti razvijeno i termin nije blizu, time mu baš ne čini uslugu. Nastane li infekcija plodove vode, što je obično uzrok preranih trudova, majčin imunološki sustav počinje proizvoditi prostaglandine koji mogu izazvati trudove i tvari koje mogu oštetiti plodove ovojnice i prokinuti ih.

Trudnice trebaju učiniti sve što je u njihovoj moći da se čuvaju bolesti, bolesnih ljudi (dječjih kolektiva koji su česti prenositelji bolesti), da vode zdrav život (pravilno se hrane, vježbaju i dovoljno se odmaraju). Ako su sklonije infekcijama mokraćnih putova, kandidijazi i sl., poželjno je tijekom seksualnog odnosa koristiti se kondomom. Time se ujedno smanjuje rizik od infekcije plodove vode. Prijevremenom porođaju može pogodovati i infekcija gljivicama (kandidijaza), trihomonas i virusi herpesa.

Višeplodna trudnoća

Žene koje nose dva ili više ploda uglavnom rađaju nekoliko tjedana ranije od uobičajenog termina za porođaj jednoga djeteta. Pratite savjete liječnika što se tiče fizičke aktivnosti, pazite na prehranu i tako pokušajte izbjeći da se trudovi jave još ranije. Možda ćete posljednje tromjesečje morati malo više usporiti.

Hormonska neravnoteža

Baš kao što mogu stvoriti uvjete za prenesenu trudnoću, sposobni su učiniti i suprotno − izazvati prijevremene trudove. Odlazi li žena na redovite ginekološke preglede, veća je vjerojatnost da se kod nje pravodobno otkrije disbalans hormona i pokuša joj se pomoći davanjem hormona koji će održavati trudnoću do termina.

Loše životne navike

Kad je trudnoća u pitanju, neke stvari jednostavno moramo ponavljati kao papige. I činimo to iz jednostavnog razloga što želimo u trudničinu svijest ugraditi spoznaju da tih devet mjeseci jedan novi život ovisi o njoj. Ovisit će i poslije, ali ovih 9 mjeseci posebno. Nije toliko važno koliko ste prije trudnoće bili ovisni o cigaretama, volite li alkohol i pazite li koliko i što jedete, ali kad zatrudnite, sve dobiva jednu novu percepciju u čijem središtu je dobrobit nerođenog djeteta. Vjerujemo da i sami dobro znate da se tijekom trudnoće pametno kloniti cigareta, zadimljenih prostorija, nedopuštenih napitaka, lijekova koje nije odobrio ginekolog, samoinicijativnog liječenja biljkama bez konzultacije s iskusnim fitoterapeutom, hrane za koju znate da je nezdrava ili se ne preporučuje.

pušenje u trudnoći
Shutterstock Jedna vrećica sadrži istu količinu nikotina kao jedna kutija cigareta

S pušenjem bi trebalo prekinuti i prije začeća kako bi se organizam na vrijeme stigao očistiti. Isto vrijedi i za pijenje alkohola i, ne daj, Bože, konzumiranje droge. Neka vas ne tješe povremeni članci u novinama u kojima znanstvenici stalno mijenjaju mišljenje u vezi s tim koliko alkohola i koju vrstu trudnice smiju konzumirati, jer mnoga od tih istraživanja nisu pouzdana, osobito kad uračunate moć marketinga. Ovoj ćemo kategoriji dodati i prekomjerno nakupljanje težine ili premali unos kalorija i vitamina jer i jedna i druga krajnost izlažu vas riziku nastanka komplikacija u trudnoći ili prijevremenog porođaja.

Prevelika tjelesna opterećenost

Ma koliko se neke trudnice osjećale snažno i zdravo, neke se aktivnosti u trudnoći više ne preporučuju jer mogu uzrokovati prerane trudove. Predugo stajanje, nošenje težeg tereta te mnogi naporniji fizički poslovi mogli bi naškoditi trudničinu zdravlju. Nemojte čekati trenutak da vam tijelo pokaže da pretjerujete jer je tada katkad prekasno za popravni ispit. Ako vaš posao zahtijeva teže fizičke aktivnosti, zatražite da vas se premjesti na druge poslove koji neće biti toliko opasni za vaše stanje. Na to imate potpuno pravo. Ako takvih poslova nema, vjerojatno ćete morati na bolovanje.

Stres

Ovo je vjerojatno najčešće izgovoren čimbenik za razvoj bolesti općenito, što nimalo ne začuđuje ako znamo da naše psihičko stanje izravno utječe na fizičko zdravlje. Zbog toga danas postoji sva sila literature i tehnike koja pomaže ljudima da lakše prebrode stres i da više rade na uspostavi unutarnje ravnoteže. Koju ćete od tih tehnika za opuštanje vi izabrati, potpuno je nevažno ako vam koristi. Važno je samo da eventualnog stresa u svojem životu budete svjesni te da ga pokušate ublažiti. Jasno da životne okolnosti nisu uvijek onakve kakve bismo željeli, ali takvo se stanje može promijeniti, a sve počinje u glavi jednom čvrstom odlukom da se jednom zauvijek prestanete živcirati zbog svake sitnice. Uz malo kontrole, takvo će vam razmišljanje prijeći u naviku.

Ozljeda u trudnoći

Pad, prometna nezgoda i sl. može se svakome dogoditi, a osobito trudnici koja lakše gubi ravnotežu zbog promjene težišta tijela. Savjetuje se da nosite ugodne i stabilne cipele, izbjegavate učestalu vožnju automobilom, da ne izlazite iz kuće kad je vani poledica te da budete oprezni u trgovačkim centrima vikendom kad je najveća gužva kako se neko dijete ne bi slučajno zaletjelo u vas ili vas netko nehotice ne bi lupio u trbuh kolicima. Dok se vozite javnim prijevozom, potražite sjedeće mjesto i uvijek se držite za rub sjedala ispred sebe. Dok stojite u tramvaju ili autobusu, uvijek ste više izloženi opasnosti od ozljede u slučaju nagla kočenja. Ako vam liječnik iz nekoga razloga zabrani da dižete i nosite svoju djecu, poslušajte ga i pronađite neke prihvatljivije načine druženja s djecom.

Nepoznat uzrok

Nažalost, događa se da vidljiva uzroka nema i da ga liječnici ne mogu naći unatoč redovitim analizama i testiranjima. Žena može imati potpuno normalnu trudnoću, zdrave životne navike i odjednom dobiti trudove i roditi. Katkad jednostavno nema vremena niti uzimati lijekove protiv kontrakcija. U tom se slučaju trebate pomiriti s činjenicom da niste ništa mogli učiniti da spriječite prijevremeni porođaj, jer se on može dogoditi baš svakoj ženi, bez obzira na to radi li se o prvoj ili petoj trudnoći. Ipak, slijedite li preporuke, mirnije ćete savjesti dočekati svoje dijete. Svakako nije loše znati prepoznati simptome prijevremenog porođaja, a majkama koje su već rodile znati kako njegovati prijevremeno rođeno dijete te kako mu pomoći u prilagodbi na život i u razvoju van majčina trbuha.