Vjerojatno ste često puta čitali i slušali kako je tijekom trudnoće mudro izbjegavati bilo kakve stresne situacije, koliko je god moguće. Neke žene zbog toga čak odlaze na čuvanje trudnoće jer im poslovna atmosfera ne može osigurati takve uvjete. Realno gledajući, ako ste inače skloni živciranju, svaki dan je prepun potencijalnih situacija koje se mogu pretvoriti u stresne. Zbog toga je samokontrola i osvještavanje vlastitih emocija u ovom razdoblju više nego potrebna vještna. No znate li zašto je taj stres tako opasan za bebu? O tome jako lijepo piše u svojoj knjizi Mudrost majčinstva: Majke i kćeri, dr. Christiane Northrup (izdavač Planetopija):

"Posteljica je organ koji u cijelosti simbolizira odnose. Zajedno je stvaraju majka i njezino dijete kako bi očuvali život djeteta unutar maternice. Nitko u potpunosti ne razumije kako majčino tijelo imunološki podnosi fetus a da ga ne odbaci kao strano tijelo. Takvo prihvaćanje novog života koji se doslovce hrani na drugom tijelu suština je majčinskog odnosa... Kada je dijete dosegnulo svoj puni razvoj, krvne žile u posteljici počinju se kalcificirati i sužavati, označavajući tako da je došao trenutak da se dijete rodi i započne neovisniji život. I majka i dijete prolaze porođaj kako bi se pripremili za nove uloge koje preuzimaju. Isto vrijedi i za sva druge odnose. Moraju prolaziti stalne promjene i razvijati se (i sve te faze ne moraju biti najugodnije) ako žele doseći svoj puni potencijal. Posteljica također oblikuje osjećaj za zdrave granice u odnosima. Protok krvi kod majke i protok krvi u fetusu odvojene su funkcije. Majka - ona koja donira svoje resurse - svojim mislima, emocijama i ponašanjem ili pruža ili zadržava dotok krvi prema njezinom djetetu. Ako je ljuta, pod stresom ili ne želi biti trudna, njezino će tijelo najvjerojatnije stvarati pregršt hormona stresa koji sužavaju krvne žile i ograničavaju dotok krvi djetetu. Ako je, s druge strane, opuštena, radosna i osjeća se dobro, protok krvi prema djetetu će biti optimalan. "

Imajući u vidu da emocije trudnica uistinu mogu utjecati na djetetov rast i razvoj, nema druge nego izolirati se, ako je moguće, od ljudi koji vas opterećuju svojim problemima, isključite vijesti, pobrinite se za svoj unutarnji mir, vježbajte, šećite, slušajte glazbu i sve ono što vam vraća dobro raspoloženje, a ako vas i zadesi loš dan i negativne emocije, budite nježni prema sebi i svjesno ih zamijenite nekim poželjnijim. Dobra je to vježba i za one koji više nisu trudni jer ako smo svjesni svog raspoloženja, lakše možemo njime i upravljati. Uživajte u svojoj trudnoći i krasnom novom životu koji u vama raste!

Foto: Profimedia

Tekst: I.T.