Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Donosimo smjernice fizioterapueta za mame koje planiraju drugu trudoću, da lakše odlučite za razmak između trudnoća i pripremite svoje tijelo

Promjene na mišićima trbuha

Mišićni tonus u trudnoći je znatno smanjen, pa je trbušna muskulatura dosta opterećena - a ona, inače, osigurava glavnu potporu kralježnici. Budući da se tonus mišića skoro nikada u potpunosti ne vrati na stanje prije trudnoće, u sljedećoj trudnoći je to jedan od glavnih uzroka bolova u leđima i nogama. Razmicanje uzdužnog trbušnog mišića (dijastaza) je relativno česta pojava u trudnoći, ali predstavlja prolazno stanje. Naročito se javlja kod žena koje su imale više trudnoća.

Je li došlo do ove pojave, uglavnom doznate od liječnika nakon porođaja, ali možete i sami provjeriti. Dok ležite u krevetu, sa savijenim koljenima, podignite malo glavu i ruke sa strane, a zatim rukama opipajte trbuh ispod pupka. Ako napipate dio koji je mekan i malo natečen, radi se o razmicanju trbušnog mišića. Zarastanje možete  ubrzati izvođenjem posebnih vježbi koje će vam pokazati fizioterapeut i koji će kontrolirati opterećenja. Nestručno vježbanje može pogoršati stanje. Izbjegavajte svaki veći fizički napor koji uključuje trbušne mišiće. To je osobito važno kada je u pitanju podizanje i spuštanje bebe (iz krevetića, prematalice, kadice). To uvijek radite sa savijenim koljenima, da biste svu težinu koju podižete prebacili na mišiće nogu. Preveliki napor i nepravilno podizanje može dovesti do trajnog oštećenja, odnosno do pojave bruha.

Ako već imate kilu (bruh), morate vježbati - kako biste što više ojačali trbušnu muskulaturu, ali i nositi odgovarajući pojas pri podizanju tereta. Drugu trudnoću morate planirati uz konzultacije s ortopedom, koji će da procijeniti koliki je rizik od pogoršanja, kao i o daljnjem liječenju, odnosno operaciji kile.

Promjene na nogama

Uzrok ovih tegoba su najčešće proširene vene, što je uglavnom nasljedno. Drugi razlog su hormonske promjene koje prate trudnoću, a dovode i do oticanja nogu. Drastično povećana tjelesna težina može znatno pogoršati stanje ako je žena i prije trudnoće imala ovaj problem. Oticanje se može pojaviti i iz drugih razloga, kao što je povišen krvni tlak, poremećaj u funkciji bubrega, ili nešto drugo. Zato ovu pojavu svakako treba pratiti ginekolog koji vodi trudnoću i poduzeti odgovarajuće mjere ako je potrebno.

U drugoj trudnoći, problemi s proširenim venama će biti veći nego u prvoj. Kada se isključe drugi mogući uzroci, tegobe se mogu ublažiti i smanjiti određenim postupcima i nekim promjenama navika.

Odgovarajuća obuća s potpeticom visine tri do pet centimetara je prva stvar koja može pomoći, kao i specijalne čarape za proširene vene, namijenjene trudnicama. Svakodnevna šetnja će pozitivno utjecati na probleme s cirkulacijom, pa šećite redovito sve do porođaja. Vožnja bicikla i plivanje također izuzetno povoljno utječu na cirkulaciju, a možete ih prakticirati uz dozvolu ginekologa.

Toplina dovodi do širenja krvnih žila, a ono do oticanja nogu. Tijekom zime nije dobro sjedeti u blizini termoakumulacijskih peći ili radijatora, dok se preko ljeta ne preporučuje izlaganje suncu.

Također, ne trebate sjediti dugo i nikako s prekriženim nogama. Odjeća ne smije biti tijesna, niti vas čarape smiju stezati - kako ne bi prekinule cirkulaciju. Tuširanje uvijek treba završiti hladnom vodom, usmjeravajući mlaz od stopala prema gore.

Razmak između trudnoća od najmanje godinu dana

Mišljenje fizioterapeuta je da razlika između porođaja i sljedeće trudnoće treba biti najmanje godinu dana - kako bi se organizam majke oporavio od prethodne trudnoće. Naravno, ako je ona bila uredna, a porođaj protekao normalno, i nije bilo nikakvih komplikacija nakon njega. Optimalno vrijeme bi bilo dvije do tri godine, a u nekim slučajevima i dulje. Žene se uglavnom brzo oporave i, preplavljene pozitivnim osjećajima i iskustvima, često odmah požele drugo dijete. Ali, dobro je da se malo pričeka, jer neke tegobe u drugoj trudnoći mogu biti izraženije - kao što su problemi s venama, promjene na kostima i zglobovima. Čak i ako se ne manifestiraju odmah, ostavit će posljedice. Problemi s dijastazom, kilom, ili inkontinencijom - zahtijevaju ozbiljno liječenje i obaveznu konzultaciju s ginekologom prilikom planiranja druge trudnoće.

Tekst: Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Izvor: yumama.com

Najnovije