Velika je stvar ‘dogurati’ do devetog mjeseca trudnoće.  Uzbuđenje, strah, zabrinutost, ne znate što vas sve očekuje na dan kada ćete rađati svooje dijete. Pripremili ste stvrčice za bebu, spakirali torbu za rodilište, pročitali puno tema vezanih uz trudnoću i porođaj, razgovarali s prijateljicama koje su sve to proživjele prije vas. Da, sve je to veoma važno, ali jednako je važno i psihički se pripremiti za ovaj veliki događaj.

Znamo da je za pokretanje poroda, održavanje trudova te lakši izgon i bolje iskustvo potrebno da mama luči dovoljne razine oksitocina. Oksitocin je jedan prekrasan hormon koji se često i naziva hormonom ljubavi i maženja. Osim što pokreće trudove i sam porod (te ga i održava), pomaže u nošenju s trudovima i cjelokupnim iskustvom, pa se zato i ponekad zove i hormonom poroda. Ovaj divni i važan hormon lučite kada se osjećate sigurno, opušteno, voljeno i toplo. Kada se mazite s bližnjima, kada pijete topli čaj uz opuštajuću glazbu i kad god osjećate onaj warm and fuzzy osjećaj koji nam je svima poznat.

To zapravo znači da nam je na tjelesnoj, emocionalnoj i duševnoj razini zaista u porodu potrebno da se osjećate mirno, sigurno u sebe i povezano s vlastitim tijelom, sve to da biste mogli uroniti u taj osjećaj i dopustiti oksitocinu da nas preplavi. Povjerenje u svoje tijelo i u svoju bebu, u svoju snagu te sam čin poroda, kao i vizualizacije koje opuštaju i pomažu nam da se povežemo sa svojim tijelom i podražajima koje doživljava, iznimno su važni.

A tko bi trudnicama dao najbolji savjet kako se opustiti i pripremiti za porod ako ne osoba koja i sama ima iskustvo poroda, ali i osoba koja je podržavala druge žene tijekom njihova porođaja? Kako bi uputila žene u provjerenu metodu pripreme za porođaj, Una Pašić Gregović, certficirana doula, osmislila je afirmacijske kartice za porod koje su jednostavne za primjenu, a vaš um će ih rado prihvatiti.

'Pozitivne afirmacije kao priprema za porod, kao i tijekom poroda, već se dugo upotrebljavaju kako bi majku osnažile u jednom opuštenom, mirnom i samopouzdanom okruženju koje je iznimno bitno za sam porod i prije njega', objasnila je Una odakle joj ideja da u suradnji s ilustratoricom Anom Tevšić Nauković osmisli afirmacijske kartice koje nose slikovit naziv 'Svjestan i opušten porod'.

aafurmacijske kartice za porod

Kako funkcioniraju kartice?

Premisa iza afirmacijskih kartica jest “Ono smo što mislimo”, a zaista i sve više istraživanja i radova potvrđuju da pozitivne misli utječu na našu svakodnevicu, kao i na cjelokupno zdravlje. Pa kako onda krenuti u trudnoću i porod ako ne pozitivnim i obnovljenim mislima.

I nije samo riječ o pozitivnim mislima, nad kojima možete meditirati i primati ih u svoju svijest, riječ je i o pozitivnoj energiji koju su Una i ilustratorica Ana uložile stvarajući kartice.

'Ovaj je set afirmacijskih kartica rađen s ljubavlju nakon osobnog, predivnog iskustva poroda u kojem su pozitivne afirmacije igrale važnu ulogu te kroz nekoliko godina predanog rada s predivnim rodiljama. Svaka od ovih 28 kartica pomno je osmišljena, što kroz same snažne riječi afirmacije, a što kroz jedinstvene, tople i čarobne ilustracije koje ih obogaćuju. Sve su kartice dvostrane i dvojezične te se mogu koristiti na nekoliko načina, ovisno o tome što ženi najviše odgovara.

afirmacijske kartice

Može ih koristiti kao pripremu za porod ili pak tijekom samog poroda kao motivaciju i inspiraciju kroz taj predivni proces. Zbog svog pomno prilagođenog oblika i veličine, možete ih ponijeti sa sobom u rodilište i/ili njima ukrasiti svoj motivacijski kutak kod kuće. Kartice su tople, s posebno odabranom paletom boja te jednostavnim, prirodnim i apstraktnim ilustracijama koje potiču vizualizaciju i osobno poimanje poroda. Ovaj set afirmacijskih kartica za porod osmišljen je tako da se može koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa setom afirmacijskih kartica za trudnoću jer su posebno osmišljene i izrađene tako da se ne preklapaju, ali da su i dalje, što vizualno, što sadržajno, povezane i setovi se međusobno nadopunjuju', objasnila je autorica, doula Una Pašić Gregović.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Ana Surač, Shutterstock