Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sunčanje u trudnoći. Na što trudnice trebaju pripaziti?

Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti, malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sigurno boraviti na suncu kad ste trudni...

 trudnica na suncu

Sunčeve zrake su izvor života i to je razlog zašto ga ne treba promatrati kao neprijatelja. Sunce će našem tijelu dati vitamin D i učiniti nas sretnijima i zadovoljnijima. Njegova toplina grije naše mišiće i zglobove i opušta tetive. No, sunce, ako se pretjera može učiniti i štetu. Trudnice su u tom smislu posebno osjetljive i zato pokušajte slijediti sljedeće savjete:

Ovako se trudnice bez problema mogu prepustiti suncu:

Uz kremu: dobra zaštita uvijek se preporučuje jer koža je u trudnoći osjetljivija i lakše izgori. Zgodni su preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite bolje kreme za bebe i djecu. I naravno sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tijekom dana odmarajte u hladu.

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Dakle, polagano i radije sjedite umjesto da ležite. Ako ležite, polako se podižite.

Uvijek imajte tekućinu uz sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne tlak, već gutljaj vode može pomoći povratku u normalno stanje.

Savjet za mame u 2. i 3. tromjesečju: i bebe u trbuhu vole sunčevo svjetlo jer ono prodire kroz slojeve kože trbuha i oboji unutrašnjost bebina skrovišta u toplu, svijetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli trbuh i promatrajte što će vaša beba reći na to.

, Image: 145391740, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Još neke zanimljive potrepštine za plažu za trudnice:

  • stabilne japanke ili natikače
  • obavezno drugi kostim za presvući kako biste spriječili moguće upale mjehura ili gljivice kojima su trudnice sklonije...
  • boca s raspršivačem koju napunite termalnom ili običnom vodom. Njome povremeno pošpricajte lice, ruke i noge...
  • ponesite nešto za gricnuti zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suho voće, svježe voće, bombončići koji će vas brzo oporaviti ili jednostavno pojedite sladoled).

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije