"U trenutku kad sam ostala trudna, već sam zapravo puno znala, sve ostalo bila je organizacija pojedinosti. U Hrvatskoj postoji dosta žena koje su imale porođaj kod kuće, osobito u Zagrebu. Povezala sam se s njima i saznala njihova iskustva. Rizici kod fiziološkog kućnog porođaja puno su manji nego što se misli, a intervencije i upletanje u porođaj nose pak puno više rizika nego što se misli. Sve to doznate kad puno proučavate fiziološki porođaj i potrudite se zaviriti u znanstvena istraživanja. Na kraju je odluka bila moja. I kad ste u bolnici i kad ste kod kuće, morate biti svjesni da imate odgovornost za svoje i bebino zdravlje. Samo što u bolnici morate to i potpisati, a doma ne morate − podrazumijeva se. Naravno da sam imala potporu muža i cijele obitelji, a i moja je liječnica znala da planiram kućni porođaj!", tako je za Roditelje.hr ispričala majka četvero djece Iva Podhorsky Štorek, koja se nakon tri poroda u bolnici, za četvrti odlučila kod kuće. Iva, čiju priču možete pročitati OVDJE, jedna je od 100-tinjak majki u Hrvatskoj koje, prema naslužbenim informacijama, izvan bolničkog okruženja. Iako mnoge tvrde kako im je čin poroda na taj način ugodniji i dostojanstveniji, ne treba zanemariti pitanje: "A što ako nešto pođe po zlu?".

"Porod kod kuće je tema o kojoj većina ljudi ima neko mišljenje, iako o tome malo znaju. Ljude, koji biraju porod kod kuće, često se predstavlja kao osobe koje cijene svoj komoditet iznad svoje dobrobiti i iznad dobrobiti svojeg djeteta, koje žele "nazad" u vrijeme kad su žene i djeca učestalo umirala na porodu. No porod kod kuće u uvjetima modernog doma (koji ima tekuću vodu i sanitarije), uz mogućnost modernih prijevoznih sredstava i brze komunikacije, dostupnosti antibiotika i lijekova za zaustavljanje krvarenja, nije onaj porod kakvog zamišljamo kad se sjetimo priča o tome kako su naše bake i prabake rađale", smatraju u Udruzi Roda, navodeći relevantna strana istraživanja koja potvrđuju kako je porod kod kuće uz stručnu primalju jednako siguran za majku i dijete kao i porod u rodilištu, posebice za žene koje su već rađale.

Autori spomenutih studija napomenuli su da je ključ povoljnih ishoda kućnih poroda dostupnost kvalitetne primaljske skrbi te mogućnost nesmetanog transfera u rodilište ukoliko je on potreban. Nesmetani transfer podrazumijeva da je transport dostupan (automobil, hitna pomoć), te da primalja može komunicirati s osobljem rodilišta prije, za vrijeme i nakon transfera te sudjelovati u skrbi za ženu u rodilištu. Iako porod kod kuće već godinama nije dio uobičajene zdravstvene skrbi za trudnice, on u Hrvatskoj nije zabranjen. Ono što je problematično je da hrvatske primalje ne mogu raditi izvan rodilišta, odnosno pružanje skrbi na porodu kod kuće može se smatrati kaznenim djelom.

Na Roditeljima.hr nedavno je objavljena i priča s Anom Mažar, novom aktivnom doulom iz Hrvatske udruge doula koja je magistrirala na studiju ekonomije i nakon nekoliko godina u IT biznisu odlučila zaokrenuti svoj put karijere. Što ju je na to motiviralo i što kaže o majčinstvu, porodu i pozivu doule, pročitajte OVDJE.

I brojne slavne mame odlučile su se za porod kod kuće. Tako je američka glumica Hilary Duff svoje drugo dijete, kći Banks Violet, rodila kod kuće uz pomoć tri babice.

View this post on Instagram

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff) on

Bivša manekenka Cindy Crowford također se odlučila na porod kod kuće, a njezina kolegica, brazilski model Gisele Bündchen, sina je rodila na "mjestu gdje se osjećala sigurno i u društvu svojih voljenih".

View this post on Instagram

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele) on

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram