Strah, tjeskoba, zbunjenost — normalni su osjećaji žalovanja, pogotovo nakon takvoga gubitka. Još više otežavaju situaciju dobronamjerni znatiželjnici koji vas ispituju ‘Kako trudnoća?’, pritom ne shvaćajući da ste izgubili dijete. Kada im polutihim glasom saopćite da ste izgubili bebu, najčešće ne znaju kako bi reagirali, a vi ne znate kako dalje nastaviti razgovor.

Prihvatite da vam se to doista dogodilo! Prihvaćanje novonastale tragične situacije čini se puno lakšim nego što doista jest. U kojoj god fazi trudnoće da se pobačaj dogodio, potrebno vam je vrijeme da ga procesuirate. Vaš će liječnik učiniti sve da vam pomogne kad je tjelesno zdravlje u pitanju, ali bilo bi dobro da potražite i neku vrstu psihološke pomoći.

Pričekajte dok vam se tijelo ne oporavi! Kako god kratka bila trudnoća, hormonska slika se promijenila i počele su se događati promjene i na tijelu. Da bi se sluznica maternice oporavila nakon pobačaja, posebno ako je bila riječ o kiretaži, potrebno je minimalno tri mjeseca, odnosno žena bi trebala imati barem tri uredne menstruacije.

Jer, uslijedi li nova trudnoća ubrzo nakon kiretaže, postoji mogućnost da se jajašce neće moći pravilno smjestiti u maternici, a time se povećava rizik od spontanog pobačaja ili teškoća pri porodu.

Također, nakon kiretaže može doći do blagog oštećenja jajovoda pa je povećan rizik i od izvanmaternične trudnoće.

Budite sigurni da ste emocionalno preboljeli gubitak! Reakcije na gubitak trudnoće kod svake je žene različita. Uz osjećaj tuge, vaše tijelo prolazi kroz mnoge hormonalne promjene. U potpunosti je normalno osjetiti mnoštvo emocija tijekom ovog razdoblja i može proći dosta vremena prije nego što se vratite ‘u normalu’.

Dajte si vremena za oporavak na fizičkoj, psihičkoj i emocionalnoj razini. Ako poželite razgovarati o svojim osjećajima, a to ne možete s partnerom, prijateljem ili članom obitelji, potražite psihološku pomoć.

Kada osjetite da ste psihički spremni za novi pokušaj, a vaše se tijelo u potpunosti oporavilo, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti nove trudnoće. Razgovor sa stručnom osobom će vas utješiti i od vas maknuti osjećaj straha da bi se pobačaj mogao ponoviti.

Zapamtite, vaša sljedeća trudnoća bit će potpuno drukčija! Vjerojatno ćete, kada se dogodi ponovna trudnoća, biti vrlo oprezni pri njezinu objavljivanju obitelji i prijateljima. Inače, preporučuje se da se trudnoća objavljuje tek nakon prvog tromjesečja, a vi možete čekati sve dok se ne bude vidio trbuh.

Razmišljajte pozitivno: ako i kada ponovno zatrudnite, vaša će trudnoća biti posve drukčija! Možda ćete biti dodatno oprezni, osjećati blagu nervozu i strah. Psihoterapeuti kažu da je to posve normalno. Niste jedini. Pronađite podršku u osobama koje volite i pokušajte uživati u posve novom iskustvu i iščekivanju rođenja djeteta.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock