BEBA: U ovom tjednu najznačajniji je razvoj refleksa. Šake bebe počet će se skupljati i širiti, nožni prsti svijati, mišići očiju kontrahirati, a usta će izvoditi pokrete sisanja. Ako prstom blago pritisnete trbuh, beba će se meškoljiti, ali vi to i dalje nećete osjetiti. Lice je sada potpuno ljudsko: oči su smjestile na svoje mjesto na licu kao i uši. Prstići na rukama i nogama su se razdvojili, a kosa i nokti nastavljaju rasti.

U ovom razdoblju beba počinje gutati manje količine plodove vode te je urinom izbacuje natrag u plodovu vodu. Nepotrebne i otpadne tvari se putem pupkovine i posteljice predaju krvnim žilama majke, a njezin organizam ih dalje eliminira uobičajeno. U međuvremenu, živčane stanice i živci se munjevito razmnožavaju.

Beba je sada dugačka nešto više od 65 mm, a teška je oko 14 grama.

MAMA: Vaša maternica je narasla toliko da vaš ginekolog može osjetiti njen vrh u donjem dijelu abdomena, malo iznad stidne kosti (u ovom razdoblju je veličine oko 10 cm).

U ovom razdoblju se pojačava žgaravica koja se manifestira kao peckanje koje se često javlja u području gornjeg dijela grudi do donjeg dijela grla. Zbog čega se ona javlja? Tijekom trudnoće, posteljica proizvodi puno hormona progesterona koji opušta tkiva između jednjaka i želuca. Pogotovo kada ležite, želučana kiselina se može vratiti gore, što izaziva neugodno peckanje. Nekim ženama će se ovaj problem javiti kasnije, kada narasla maternica pritisne želudac. Kako ćete to podnositi ovisi o tome imate li blaži oblik žgaravice koji će vas ustvari pomalo mučiti ili će žgaravica biti intenzivna, neugodna i zabrinjavajuća.

Možete očekivati da ćete oko četvrtinu težine u trudnoći dobiti od sada pa do 20. tjedna. Počet ćete se osjećati energičnije i općenito bolje nego proteklih nekoliko tjedana. Pazite na način života, a vaša ishrana mora biti raznovrsna - zbog vas i vašeg djeteta.

Fotografija: Shutterstock