Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Zagrebu trudnica s koronavirusom rodila zdravog dječaka, a stiže vijest i o zdravoj majci s tri zaražena novorođenčeta

U Zagrebu je rodila prva trudnica zaražena koronavirusom, a s druge strane svijeta stiže šok za znanstvenike - zdrava mama na svijet je donijela trojke pozitivne na novi virus!

 trudnica i porod u vrijeme koronavirusa

Žena zaražena koronavirusom u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh rodila je jučer zdravog dječaka. Ova trudnica, kako piše Jutarnji list, nije imala nikakve simptome bolesti, a da je zaražena saznala je kad je njezin suprug, također bez simptoma, stjecajem okolnosti saznao da je pozitivan na koronavirus. Naime, da bi se vrati na svoj posao u Kazahstan, on je morao donijeti potvrdu da nema Covid-19. I onda je uslijedio šok: nalaz je pokazao da je pozitivan, iako se osjećao super te nije imao povišenu temperaturu, imao problem s osjetom okusa ili druge simptome koji se dovode u vezu s Covidom.

“Uhvatila me silna panika. Bila je nedjelja, 21. lipnja, a ja trebam roditi za koji dan. No, onda su epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' riješili problem. Kontaktirali su liječnike moje bolnice KB-a Sveti Duh, jer u blizini stanujem, i već su tada počele pripreme, i moje i u bolnici. Svi su bili sjajni, riješili su me onog velikog straha. Epidemiolozi su mi rekli da do mog slučaja nisu imali ni jednu pozitivnu trudnicu na koronu u tako visokom stadiju trudnoće odnosno pred porod”, ispričala je ova mama, koja je rodila u posebnoj prostoriji, prirodnim putem, a trenutačno – s maskom na licu – doji svojeg zdravog mališana. Trenutačno nema dokaza koji bi upućivali na to da se Covid-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka, pa se smatra da blagodati dojenja nadmašuju sve potencijalne rizike od prijenosa koronavirusa kroz majčino mlijeko.

“Sa

skoro 20 godina iskustva u zaštiti, savjetovanju i edukaciji o

dojenju, Roda ostaje čvrsta u priznavanju dojenja kao važnog

čimbenika građenja imunosnog sustava novorođenčeta i dojenčeta.

Dojena djeca najčešće ostaju zdrava iako su im roditelji ili

ostali članovi obitelji podlegli nekoj zaraznoj bolesti. Raste mreža

istraživanja koja pokazuju dobrobiti za djecu koja dojenjem dobivaju

mnoge i različite specifične zaštitne proteine, uključujući

antitijela, koja dolaze iz humanog mlijeka - direktnim dojenjem”,

kažu u Udruzi Roda.

I dok je ovo za zagrebačku bolnicu prvi slučaj od početka pandemije da imaju rodilju zaraženu koronavirusom, iz Meksika stiže suprotan primjer – zdrava majka, negativna na koronavirus, rodila je zaražene trojke. Ovo je potpuno novo i za znanstvenike, koji će – kako objavljuje CNN - istražiti mogućnost prijenosa virusa preko posteljice. Znanstvenici su pojasnili da je prijenos Covida-19 s majke na dijete u trudnoći malo vjerojatan, ali se novorođenčad može zaraziti po rođenju od majke ili drugih osoba koji sudjeluju u porodu, liječnika, medicinskih sestara i sl.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije