Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnice i snovi: 'Sanjala sam da sam vratila bebu u trbuh, što mi govori moja podsvijest?'

Snovi tijekom trudnoće mogu biti vrlo intenzivni, ali i vrlo neobični. No svi su snovi uvijek puni simbola i predstavljaju reakciju na naša emocionalna stanja

 trudnica spava

Trudnice najčešće sanjaju vrlo živopisne snove, što se tumači hormonalnim promjenama i intenzivnijim emocijama koje se vezuju uz trudnoću. Donosimo 10 najčešćih snova koje sanjaju trudnice i njihovo znače.

1. Spol djeteta

Ne iznenađuje da trudnice često sanjaju snove koji su povezani s djetetovim spolom. Ako trudnica više želi dijete određenog spola, sanjat će stvari koje se vezuju uz taj spol. Primjerice, ako mašta o djevojčici, oko nje će biti ružičasti baloni i drugi ružičasti predmeti. Ako mašta o dječaku, sanjat će sve u plavoj boji.

2. Snovi o trudnim životinjama

Snovi o svemu što predstavlja proces od začeća do rađanja normalni su tijekom trudnoće. Trudnica kroz snove procesuira ono što joj se događa u stvarnom životu. Tako često može sanjati i životinje, bilo da su trudne ili da rađaju. Može sanjati i kako se životinje brinu za svoju djecu. Primjerice, može sanjati trudnu lavicu kako leži na grani nekog stabla. Takav san može se odnositi i na umor koji osjeća trudnica. Trudnica može sanjati i druge žene za koje zna da su trudne i da će uskoro roditi.

3. Snovi o rađanju

Trudnice često imaju snove o rađanju u kojima kao da predviđaju što će im se dogoditi. To nije ništa drugačije od nekoga tko uči voziti pa sanja da polaže vozački ispit. Snovi koji uključuju sam čin rađanja vrlo su česti kod trudnica koje rađaju prvi put. To je njihov način procesuiranja događaja koji ih očekuje, i sasvim je sigurno da one razmišljaju o tome kako će izgledati porod. Takvi snovi mogu biti i znak straha od poroda. Trudnica može sanjati i da je trudovi ulove na nekoj zabavi pa mora tamo i roditi, pred svim ljudima. Snovi su često odraz onoga zbog čega se ljudi brinu.

4. Rađanje životinja

Mnoge trudnice mogu sanjati da rađaju životinje, recimo štence ili mačiće. Ova vrsta sna je san za vježbu. To znači da mame vježbaju rađanje u svojim snovima. Kućni ljubimci se pojavljuju kao likovi jer se o njima lakše brinuti nego o djeci. Na intuitivnoj razini, to buduće mame znaju. Stoga, one vježbaju rađanje na razini kojom mogu upravljati. Ponekad životinje u snovima poprimaju ljudske osobine pa mogu hodati na dvije noge i govoriti.

5. Rađanje neživih predmeta

Česti su i snovi o rađanju neživih predmeta, poput četkice za zube ili šalice. No ovakve snove mogu sanjati i žene koje nisu trudne, a mogu ih sanjati i muškarci. Ovakvi snovi simboliziraju obnovu i spremnost za promjenu. Trudnice znaju da će se dolaskom bebe na svijet njihov život značajno promijeniti. Stoga, rađanje predmeta znak je da se njihova psiha navikava na ideju da će se morati brinuti o bebi nakon što se ona rodi.

6. San o rađanju izvanzemaljca

Većina trudnica obožava ultrazvučne fotografije svojih beba. No, činjenica je da na tim fotografijama bebe izgledaju poput izvanzemaljaca. U isto vrijeme trudnice nemaju pojma kako će zapravo izgledati njihovo dijete pa nije čudno što sanjaju kako rađaju izvanzemaljca jer ta im je slika utisnuta u podsvijest.

7. San o zarobljeništvu

Činjenica je da se žena, nakon što krene na putovanje majčinstva, u cijelosti posveti ulozi koja je čeka. I na podsvjesnoj razini ona zna da više neće imati onu slobodu koju je imala prije bebina rođenja. Njezin će se život zauvijek promijeniti. Stoga, nije rijetkost da buduće mame sanjaju da su zarobljene. Mogu biti zarobljene u kući, automobilu ili na nekom drugome mjestu. Najčešće sanjaju kako ne mogu otići s tog mjesta.

8. Zaboraviti bebu

Mnoge trudnice sanjaju da su zaboravile gdje su stavile bebu. Mogu sanjati i da su otišle iz kuće kako bi obavile neki posao i bebu ostavile samu kod kuće. Ovakav san pokazuje da buduća mama ima puno briga. Pogotovo ako do sada nije imala djece. Ona brine hoće li moći preuzeti ulogu majke i hoće li biti dobra u odgoju. To su sasvim normalne brige i sasvim normalni snovi. Takvi snovi, istina, mogu biti uznemirujući, ali ako je žena svjesna zašto sanja upravo takav san, suočit će se sa svojim strahovima.

9. Roditi bebu pa je vratiti u trbuh

Mnoge buduće mame sanjaju da vade svoju bebu iz maternice kako bi je pogledale, a zatim je vraćaju u trbuh kako bi se beba nastavila razvijati. Ovakav san događa se kod mame koja silno želi znati kako će joj beba izgledati, kojeg će biti spola, hoće li se roditi zdrava i sl.

10. San o partnerovoj nevjeri

San o partnerovoj nevjeri također je uobičajen tijekom trudnoće. Žena može sanjati da je suprug vara ili čak da je ona ta koja vara supruga. Ako sanja da je suprug vara, to je znak da se osjeća nesigurno. Nesigurna je u svoj izgled koji se brzo mijenja. Također, može se pitati hoće li biti dobra mama i supruga nakon što se dijete rodi. S druge strane, ako je u snu ona ta koja vara, to je znak da se podsvjesno plaši odgovornosti koja je čeka. San je način bijega. To ne znači da ona ima namjeru to učiniti u stvarnom životu.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije