Slavna glumica Jennifer Aniston u hollywoodske anale sasvim sigurno može ući i, osim po svojim ulogama, i kao žena iz showbizza kojoj su najčešće i sasvim nepravedno postavljali pitanje - zašto nema djecu. Pitanje majčinstva stvar je osobne odluke i životnih okolnosti, no zbog tradicionalnih normi, žene se prečesto etiketiraju kao neostvarene samo zato što nisu majke. Pitanje "Kad ćeš postati majka?", jako je bolno za one žene koje silno žele roditi dijete, ali ne mogu, baš poput Jennifer, piše Story.

Prema pisanju stranih medija, pitanje majčinstva uvijek je bilo izrazito teško za Jennifer, jer je već u kasnim 30-ima saznala da bi jednog dana vrlo teško mogla zanijeti.

"Nikada nije voljela to pitanje. Gledajte, ona možda izgleda čvrsta i snažna žena, ali kad je u pitanju majčinstvo, takva ju pitanja uvijek slome. Uzrok njezine neplodnosti su oštećeni jajovodi i smanjena ovarijska rezerva', rekao je izvor blizak glumici. Naime, žene se rađaju s određenom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica (značajnu ulogu ima i obiteljsko nasljeđe). Inače, oštećenje stijenke jajovoda ili potpuno neprohodni jajovodi onemogućuju na mehanički način ostvarenje kontakta između muške i ženske spolne stanice. Najčešće je posljedica upale uzrokovane spolno prenosivim mikroorganizmima (klamidija, gonokok, mikoplazme), ali može nastati i kao posljedica nekih drugih bolesti - primjerice tuberkuloze, gnojne upale slijepog crijeva ili endometrioze.

View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston) on

Iako je ovo pitanje u potpunosti zadiranje u intimnu, mnogi kolege savjetovali su Jennifer da javno progovori o toj temi kako bi se osjećala lakše i kako bi se mnoge druge žene, koje se bore s istim problemom, ohrabrile i shvatile da nisu same. Neplodnost je dijagnoza s kojom se danas suočava čak 10-15% parova, a dok jedni o tome govore javno, drugi pak, baš kao i Jennifer, tu bolnu temu čuvaju za sebe. 

Roditelje.hr pratite i na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Tekst: D. P.
Izvor: Story.hr
Fotografije: Profimedia i Instagram