Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beyonce pokušava spasiti brak novom trudnoćom, a Zagrepčanka tvrdi:'Da mogu vratiti vrijeme, sve bih napravila drukčije!'

Sretni brakovi rođenjem djeteta postaju još sretniji, a nesretni još turbulentniji, smatraju psiholozi. S njima se slaže i Zagrepčanka, majka 5-godišnjeg dječaka, koja nam je ispričala svoje iskustvo...

 samohrana majka i njezin sin

Iako posljednje vrijeme mediji pišu o bračnoj krizi slavnog para, dogodio se, navodno, prevrat u obitelji 38-godišnje pjevačice Beyonce i 50-godišnjeg repera i producenta Jay Z-a. Naime, kako piše časopis NW, pjevačica je trudna - i to s blizancima. Par već ima troje djece, osmogodišnju kći Blue Ivy i dvogodišnje blizance Rumi i Sir Cartera. Iako pjevačica još nije objavila vijest o trudnoći, novinari magazina NW navode kako je na nedavnoj rođendanskoj zabavi Jay Z-jeve nećakinje Beyonce izbjegavala piti alkohol, što je po njima indikator trudnoće.

No bez obzira hoće li slavni par potvrditi ili ne sretnu vijest, može li dijete spasiti brak ili je to samo "odgađanje agonije", pitanje je koje se nameće. Dinamika bračnog života preokrene se naglavačke kad se pojave djeca, pa su psiholozi mišljenja kako - sretni sretni brakovi rođenjem djeteta postaju još sretniji, a nesretni još turbulentniji.

"Potpuno se slažem s time!", odlučno tvrdi 38-godišnja Zagrepčanka, majka 5-godišnjeg dječaka. U braku je bila oko godinu dana, kada je sada već bivšem suprugu priopćila vijest o trudnoći. Iako su prije braka bili u vezi četiri godine, ulazak u brak - svjesna je toga danas ova Zagrepčanka - bio je ništa logičan korak u tim godinama i - ono što se očekivalo od para koji je toliko godina u vezi, a imaju osigurane sve uvjete.

"Kada ste s nekim toliko dugo, želite se uvjeriti da je sve OK, iako podsvjesno znate da nije. Puno njegovih navika nije mi se sviđalo, no mislila sam kako će se to promijeniti kad dođe dijete, jer će jednostavno morati postati odgovorniji. No realnost je bila nešto drugo; on je, kad se naš sin rodio, samo na papiru bio tata, jer je koristio svaki trenutak da pobjegne od kuće i obveza. Njemu je sve to bilo previše. Neprestana poslovna putovanja, pa sastanci, zbog kojih je kasno dolazio doma, pa nogomet s dečkima ili piće u subotu navečer. Sve je bilo važnije od obitelji. I uvijek je, naravno, bio umoran kad bih predložila bilo kakav obiteljski izlazak ili druženje. Iako u braku, bila sam sama s djetetom", kaže Zagrepčanka napominjući kako su frustracije, koje su u njoj rasle svakim danom, rezultirale neprestanim svađama i atmosferom koju više nije mogla podnositi. Kad joj je sin imao šest godine, situacija je kulminirala i njoj su se počele "otvarati oči"

"Primijetila sam da se moj sin, koji je do tada bio veseo i zaigran dječak, mijenja. Učestalo je počeo mokriti u krevet, gristi nokte, rasplakao bi se za svaku sitnicu, a kad god je trebao utjehu, ja sam bila ta kojoj se obraćao. često sam razmišljala o tome da se razvedem, ali mi se to činilo sebičnim činom. No, danas, s ovim vremenskim odmakom, sigurna sam da bi moje dijete izbjeglo brojne traume i frustracije da sam bila odlučnija i ranije ga zaštitila od života u lošoj obiteljskoj atmosferi", priča ova mama. Konačan kraj dogodio se kad je posumnjala, a onda i dobila priznanje, o suprugovom preljubu. I ta ju činjenica danas, priznaje, frustrira, tj. žao joj je što je dopustila sebi da ju podcijeni u svakom smislu prije nego što je odlučno rekla - sad je dosta!

"Razvod je oruđe. Norma Walsh, poznata na polju obiteljske psihologije, tvrdi da su obiteljski procesi i kvaliteta obiteljskih odnosa najvažniji pokazatelj zdrave obitelji, razvedene ili ne. Razvod ne mijenja činjenicu kako roditelji imaju odgovornost nastaviti sa podizanjem djece zajedno, kao i da uvijek imaju na pameti samo ono što je u najboljem interesu za dijete tijekom odrastanja. Brak završava razvodom ali roditeljstvo ne!", pojašnjavaju u Udruzi Roda.

Napominju kako ne treba prigrliti razvod kao odgovor na sve naše probleme, jer baš razvod stvara mnogo problema.

"Obitelj je sustav. Ne smijemo potcjenjivati bol koju naša djeca nasljeđuju ako su naši brakovi nesnošljivi. Djeca razvedenih roditelja pate! Ali, isto tako, pate i djeca koja su stavljena u središte konflikta i boli koje se ne mijenja kroz godine braka njihovih roditelja. Ta djeca, kao odrasli mogu zauvijek ostati samci zbog boli koju doživljavaju kroz brak, a bili su joj svjedoci godinama. Oni ne očekuju sreću u braku jer takvo nije bilo iskustvo odnosa njihovih roditelja. Neka će djeca više patiti ako su bračne nesuglasice i netrpeljivost prikriveni nego otvoreni. Ponekad roditelji osjećaju da štite svoju djecu od boli ako skrivaju konflikte od njih. Djeca bi definitivno trebala biti zaštićena od bračne bitke. Mada, nakon nekog vremena, ako dogovor ne može biti postignut, bračna bitka se neizbježno prelijeva na podsvijest djeteta i atmosferu u obitelji. Komunikacija se skraćuje. Dubina osjećaja je odsutna. Ako se takav konflikt ne definira ili ignorira on prelazi u podsvijest i može biti puno destruktivniji za budućnost djeteta nego ako se iznese van na otvoreno i riješi razvodom", savjetuju iz Udruge Roda napominjući kako je, prije nego započnete s razvodom, važno postaviti četiri ključna pitanja kako ne biste iz loše situacije "skočili" u još koru.

Jeste li pokušali izgladiti bračne probleme; znate li zašto stvari ne funkcioniraju; koje su osobne stvari doprinijele bračnom neslaganju; jeste li prostudirali povijest svojih obitelji iz kojih mogu navirati projekcije iz djetinjstva koje mogu štetiti odnosu te, konačno, jeste li poduzeli sve da spasite brak, primjerice pokušali ga spasiti kroz savjetovalište, ključna su pitanja koja si morate postaviti prije konačne odluke.

Roditelje.hr pratite i na Instagramu!

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije