Osim što čuva trudnoću, regulira hormone, usmjerava razvoj ploda i štiti dijete od vanjskih negativnih utjecaja te opskrbljuje hranjivim tvarima i kisikom, posteljica je zadužena i za izbacivanje otpadnih tvari djetetova metabolizma (mokraćna kiselina, urea, kreatinin) te ugljikov dioksid, koje preuzima majčina krv i koji se zatim iz organizma izlučuju preko bubrega i pluća.

Iako krvne žile placente imaju tanku stijenku koja donekle sprečava ulazak štetnih tvari u fetusovu krv, ta brana ne može potpuno zaštititi dijete. Nikotin iz cigareta, alkohol, droga i većina lijekova mogu doći do djeteta i narušavati njegov razvoj. Vjerujemo da nikome nije u interesu izložiti dijete takvu riziku. Ono što trudnice koje se ne drže ovih preporuka često zaboravljaju jest činjenica da se posljedice konzumacije navedenih tvari štetnih za plod ne moraju nužno odraziti na djetetu nama naočigled i odmah. Te se posljedice mogu očitovati bilo kad u njegovu životu na način koji ne možemo točno predvidjeti, samo što je roditeljima tada nezamislivo to više povezivati s trudnoćom.

Zaštita od bolesti

Dobra je strana ove brane što kroz nju prolaze i određene vrste majčinih protutijela, koja dijete štite od nekih bolesti do polovine prve godine života. Sprečava miješanje krvi između majke i djeteta jer je njihov krvotok potpuno odvojen. Ipak, miješanje krvi može se dogoditi tijekom porođaja jer je brana tada oštećena (zbog toga valja paziti na Rh-faktore).

Posteljica štiti fetus i od majčine imunosne reakcije, što je patološki proces koji može uzrokovati zastoj rasta fetusa ili čak njegovu smrt.

Ujedno je smatramo endokrinim organom jer je zadužena za stvaranje hormona nužnih za pravilan razvoj trudnoće – korionskog gonadotropina (hCG), placentnog laktogena, estrogena, progesterona i mnogih drugih te proteina koji su specifični za trudnoću. Istodobno su ti hormoni zaduženi da pripreme majčino tijelo za proizvodnju mlijeka i uredan rad posteljice.

Najčešći poremećaji vezani uz posteljicu

Posteljica se pod različitim utjecajima može oštetiti i tada se narušava njezina funkcija i djetetova sigurnost. Neki od uzročnika oštećenja jesu infekcije (klamidija, ureaplazma…), različite intoksikacije (na primjer nikotinom), protutijela u slučaju rezus-inkompatibilnosti, hipertenzija (visok tlak), majčin dijabetes i drugo.

Tri najučestalije anomalije posteljice:

1 Prijevremeno ljuštenje posteljice (abrupcija) označuje stanje kad se placenta odvaja od stijenke maternice prije nego što je potrebno. Simptomi koji daju naslutiti da je došlo do abrupcije jesu krvarenje i kontrakcije. Ako krvarenje nije obilno, liječnik će preporučiti mirovanje kod kuće. U slučaju velikog krvarenja trudnica će vjerojatno morati mirovati u bolnici. U najtežim oblicima abrupcije može se dogoditi i prekid trudnoće jer je posteljica presudna za održavanje djeteta na životu.

2 Loša funkcija posteljice (insuficijencija posteljice) poremećaj je koji označuje da posteljica ne obavlja potpuno svoju funkciju i dijete ne dobiva potrebne zalihe kisika ili hranjivih tvari.

U tom slučaju mogu nastati poteškoće u djetetovu razvoju, a u krajnjem slučaju ono može i umrijeti. Uzroci tog poremećaja mogu biti majčina bolest, poremećaj u razvoju posteljice, loša opskrbljenost posteljice krvlju i drugi.

3 Predležeća posteljica (placenta previa) – poremećaj je pri kojem se posteljica razvije u donjem dijelu maternice i prekriva unutarnje ušće kanala vrata maternice kroz koji dijete mora proći tijekom porođaja.

Trudnica s ovim poremećajem može oko druge polovine trudnoće patiti od slabijeg krvarenja. S obzirom na postupno otvaranje kanala vrata maternice krajem trudnoće može se dogoditi da pukne tkivo posteljice i nastane obilnije krvarenje. Posteljica priječi djetetu prolaz kroz porođajni kanal i porođaj se tada mora završiti carskim rezom.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia