Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari o prvom tromjesečju koje vam nitko neće reći

Trudnice, posebice one koje su prvi puta trudne, u početku se trudnoće osjećaju pomalo zbunjeno i izgubljeno jer ne znaju što mogu očekivati. O trudnoći se može puno pročitati, ali neke stvari jednostavno ne stoje u knjigama...

 prvo tromjesečje trudnoće

Kad slušate žene kako pričaju o trudnoći, onda nekako zaključujete da svi govore o tipičnim problemima o kojima se već čuli. O ovih deset stvari vam vjerojatno nitko neće pričati pa bi vas mogle iznenaditi...

1# Vašeg doktora nije briga

Možda zvuči grubo, ali vaša razina uzbuđenja kad se pokušavate naručiti za prvi pregled nakon pozitivnog rezultata testa i uzbuđenje doktora nisu ni približno slični. Čak će vjerojatno reći da ne dolazite još najmanje četiri tjedna. Ginekolog, naime nema što raditi na pregledu nego potvrditi trudnoću i vjerojatno će vas pozvati tek kad će pregled imati više smisla.

2# Prvi simptomi trudnoće izgledaju kao loš PMS

Teško je prepoznati simptome trudnoće jer često nalikuju onima PMS-a, razdražljivost, bol u trbuhu, bolne i oteknute grudi, nadutost... Vjerojatno nećete ni odmah povratiti, kako trudnoća počinje u filmovima, jer taj dio dolazi malo kasnije. A možda niti ne dođe. Sretnica!

3# Jutarnja mučnina je ustvari cjelodnevna mučnina

Jutarnja mučnina vrlo je zgodno ime za muku koju mnoge trudnice osjećaju. Ta nelagoda često nije povezana s određenim dijelom dana, već je nerijetko stalna samo što mijenja intenzitet od nelagode do nužde da zaista povratite. Naravno, to neće biti tako kod svake trudnice, ali dobro je znati da je moguće.

 prvo tromjesečje trudnoće mučnina
Profile view of young pregnant woman sitting on the bed covering her mouth feeling nauseous in 1st trimester of pregnancy. Copy space, Image: 281858804, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

4# Kakav je to miris?

Trudnoća vam daje taj super osjećaj za mirise. Stvari vam mirišu jače i potpuno drukčije no prije trudnoće. To je posebno izraženo u prvom tromjesečju što je nesretna okolnost, ako vam je ionako već mučno.

5# Ultrazvuk? Kakav?

Možda ćete si zamišljati prvi ultrazvuk romantično točnije da će ga ginekolog raditi abdominalno (preko trbuha), no budući da je trudnoća tek na početku vjerojatnije je da će vam raditi vaginalni ultrazvuk kojim se beba može bolje vidjeti. Stoga se nemojte iznenaditi i reći da niste znali.

6# Događa li se ovo stvarno?

Veći dio prvog tromjesečja je ustvari čudan. Znate da ste trudni, ali ne osjećate tektonsku promjenu. Trbuh vam je ravan, nema udaraca bebe, vi ste samo umorni, mučno vam je ili ste cmizdravi. Cijela priča vam izgleda surealno, a istovremeno je i uzbudljiva i zastrašujuća. Stalno se pitate jeste li stvarno trudni...

7# Uvrnuti snovi

Nikad nećete sanjati tako čudne snove kao u prvom tromjesečju trudnoće. Hormonske avanture mogle bi vas povesti uvrnutim zemljama od psihodelije pa sve do erotike o kojima nećete željeti pričati. Snovi će biti živahniji, intenzivnijih boja i bolje ćete ih pamtiti. Njima ćete možda prorađivati tu veliku promjenu koja vam se događa ili je to samo rezultat uzburkanih hormona. Kako god bilo, nemojte se zabrinjavati ako biste svoje snove bez problema svrstali pod rubriku nenormalno. Normalno je.

8# Lude želje

Krastavci i sladoled klasične su lude kombinacije. Ali ako vam je mučno, moguće je da ćete se primiti nečega, jedinog što vam odgovara, i onda to jesti danima. Recimo krumpiriće ili čips, krafne ili štrudle. Nemojte se iznenaditi i ako vas izričito vuče 'junk food' jer mnogima se javi upravo takva želja.

 prvo tromjesečje trudnoće i pospanost
, Image: 316577319, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

9# Oči mi se sklapaju

Bit ćete umorni i pospani i samo ćete zijevati i gledati kako da legnete. Ako ste prestali piti kavu, stvari bi mogle biti još gore. Spavajte kad god možete i idite ranije uvečer u krevet. Pospanost je privremena, ali poslušajte svoje tijelo koje traži od vas više odmora.

10# Stresno čuvanje tajne

Moglo bi vam teško padati to što stalno morate paziti da se ne odate. Naravno i da ne morate, ali mnoge se majke odluče čuvati tajnu sve dok se trudnoća malo ne ustabili. Problem je što je to često lakše reći nego izdržati. Iako vam se čini da je to samo stvar toga da ćete reći ili ne reći, odjednom druženja uz piće nisu više tako jednostavna, zijevanje na poslu ili pak česte odlaske na zahod nije lako objasniti, ručkovi s kolegama mogli bi vam biti noćna mora... To su razlozi zašto mnoge žene ne izdrže pa se izlanu ranije no što su planirale.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije