Do ovog zaključka je došao tim stručnjaka pod vodstvom prof. Rubena Barakata sa Univerziteta Madrid koji su u eksperiment uključili 508 trudnica. Trudnice su podijelili u dvije grupe, jedna grupa je dobila program prilagođenog treninga dok je druga grupa predstavljala kontrolnu skupinu.

Nakon porođaja znanstvenici su usporedili podatke o trajanju porođaja, načinu kako je porođaj prošao te koliko je trudnica dobila kilograma. Među gomilom podataka istaknuli su se oni o trajanju porođaja. Naime, žene koje su se bavile sportom bile su kraće u fazi trudova te su manje tražile epiduralnu anesteziju.

sport-u-trudnoci-moze-skratiti-trajanje-porodaja
, Image: 11125258, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Free

Preporučeni sportovi za trudnice

Hoćete li u trudnoći odabrati plivanje, hodanje ili jogu nije toliko presudno, glavno je da budete aktivni i prije svega slušate svoje tijelo – uvijek pripazite da opterećenja ne budu prevelika. Ako ste u dilemi što odabrati i u kojoj mjeri, uvijek možete potražiti savjet liječnika.

HODANJE – sportskim hodanjem trenirate izdržljivost. To je sport kojim se bez problema možete baviti sve do kraja trudnoće. Ima preventivno djelovanje protiv niskog tlaka, pomaže kod oticanja nogu, a pozitivan učinak ima i boravak na svježem zraku koji može olakšati trudničku mučninu.

BODY AND MIND obuhvaća jogu, pilates, tai-chi te ostale aktivnosti usmjerene na relaksaciju tijela i duše. Njima se mogu baviti i osobe koje se ne bave sportom. Većina tih sportova, osim klasičnih satova vježbanja, nudi i posebne treninge namijenjene trudnicama. Samo provjerite ima li u vašem gradu ili mjestu netko tko organizira tečaj ili vam može prilagoditi uobičajeni program koji drži. Zahvaljujući jogi žena može dublje proživljavati svoju trudnoću, uspostaviti vezu s bebom još prije rođenja, uvježbati pravilno držanje tijela, naučiti svjesno upotrebljavati mišiće zdjeličnog dna te meditirati i pravilno disati, što poslije može iskoristiti za vrijeme porođaja.

PLIVANJE – zbog opasnosti od infekcije bazen, birajte prema načinu na koji se brinu za vodu u njemu i prema tome koliko ste inače skloni vaginalnim infekcijama ili upali mjehura. Najbolji su bazeni namijenjeni upravo plivanju trudnica ili majki s bebama, no takvih baš nema mnogo. Odlični su i tečajevi vježbanja u vodi prilagođeni trudnicama.
sport-u-trudnoci-moze-skratiti-trajanje-porodaja
, Image: 159402245, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

PLES ZA TRUDNICE – najpogodniji je trbušni ples, koji je i sjajna priprema za porođaj. To je nezahtjevno, opuštajuće vježbanje tijekom kojeg buduće majke jačaju trbušne i leđne mišiće te uče ravnomjerno i pravilno disati. Trudnice su vrlo opuštene i većinu beba ritmični pokreti zdjelice za vrijeme plesa neobično umiruju.

VJEŽBANJE NA LOPTI više je istezanje i lagano ljuljanje s jedne na drugu stranu. Pritom se jačaju mišići, a istodobno se trudnica rješava napetosti u području zdjelice i trupa. Može se izvoditi i za vrijeme porođaja jer ublažava trudove i pomaže bebi kod rotacije i pravilnog spuštanja u porođajni kanal.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia