Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U trudnoći raste čak i nos!

Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena. No jeste li znali da se promijeniti može i veličina nosa?

Tijekom trudnoće ženino se tijelo uvelike mijenja. Od očekivanih promjena u pigmentaciji, hormonskom statusu, otečenim grudima, može doći i do nekih neobjašnjivih, poput nosa koji se s odmicanjem trudnoće sve više povećava.

Kod nekih se žena razvijaju bucmasti obrazi, porastu stopala, oteknu kapci, a nekada dođe do promjene u pigmentaciji, te se ženi promjeni boja kose. Tijelo se na taj način privikava na bebu, te povećava prostor u organizmu. S obzirom na to da su kosti u nosu meke, one vrlo lako mijenjaju svoj oblik, naročito kada pod utjecajem estrogena i progesterona dođe do njegovog oticanja.

Zašto nos otiče u trudnoći

Veliki nos u trudnoći je vrlo neobična pojava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do oticanja.

- Tijekom prvog tromjesečja, krvne žile se šire kako bi mogla do bebe doći dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvne žile u sinusima i nazalnim prolazima, te uzrokuju manje oticanje.

- Tijekom posljednjeg tromjesečja, zadržavanje vode u licu može uzrokovati veće oticanje nosa.

- Visok krvni tlak tijekom trudnoće također može izazvati ovu pojavu.

- Najčešći razlog je, ipak, promjena u odnosu hormona u tijelu. Povećana razina estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti na svoju normalnu veličinu?

S obzirom na to da povećanje nosa nastaje zbog promjena u hormonskom balansu, promjene su samo privremene. Nakon porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, pa će se i sve promjene nastale iz tog nestati nakon nekih mjesec dana.

Kako spriječiti oticanje nosa tijekom trudnoće?

Iako je oticanje nosa sasvim normalna pojava u trudnoći, postoje načini da ga umanjite. Smanjenjem unosa soli smanjit ćete zadržavanje vode i visok krvni tlak. Unos vode sprječava njeno zadržavanje, što samim tim umanjuje i otok. Mjerama predostrožnosti koje predloži vaš ginekolog možete spriječiti ovu pojavu.

Tekst: yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije