Proradio vam je majčinski instinkt i sumnjate da nosite blizance? Službenu potvrdu dobit ćete tek kada liječnik napravi ultrazvuk u prvom tromjesečju. No ovih 6 simptoma možda mogu potvrditi vaše sumnje i prije pregleda:

1. Iznimno visoke vrijednosti beta Hcg

Ako vam je razina hormona trudnoće (beta hCG) viša od normalne postoji mogućnost da nosite blizance.

2. Izraženije jutarnje mučnine

Zahvaljujući višim razinama hCG hormona mučnina i povraćanje mogu biti jače izraženi u blizanačkoj trudnoći. Možda ćete primijetiti da mučnine počinju ranije i traju duže. Teška mučnina i povraćanje, stanje poznato kao hiperemeza, češća je među majkama koje nose blizance.

shutterstock_306461918.jpg
Shutterstock Zahvaljujući višim razinama hCG hormona mučnina i povraćanje mogu biti jače izraženi u blizanačkoj trudnoći

3. Probavne smetnje

Budući da su u vašem trbuhu dvije bebe, možete očekivati veći napor za svoj probavni trakt. To može dovesti do žgaravice, probavnih smetnji i zatvora. 

4. Intenzivan umor

Vaše tijelo radi duplo više kako bi održalo na životu dvije bebe što će se odraziti i na razinu vaše energije.

shutterstock_549367423.jpg
Shutterstock Za blizanačku trudnoću karakteristične su i probavne smetnje te intenzivan umor

5. Brže debljanje

Majke s normalnom tjelesnom težinom koje očekuju blizance obično u trudnoći dobiju između 16 i 25 kilograma. To znači da ćete samo u prvom tromjesečju dobivati oko pola kilograma tjedno.

6. Povećan apetit

Vjerojatno ćete primijetiti povećani apetit, iako se neke žene nose s teškim jutarnjim mučninama pa je hrana zadnje što im je na pameti.

Liječnici danas mogu utvrditi blizanačku trudnoću ranije no ikad, ali u 20 do 30% slučajeva majka će kasnije u prvom tromjesečju izgubiti jednu bebu. Ovaj je fenomen poznat kao sindrom nestajanja blizanca. Kada se to dogodi, vaše tijelo obično apsorbira tkivo izgubljene bebe.