Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Zbunjena sam, jesu li ovo znakovi trudnoće ili je to samo PMS?

Često, iščekujući trudnoću prolazimo različite faze proučavanja svoga tijela u vrijeme prije dolaska menstruacije, nadamo se da će ona kasniti, čitamo različite znakove i nadamo se...

 rani znakovi trudnoće

Kad govorimo o ranim znakovima trudnoće, oni nekad mogu biti vrlo slični pms-u pa se događa da se žene, koje željno iščekuju začeće, nakon dolaska menstruacije, razočaraju. Naime, rani znaci trudnoće vrlo su slični pms-u, a jedini način da budete sigurni, naravno, test je trudnoće, i to nakon što menstruacija već kasni.

Stoga, ponovit ćemo gradivo o prvim znakovima trudnoće, kako biste mogli otkloniti dvojbu: trudnoća ili pms?

1. Izostanak mjesečnice

Kašnjenje mjesečnice najčešći je i najočitiji znak trudnoće. No neke žene dobivaju lažnu menstruaciju, a riječ je o krvarenju koje je nešto slabije nego tijekom ciklusa.

2. Intuicija

Mnoge žene vjeruju da su intuitivno osjetile početak trudnoće. Prije bismo rekli da su hormone već počeli raditi svoj posao u tijelu trudnice, no, ako želite, nazovite to intuicijom jer ipak je trudnoća jedan romantični doživljaj.

3. Osjetljivost grudi

Jedan od vrlo očitih ranih znakova trudnoće su osjetljive, katkad otečene grudi. No većina žena tijekom pms-a također ima izraženu osjetljivost u grudima. U čemu je razlika? Ako je riječ o trudnoći, izrazita je promjena na bradavicama, otečene su, a mogu poprimiti i tamniju nijansu nego inače.

4. Umor

Neobičajen umor i iscrpljenost mogu ukazivati na početak trudnoće. Možda ćete osjetiti potrebu otići ranije u krevet ili će vam biti teže ujutro ustati. Ako idete na posao, moguće je da ćete sve do podneva i dulje osjećati želju da prilegnete. Vježbanje vam se može činiti napornim, a tijekom jednostavnih aktivnosti možete osjetiti iscrpljenost. Iako, kod pms-a također postoje naznake umora, ovaj trudnički umor osjećate nekako drukčije, znatno je intenzivniji.

5. Učestalo mokrenje

Jedan od prvih znakova trudnoće je učestalo mokrenje, koje može biti i nekoliko puta u sat vremena. Jedan je od razloga promjena hormonske slike, što utječe na rad čitavog metabolizma pa tako i na rad bubrega.

6. Mučnina

Nekim ženama mučnina, kao znak trudnoće, počinje krajem 2. i početkom 3., no postoje i one buduće majke koje osjećaju ovaj simptom vrlo rano, a popraćen je ‘metalnim’ okusom u ustima. Uglavnom se pojavljuje u ranim jutarnjim satima, ali ima žena koje taj osjećaj mučnine prati popodne ili navečer. Ako vas muči taj problem, možete si pomoći tako da uzimate manje, češće obroke tijekom dana. samo hrabro, neće dugo trajati!

7. Izrazita žudnja ili odbojnost prema hrani

Jedan od najpoznatijih klišeja vezanih uz rane simptome trudnoće svakako je žudnja za određenom hranom ili neobične kombinacije hrane. Gotovo svaka trudnica ima svoju smiješnu priču o tome. Uzimanje vitaminskih dodataka hrani i ribljeg ulja može olakšati te žudnje i pomoći u prevenciji suvišnih kilograma. Također, moguća je odbojnost prema hrani koju ste do tada voljeli. Kod nekih se žena te privlačnosti i odbojnsoti pojave i nestanu, a kod drugih mogu potrajati cijelu trudnoću.

8. Preosjetljivost na mirise

Čak i miris koji inače obožavate može vam odjednom postati neugodan kada zatrudnite. Miris svježe pokošene trave, omiljenog parfema, benzina, različite hrane, sredstava za čišćenje ili cigaretnog dima miže vam prouzročiti mučninu. Za to je 'kriv' estrogen koji teče vašim tijelom i taj simptom, ako dolazi zajedno s drugima, može značiti da ste trudni.

9. Implantacijsko krvarenje

Kod nekih se žena u ranoj fazi trudnoće pojavi implantacijsko krvarenje. Svako krvarenje koje se ne odnosi na implantacijsko, može biti znak spontanog pobačaja. Oko 25 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a oko polovine prijetećih pobačaja smiri se i trudnoća se normalno nastavi. Implantacijsko krvarenje javlja se 6-12 dana nakon začeća, kao posljedica usađivanja oplođenje jajne stanice u naternicu. To bi se krvarenje vremenski moglo poklopiti s danom kada očekujete mjesečnicu i obično je znatno slabije od normalne mjesečnice. Boja može varirati od svijetlocrvene do smeđe. Svijetlocrveno implantacijsko krvarenje može značiti da se implantacija uprvao dogodila, a smeđu trag krvi upućuje na to da se prilikom usađivanja oplođene jajne stanice pojavilo malo krvi i ona je ostala neko vrijeme u maternici prije nego što ste je primjetili na rublju. Može se dogoditi da implantacijsko krvarenje poprate grčevi. Uzrok grčeva je usadnja oplođene jajne stanice u maternici, znog čega dolazi do kontrakcije mišića maternice. Ta blaga do umjerena bol, slična menstrualnoj, obično traje 24 do 48 sati.

10. Promjene raspoloženja

Riječ je, osim o igri hormona, i o razdoblju emotivne prilagodbe novoj odgovornosti koja dolazi. Vaš način života uvelike će se promijeniti. Čak i ako ste brižljivo planirali trudnoću, prirodno je da se u vašem umu odjednom pojave važna pitanja o budućnosti. Prirodno je osjetiti cijelu skalu osjećaja, katkad plakati i smijati se u isto vrijeme. Dakako, i ovo može biti dio pms-a, ali ako dolazi u kompletu s ostalim simptomima, ipak upućuje na trudnoću.

11. Povišena temperature

Ako vam se čini da vam je tijelo toplije nego inače, a nemate simptome prehlade, izmjerite temperaturu. Ako redovito mjerite temperaturu te opazite da je ona blago povišena dva tjedna zaredom, moguće je da ste trudni.

12. Iscjedak

Kod nekih se žena pojavi vaginalni iscjedak bijele ili smećkaste boje, koji je vidljiv na donjem rublju. To može biti jedan od prvih znakova trudnoće i posve je prirodan i očekivan. No ako je iscjedak ružičast ili crven, tada vjerojatno nije riječ o iscjetku, nego o implantacijskom krvarenju.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije