Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMOJTE SE IZNENADITI: 13 stvari koje nove mame otkriju tek nakon poroda!

Vjerojatno već znate da ćete nakon poroda biti umorni i da će vas boljeti cijelo tijelo, a evo popisa s još nekim detaljima koje nakon poroda možda ne očekujete

 shutterstock_1938100312.jpg Izvor: Shutterstock

Prvi sati nakon poroda prilično su intenzivni za mame. Kao da ste opijeni nekom čudnom drogom, tijelo vam je iscrpljeno, malčice ste ošamućeni i zapravo niste sigurni trebate li se otuširati, spavati ili samo sjediti gledati u to čudesno biće ispred sebe koje ste rodili.

Vjerojatno već znate da ćete nakon poroda biti umorni i da će vas boljeti cijelo tijelo, evo popisa s još nekim detaljima koje nakon poroda ne očekujete.

1. Nove bebe izgledaju pomalo... čudno!

Beba koja se rodi prekrivena je bijelom sluzi tzv. verniksom koja se razvija u posljednjem tromjesečju trudnoće, a štiti bebinu kožu još u maternici. Prerano rođene bebe su potpuno prekrivene ovom sluzi, a kod beba rođenih nakon predviđenog termina gotovo da je i nema. I nije to jedino što bi vas moglo iznenaditi, bebe su prekrivene i krvlju te imaju smiješne glave, a neke mogu biti prilično ‘zgužvane’.

2. Natečene mošnje kod dječaka!

Da, dobro ste pročitali, jedna od normalnih pojava su natečene mošnje kod dječaka, što se još naziva vodena hernija, a nestaje tijekom prvih nekoliko mjeseci života. Nije rijetkost niti da se dječaci rađaju s erekcijom, što je zapravo ponekad znak da samo trebaju mokriti.

3. Bol u maternici

Taman kada mislite da je vaša maternica završila onaj bolni dio, eto, ona se krene stiskati i vraćati u svoj prvotni položaj i na veličinu prije trudnoće.  Naravno, pritom se pojavljuje bol, pogotovo tijekom dojenja jer vaše tijelo otpušta oksitocin koji utječe na grčenje i 'stiskanje' maternice (bol je slična kao kad imate menstruaciju).

4. A ni pražnjenje crijeva nije ugodno

Nekoliko dana nakon poroda imat ćete problema sa stolicom, što je posve normalno jer je vaše tijelo proživjelo stres izazvan porodom, a i crijeva su se ulijenila s obzirom na to da niste ništa jeli niti pili tijekom poroda. Trebat će vam nekoliko dana da se uspostavi redovita stolica.

5. Prva bebina stolica je crna

Potpuno crna stolica posve je normalna. Jer, zapravo to i nije stolica, više je crna pasta: tamne je boje, gusta i ljepljiva, a naziva se mekonij. Ova ljepljiva, katranasta pasta nakuplja se u bebinim crijevima tijekom trudnoće pa će ona prvih nekoliko dana nakon rođenja imati mekonijalnu stolicu. Oko trećeg dana stolica počinje mijenjati boju i konzistenciju.

6. Krvarenje može biti obilno

Ali doslovno. Samo se pripremite na krv, koja je jača nego ijedna menstruacijska dosad, ali je i puno rjeđa, čak i nekoliko nijansi svjetlija.

7. Hodat ćete kao da ste... pa, upravo rodili

Mislite da ste postali majstorica geganja tijekom tih posljednjih tjedana trudnoće? E pa niste, jer šetnja nakon poroda je još jedno iskustvo novoga načina održavanja na tlu i kretanja.

8. Otečenost bebinih prsa

Kod nekih će se beba pojaviti blaga oteklina prsa, a može se pojaviti i bijeli iscjedak iz bebnih bradavica. Ovu pojavu uzrokuju mamini hormoni, preostali u bebinom tijelu nakon trudnoće, a može se pojaviti i kod muške i kod ženske djece. Kada se djetetu ‘očisti’ tijelo od maminih hormona, sve će se vratiti u normal.

9. Uglavnom, vaše grudi imaju novu funkciju

Od trenutka kada se beba rodi, vaše grudi postaji glavni izvor bebine hrane. Stoga, posve je normalno da budu vidljive u svome punom obliku osobama koje vam dođu u posjet. Naime, ionako ćete ih imati izvan grudnjaka većinu dana.

10. Bebin plač ne doživljavajte osobno

Vaša će beba biti uznemirena, ali nemojte to shvaćati osobno. Ona samo voli plakati i prilagođava se na novu okolinu punu znatno intenzivnijih podražaja od onih u vašoj maternici.

11. Trbuh vam izgleda smiješno

Vaš trbuh, ruku na srce, izgleda kao zdjela puna želea. No nemojte zbog toga padati u očaj jer je i to prolazno stanje. Kada se vaša maternica vrati u veličinu prije trudnoće, trbuh će izgledati drukčije.

12. Kao i vagina...

13. Zapravo, izgledate kao natečena, izudarana verzija prijašnje sebe

Ali, upravo ste rodili svoju bebu. I taj smotuljak u vašem naručju vrijedi sve ove muke, zar ne?

Tagovi

Najnovije