Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajski plin: Stručnjakinja objašnjava kao djeluje 'plin sreće' koji se koristi na porodu

Što je plin sreće, plin smijeha ili rajski plin te kako se primjenjuje na porodu i ima li štetnih posljedica po majku i dijete, objasnila nam je Ana Jelčić, ginekologica iz Poliklinike Mazalin

 u rađaonici

Kako se približava termin porođaja, svaku buduću majku muče neka pitanja, a prisutna je sigurno barem malena doza straha od bolnih trudova i tijeka poroda. Kada se pripremate za porođaj u bolničkim uvjetima, raspitujete se o dripu, epiduralnoj injekciji, o raznim analgeticima i sedativima, o farmakološkim pripravcima koje će vam davati kako bi vam olakšali bol i umanjili strah. Unatrag nekoliko godina u hrvatskim se bolnicama za olakšavanje porođajne boli primjenjuje i rajski plin pa donosimo intervju sa stručnjakinjom Anom Jelčić, ginekologicom iz Poliklinike Mazalin, koja je odgovorila na pitanja koja si vjerojatno postavljaju mnoge žene tijekom pripreme za porod.

Na koji način rajski plin olakšava porod? Je li riječ o analgetiku ili anestetiku? Rajski je plin medicinski plin bez mirisa i boje - zapravo je mješavina plinova 50% kisika i 50% dušičnog oksidula. Cilj je njegove uporabe u porodu smanjen osjećaj straha i anksioznosti te veća opustenost rodilje. Uz smanjen osjećaja straha, povećava lučenje oksitocina i endorfina, hormona koji pojačavaju osjećaj zadovoljstva i sreće pa se povećava prag tolerancije na bol, odnosno mijenja se percepcija boli. Također, stvara se osjećaj bržeg protoka vremena, što nije nevažan faktor jer porod može potrajati.

U dozi u kojoj se koristi pri porodu ne donosi potpuno obezboljenje niti osjećaj gubitka osjeta. Važno je reći da ne donosi potpuno obezboljenje i da je u slučaju da je želja rodilje potpuno obezboljenje, primjerenija je epiduralna analgezija.

Ima li štetnih posljedica po zdravlje trudnice ili bebe? Postoje li neka ograničenja kod njegova korištenja, na primjer visoki tlak kod trudnice ili nešto slično? Kontraindiciran je kod infekcija gornjega respiratornog trakta, srčanih i neuroloških  bolesti, nedostatka vitamina B12, intoksikacija drogom i alkoholom, povećanog intraokularnog tlaka, nedavno pretrpljenih većih ozljeda i nije preporučljiv u slučaju da trudnica pati od klaustrofobije. Siguran je za trudnicu i dijete, a do sada nisu zabilježeni toksični učinci, nema mutagenog/kancerogenog učinka.

Istraživanja su pokazala da s obzirom na to da ne prolazi kroz posteljicu, ne povećava učestalost fetalnog distresa/mekonijske plodove vode, ne mijenja Apgar Score, ne utječe na omjer plinova u umb krvi niti na djetetovu sposobnost dojenja po porodu.

Može li doći do predoziranja rajskim plinom? Ako se rajski plin koristi za obezboljenje i smanjenje straha pri porodu prema preporukama, neće doći do predoziranja. Preporučeno vrijeme primjene je 6 sati.

Jesu li potrebne posebne pretrage koje bi trudnica trebala obaviti ako želi na porodu koristiti rajski plin? Posebne pretrage nisu potrebne, važno je da nema kontraindikacija za njegovo korištenje.

Treba li biti anesteziolog prisutan kod primjene rajskog plina? Uporaba rajskog plina tijekom pororda ne traži prisustvo anesteziologa, rodilja sama regulira upotrebu, uz nadzor i podršku osoblja. Maksimalna učinkovitost postiže se ako se plin udiše 30 sekundi prije početka truda. U slučaju da su trudovi nepravilni, udisanjem se počinje za vrijeme truda. Preporučeno je pliće disanje kako bi se smanjila pojavnost nuspojava, prije svega mučnine.

Postoje li nuspojave korištenja, mislim pritom na nuspojave nakon poroda? Omamljenost, glavobolja i sl.? Nuspojave su rijetke i prolazne - uključuju umor, mučninu, nadutost, glavobolju, ošamućenost, euforiju, pritisak u srednjem uhu i vrtoglavicu. Učinak prestaje već nekoliko minuta nakon prestanka udisanja plina, što je važno u slučaju pojave nuspojava ili nedjelovanja plina na obezboljenje.

Ako trudnica dobije 'drip' tijekom poroda, kakav je učinak rajskog plina? S obzirom na to da 'drip', odnosno infuzija oksitocina, služi za izazivanje pravilnih trudova, učinak rajskog plina bit će smanjenje straha i anksioznosti te povećanje tolerancije na bol.

Kakva je dostupnost rajskog plina po hrvatskim bolnicama? Rajski je plin dostupan u Zagrebu (KBC Sveti Duh i KBC Sestre Milosrdnice), Čakovcu, Osijeku i Slavonskom Brodu. Najbolje je provjeriti dostupnost pri naručivanju u trudničku ambulantu s obzirom na to da se dostupnost može mijenjati. Isto tako, u trudničkoj ambulanti će trudnica dobiti sve informacije vezane uz protokol pri korištenju rajskog plina u izabranoj bolnici.

* Prednosti rajskog plina: Brzi učinak, mogućnost kretanja rodilje, smanjenje trajanja poroda do 2 sata, smanjenje komplikacija, mogućnost korištenja u bilo kojoj fazi poroda, kao i nakon poroda pri šivanju međice, smanjena uporaba drugih analgetika, povećanje suradljivosti rodilje, povećanje osjećaja zadovoljstva porodom.* Prema istraživanju zadovoljstva korisnica, 80% ispitanih žena koristilo bi ga ponovno, bez obzira na to što nisu osjetile potpuno obezboljenje.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije