Tužna vijest na samome početku tjedna, zavila je u crno grad Ivanec u Varaždinskoj županiji. Naime, tijekom porođaja kod kuće novorođenče nije preživjelo. Tamošnja je policija u ponedjeljak oko 8.20 sati zaprimila dojavu liječnice ekipe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o tome da su intervenirali na ivanečkom području kod žene koja je rodila muško dijete. Kako dijete nije davalo znakove života, reanimirano je tijekom prijevoza u Opću bolnicu Varaždin, gdje je reanimacija nastavljena, no nažalost, nakon dulje reanimacije proglašena je smrt. U bolnicu je prebačena i žena koja je liječnički zbrinuta i zadržana na liječenju.

Nesretnoj majci to je bio drugi porođaj, prvi je obavila u rodilištu, a ovaj put se odlučila za porođaj kod kuće, na kojemu je bila prisutna doula. Premda porođaj kod kuće u Hrvatskoj nije zabranjen, nažlost, nije niti zakonski reguliran. Žene koje se odluče na porođaj kod kuće, trebale bi uz doulu imati i nekog iz medicinske struke, ili primalju ili liječnika. I tu nastaje problem. Naime, hrvatske primalje ne mogu raditi izvan rodilišta, odnosno pružanje skrbi na porodu kod kuće može se smatrati kaznenim djelom. U nastavku doznajte što nam je o svemu tome kazala Anita Budak, predsjednica Hrvatske udruge doula. Kako se snalaze one žene koje nipošto ne žele roditi u rodilištu i koja je zapravo uloga doula, o čemu više možete pročitati i u našem nedavnom intervjuu s Anitom (ovdje).

"Mi u Hrvatskoj udruzi doula imamo čvrst stav oko porođaja kod kuće. To je ne samo naš stav već i stav velikih svjetskih organizacija doula. Dakle, doule nemaju što raditi na neasistiranom kućnom porođaju! Neasistirani kućni porođaj je onaj na kojem nije prisutan liječnik ili primalja.

Ono što mi znamo jest da kod nas na porođaje kod kuće dolaze licencirane primalje za kućne porode iz inozemstva, ali nažalost događa se i to da na nekim porođajima bude prisutna samo doula. U našoj Udruzi nemamo direktnih informacija o tome koje to doule rade, niti jedna doula iz Udruge to ne čini. Zato želim napomenuti da svaka naša doula mora prolaziti kroz edukaciju, mentorstvo i potpisati etički kodeks u kojem piše da neće obavljati medicinske zadatke u porodu niti da će prisustvovati neasistiranom porodu. Dodala bih i da naše doule unutar Udruge rijetko odlaze na kućne porođaje koji su asistirani te smo većinom podrška rodiljama u bolnicama.

Čini mi se da se ne razumije dovoljno uloga doula, da je ona tu da podrži ženu i osnaži ju kroz bol i neizvjesnost poroda, a ne da zamijeni medicinske djelatnike. Mi se stalno borimo, u čitavom svijetu, protiv te slike da odlazimo samo na kućne porode, a zapravo jako dobro surađujemo s rodilištima. Kada nas žene traže da im dođemo na porođaj kod kuće umjesto primalje, mi ih usmjeravamo da potraže medicinsku podršku. Tek onda možemo pristati na suradnju", kazala nam je Anita Budak.

Premda se još istražuju detalji tragedije iz Ivanca, informacije koje za sada postoje, ukazuju na to da nisu zadovoljeni preduvjeti za siguran porođaj kod kuće. Premda, nažalost, ništa ne može ublažiti bol i poništiti gubitak nesretne obitelji, važno je znati sve ovo što nam je ispričala predsjednica Hrvatske udruge doula, kako bi se u budućnosti spriječilo sve ono na što možemo utjecati. Danas kada žene sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo porođajima u bolinicama, prije bilo kakve drugačije odluke važno je informirati se. A sve one koje žele doulu na porođaju, onu pravu za sebe mogu u svakom trenutku pronaći preko Udruge.

Tekst: Josipa Scotti Čavlina

Foto: Shutterstock