Samo 4% djece rodi se na dan termina, dok čak 70% njih urani ili zaksne čak 10 dana u odnosu na termin poroda. Ova statistika vrijedi čak i ako je termin određen ranim ultrazvučnim pregledom, kažu u Udruzi Roda.

"Pred kraj trudnoće, trudnicama se sve češće spominjanju riječi poput hospitalizacije, indukcije, rizik. Naime, statistički modeli prikazuju da se rizik za lošeg ishoda za dijete blago veće prije 38. tjedna trudnoće te ponovno nakon 41. tjedna trudnoće. No, obzirom na to koliko se kvalitetno može izračunat tjedan trudnoće, vrlo je teško se pouzdati u sigurnost povećanog rizika, koji je, napominjemo, i dalje iznimno malen. Samo mala promjena u predviđenom danu termina može značiti da će kraj trudnoće za ženu biti znatno manje stresno, bez nepotrebnog pritiska za hospitalizacije i indukcije, da ne kažemo dobronamjernih ali stresnih poruka i poziva u stilu 'Jesi li rodila?' pitanja", kažu u Udruzi roda i pišu o metodi izračunavanja termina poroda Carol Wood-Nichols, profesorice primaljstva na Sveučilištu Yale.

Dodajte godinu dana na prvi dan zadnje menstruacije, onda:

  • Za prvorotku, oduzmite dva mjeseca i 14 dana
  • Za ženu koja je već rodila, oduzmite dva mjeseca i 18 dana

Ako je ženin prosječni menstrualni ciklus kraći od 28 dana, oduzmite i broj dana koliko je kraći; ako je prosječni menstrualni ciklus duži od 28 dana, dodajte broj dana koliko je duži.

S obzirom na to da neke studije dovode u pitanje uvriježeno mišljenje da žena ovulira samo jednom u svakom menstrualnom ciklusu, odnosno da je moguće da ponekad žena ovulira dva pa čak i tri puta u jednom ciklusu; da na ishod trudnoće mogu utjecati mnoga zdravstvena stanja, da ulogu igra i genetika..., lako je zaključiti da nema pravila, već da je sve - kao, uostalom, i puno toga drugoga u životu - individualno.

Izvor: Roda - roditelji u akciji
Fotografija: Profimedia