U glavama budućih roditelja koji očekuju rođenje bebe, bezbroj je pitanja - što nas očekuje, što smijemo, a što ne smijemo, kako ćemo se organizirati kada dođe beba, kako ne pogriješiti? Trudnoća i prvi mjeseci s bebom predstavljaju jedan od najdivnijih, ali i najzahtjevnijih perioda u životu. Odgovornost i briga roditelja još je veća jer se u tom kratkom razdoblju događa najintenzivniji period psihičkog i fizičkog razvoja djeteta. 

Trudnoća, pripreme za porod i postporođajno razdoblje postaju lakši i jednostavniji ako imate pravog džokera zovi na raspolaganju. Upravo je to posao Une Pašić Gregović.

Potaknuta vlastistim iskustvom u prvoj trudnoći kada, poput brojnih budućih mama, osjećala prestrašeno i usamljeno, Una je odlučila promijeniti svoju karijeru, educirati se i postati doula. Rad s trudnicama, mamama i obiteljima njezina je svakodnevica, a osim kroz individualna savjetovanja i rad u MATI centru, kojeg je jedna od osnivačica, Una se ove godine pridružuje timu stručnjaka u NajNaj školi za buduće roditelje.

Una Pašić Gregović
Mak Vejzović 

Revolucionirani projekt koji pomaže budućim roditeljima

NajNaj škola za buduće roditelje, na koju se možete prijaviti odmah, donosi odgovore na sva pitanja budućih roditelja.

“Mi u najnaj.eu već niz godina radimo s roditeljima i ono što često čujemo od njih je - da smo barem ovo prije znali, da smo se barem bolje pripremili, zašto nam to nitko nije rekao... - tako se kod nas rodila ideja o osnivanju škole koja će budućim roditeljima pružiti svu potrebnu pripremu prije dolaska bebe”, ističe Neda Zubović Mihaljević, organizatorica Škole koju je pokrenuo poznati hrvatski proizvođač i distributer dječje opreme najnaj.eu u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima kako bi budućim roditeljima olakšao razdoblje trudnoće i roditeljstva.

Uz Unu, u NajNaj školi buduće roditelje očekuju stručnjaci među kojima su pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević iz novootvorene zagrebačke pedijatrijske Poliklinike Salvea, poznata hrvatska primalja Erika Spirić iz Hrvatske komore primalja, ginekologica dr. med. Sandra Flisar iz Poliklinike Artemeda i brojni drugi. Svi oni polaznicima će pružiti cjelovit pristup trudnoći i ranom roditeljstvu temeljen na dugogodišnjem radu s mladim obiteljima te prenijeti širok spektar znanja, praktičnog iskustva i savjeta uz koje će se osjećati samopouzdano za porod i početak roditeljstva.

Una Pašić Gregović NajNaj škola za buduće roditelje
Mak Vejzović 

Prvi ciklus škole počinje 5. ožujka u Zagrebu. Svaki ciklus traje mjesec dana i uključuje 8 predavanja iz različitih područja. Upisati se možete samostalno ili s pratnjom, a prijavom osim mogućnosti dolaska na predavanja i radionice ostvarujete brojne druge pogodnosti koje ćete saznati na samoj Školi.

Zašto je NajNaj škola za roditelje revolucionarni projekt koji bi proporučila svima i sve o poslu doule i edukatorice, Una nam je otkrila u nastavku!

Sve više budućih roditelja otkriva prednosti podrške tijekom i nakon trudnoće u obliku doule. Za sve naše čitatelje koji možda još uvijek nisu upoznati s zanimanjem doule, što je zapravo doula?

Kada me netko pita što radim, kao prvo uvijek navedem doula, a onda se sjetim, da ne znaju svi što doula zapravo je, a i oni koji znaju, ne znaju uvijek najbolje objasniti, ili im neke stvari nisu baš najjasnije.

Doula je educirana i iskusna profesionalka koja u kontinuitetu pruža informativnu, fizičku i emocionalnu podršku, kroz trudnoću, porod i postpartum.

Riječ doula dolazi iz grčkog, a znači “žena koja služi”. Ta riječ se koristi za ovaj posao, jer doule su tu kako bi služile ženi u smislu da im pružaju podršku, bez osude, bez nametanja i s ljubavi i razumijevanjem. Bitno je naglasiti da doule nisu primalje niti medicinski djelatnici, te se ne bavi medicinskim aspektom trudnoće, poroda i postpartuma.

Una Pašić Gregović doula
PR 

Kako se postaje doulom? Koja je bila vaša motivacije iza promjene karijere i odabirom zanimanja doule?

Doula se postaje nakon završetka tečaja te nakon toga procesa certifikacije ovisno o organizaciji preko koje se certificirate. Ja sam završila raznolike edukacije različitih organizacija pa sukladno tome imam i različite certifikacije i kao porođajna doula, postpartum doula, savjetnica za dojenje, savjetnica za prehranu, i zapravo još jako puno toga kroz ovih 5 godina aktivnog rada i edukacija. Smatram da je to sve dio mog rada kao doula i edukatorica, kao žena koja u tom aspektu “služi” ženi, kod informacije i podršku!

A motivacija iza promjene karijere je zapravo došla iz mog osobnog iskustva prve trudnoće, gdje sam bila u velikom strahu i osjećala se strašno usamljeno.

Kada sam otkrile doule i sama uzela doulu, po prvi put sam se osjećala opušteno, podržano, sigurno i počela sam uživati u trudnoći, veseliti se porodu. Uz edukaciju i podršku doule imala sam predivan porod i postpartum, i poželjela sam isto to pružati drugim ženama, jer mislim da je to neizmjerno bitno, a prečesto zanemareno.

Una Pašić Gregović
PR 

Što sve uključuje posao doule? A što možda nije dio vašeg posla iako mnogi pretpostavljaju da je?

Posao doule uključuje jako puno toga, ali dosta toga i ovisi o tome kakva je doula u pitanju. Radi li se porođajnoj douli, postpartum douli, bereavement douli…a uz to i doule skoro uvijek imaju dodatnu izobrazbu i specifični skill set.

U nekakvom osnovnom gledanju posao doule je dati majci alate da se osnaži u svojoj trudnoći, za svoj porod, postpartum i majčinstvo.

Od edukacije i provjerenih informacija, različitih holističkih praksi i savjeta, do pratnje na porodu, otvorenog i sigurnog razgovora gdje nema tabua ni osude, do donošenja postpartum obroka i pomaganje oko oporavka i snalaženja u novoj ulozi majke.

Ja sam se dodatno educirala i puno komplementarnih aspekata jer zaista obitelji želim bit “džoker zovi” kada im je potrebna podrška.

Ono što doula ne radi su zapravo bilo kako medicinske procedure, jer nismo medicinski djelatnici, to neke ljude zna malo zbuniti. Naša želja i fokus je da radimo u singergiji s medicinskim djelatnicima, kroz multidisciplinarni pristup, za najveću dobrobit mame, bebe i obitelji kao cjeline!

Una Pašić Gregović
PR 

U nekoliko godina koliko se bavite ovim poslom, pomogli ste brojnim budućim i mladim mamama. Vjerujemo da se rad sa svakom trudnicom ili mladom mamom razlikuje, no koje su neke od briga, izazova, nesigurnosti… koje ih sve povezuju?

Zaista je svaka žena individua za sebe, ali isto tako, jako smo slične i često nas muče isti strahovi. Strah od poroda bih možda stavila na prvo mjesto, a zatim strah od svega što dolazi nakon. Postpartum, oporavak, dojenje, njega bebice, majčinstvo…toliko upitnika nad glavom, pogotovo ako je prvi put ili je prijašnje iskustvo ne tako bajno. Brinemo se naravno hoćemo li se snaći, hoćemo li biti dobre majke, hoćemo li pogriješiti.

Priprema, edukacija, podrška i povezivanje, tu čini najveću razliku!

Una Pašić Gregović
PR 

Da nisu same ni u svojim brigama, a ni u svim onim lijepim trenucima roditeljstva, osjećaj je koji puno znači svim trudnicama, mamama, ženama i obiteljima. Upravo njega mogu pronaći u MATI centru koji ste, zajedno sa svojim poslovnim partnericama Kristinom Hrvoić Podhraški i Sekom Pašić, otvorili prošle godine. Centar opisujete kao mjesto učenja, prihvaćanja, druženja i osnaživanja. Kakve su reakcije nakon prvih nekoliko mjeseci rada i što u MATI centru pripremate ove godine?

MATI centar je zaista ostvarenje velikog sna za nas tri i vidno nešto što je Zagrebu bilo potrebno, jer u par mjeseci rada imamo kontunuiran rad, rasprodane radionice prije negoli stignemo rasporede objaviti na društvenim mrežama, individualna savjetovanja… Naš centar je zaista holistički i u njemu smo spojile sva naša znanja, zvanja i iskustva! Prostor je predivan i s toliko topline uređen da se to osjeti i to je nešto što svi koji nam dođu iskomentiraju.

Najveći problem nam je što jednom kad netko dođe, ne želi otići, a taj “problem” ćemo rado prihvatiti!

Ove godine u planu imamo brojne radionice pripreme za porod, postpartum i dojenje, pričaonice na teme carskog reza, skračenih frenuluma, dohrana djece, pripreme za začeće…ženske krugove, cikluse masaža beba, yogu, tretmane abdomena…

A i naravno uz naša individualna savjetovanja koja zaista pokrivaju širok spektar rada, u planu su nam i češći ženski krugovi te gostujući predavači! Sve novosti objavljujemo na naše društvene mreže gdje smo jako aktivne!

Una Pašić Gregović MATI centar
PR 

Svoj rad s trudnicama, mamama i roditeljima, ove godine proširit ćete i kroz NajNaj školu za buduće roditelje kao jedan od stručnih suradnika. Zašto ste odlučili sudjelovati u ovom zanimljivom projektu?

NajNaj i ja dugo surađujemo i uvijek kažem da su mi najdraža suradnja jer je fokus uvijek na kvalitetnoj edukaciji roditelja i vrijednosti koje im možemo prenijeti. Nije slučajnost što su svi brendovi koje NajNaj drži vrhunski. To je zato jer je to način na koji oni funkcioniraju u svakom aspektu svog rada. Promišljeno, ispravno, etično, provjereno, beskomprimisno. Meni su oni sinonim za kvalitetu i kredibilitet i njegujemo iste vrijednost, pogotovo što se tiče važnosti edukacije i podrške.

Ovaj projekt je nešto što osobno smatram revolucionarnim, jer jer jedan od najkonkretnijih koraka ka multidisciplinarnom pristupu za trudnice i obitelji, na našim prostorima.

Suradnja stručanjaka iz različitih sfera i mogućnost da obitelji dobiju to raznovrsno znanje kroz toplu podršku…meni je to neprocjenjivo i voljela bih da je tako nešto postojalo u mojim trudnoćama.

Prvi ciklus započinje 5.ožujka i traje mjesec dana. Što budući roditelji mogu očekivati od NajNaj škole općenito, a što od vašeg predavanja konkretno?

Mogu očekivati kvalitetnih savjeta i informacija od divnih stručnjaka koji svi njeguju cjeloviti pristup i obožavaju ono što rade. Mogu očekivati da će imati više znanja i alata da se osjećaju samopouzdanije i pripremljenije za sve što dolazi, od trudnoće, poroda, postpartuma, prehrane, dojenja, njege bebe, mentalnog zdravlja, razvoja bebe…ma joj, jedna nejvjerojatna riznica znanja!

Od mog predavanja mogu očekivati da ću ih kroz topao i podržavajuć pristup provesti kod dobre i bitne “tips & tricks” za porod, a pogotovo za postpartum!

Od oporavka, prehrane, bitnih faktora, organizacije. Kombinacija stručnih znanja kao i mojih osobnih iskustva, je nešto što želim prenijeti, kako bi svi koji dođu otišli s osjećajem “wow, osjećam se spremno”, a još bitnije, da to i primjeni kada za to vrijeme dođe!

Una Pašić Gregović edukatorica i doula u NajNaj školi za buduće roditelje
PR 

Iz generacije u generaciju, ideja od roditeljstvu se mijenja. Jedan od intergeneracijskih problema bez sumnje je bila podijela uloga unutar obitelji zbog čega su muškarci u prošlosti bili rijetko i malo involvirani u trudnoće svojih partnerica, ali i u odgoj djece kasnije. Da je situacija danas bitno drugačija, najbolje potvrđuje i program NajNaj škole, koji nudi širok spektar znanja, praktičnog iskustva i savjeta ne samo za trudnice, već i njihove partnere. Koliko je podrška partnera važna tijekom i nakon trudnoće? Koji je jedan savjet koji biste dali svakom partneru koji želi pružiti maksimalnu podršku svojoj partnerici kroz trudnoću, porod i prve dane majčinstva?

Meni je predivno i nevjerojatno gledati kako se to mijenja i kako su partneri sve više involvirani u samu pripremu, edukaciju, a i kroz roditeljstvo i podršku svojim partnericama. Kao doula moja primarna uloga je podržatu mamu, ali to ne znači da mijenjam tatu. Dapače, ja sam tu i kao podrška tati, jer tatu nitko ne može zamijeniti! Sada već imamo dovoljno istraživanja koja ukazuju da uključeni partneri olakšavaju trudnoću, kao pratnja na porodu smanjuju rizike od intervencija, vidimo kraće trajanje poroda i veće zadovoljstvo s iskustvom poroda, vidimo puno bolje stope dojenja, manje stope postpartum depresije, djecu koja razvijaju sigurnu povezanost s oba roditelja... Podrška i uključenost partnera je nešto nezamijenjivo i ja kao doula uvijek potičem što veću uključenost i proaktivnost.

Kao savjet partnerima rekla bih - educirajte se i pripremajte se s partnericom, jer znanje je moć i znanje nam daje i usmjerenje i alate da znamo što, kako i kada, a time možete biti najbolja podrška i mami, a i bebi!

U NajNaj školi budući roditelji imat će prilike usvojiti brojna znanja. No, ako bismo ispred vas stavili izazov kreiranja mini survival guidea kroz trudnoću i prve dane majčinstva, koje biste tri stvari i dva savjeta izdvojili kao one koje svi budući roditelji moraju čuti i znati?

Dva savjeta: pripremite se znanjem i logistikom te buditi nježni prema sebi dok navigirate kroz nove uloge. Što se stvari tiče, svi smo toliko različiti, ali neka moja zlatna pravila su uloži u sigurnu i kvalitetnu autosjedalicu, u kvalitetnu nosiljku i dobre grudnjake i potkošulje za dojenje!

Prvi ciklus NajNaj škole za buduće roditelje počinje 5. ožujka u Zagrebu. Svaki ciklus traje mjesec dana i uključuje 8 predavanja iz različitih područja. Upisati se možete samostalno ili s pratnjom, a prijavom osim mogućnosti dolaska na predavanja i radionice ostvarujete brojne druge pogodnosti koje ćete saznati na samoj Školi.

Trenutno je aktivna promotivna cijena škole, a prijavu zajedno s više informacija o NajNaj školi za buduće roditelje pronađite ovdje.