Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nordijsko hodanje - idealna rekreacija za trudnice

Ako ste zdrava trudnica i nema prepreka fizičkoj aktivnosti, prije nego krenete u svakodnevne šetnje i nove aktivnosti pročitajte nekoliko zanimljivosti o nordijskom hodanju

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalnog hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju.

Nordijsko hodanje višestruko je korisna aktivnost zato što pozitivno utječe na srce i krvne žile, mišiće, kralježnicu i zglobove. Izravne koristi od redovite tjelesne aktivnosti u kombinaciji sa nordijskim hodanjem za trudnice su:

  • jači mišići
  • bolje držanje tijela
  • smanjenje bolova u zglobovima i mišićima
  • smanjenje bolova u kralježnici
  • održavanje dobre pokretljivosti i ravnoteže
  • smanjenje rizika od pada
, Image: 318076775, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi. Upotrebom štapova obično se hodanje pretvara u mnogo učinkovitiju aerobnu rekreaciju koja djeluje na gotovo sve mišićne skupine i povećava potrošnju energije. Zahvaljujući štapovima smanjuje se pritisak na zglobove, poglavito na koljena, te je zbog toga nordijsko hodanje osobito preporučljivo u trudnoći. Aktiviraju se mišići gornjeg dijela tijela, što dovodi do povećanja lateralne pokretljivosti vrata i kralježnice.

Kod nordijskog hodanja težina tijela se raspoređuje na dvije noge i dva štapa, pa se značajno manje opterećuju kralježnica i zglobovi, a sami štapovi omogućavaju individualni osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova.

Za razliku od običnog hodanja, koje trudnicama ponekad zna biti naporno, kod nordijskog hodanja trudnica se odguruje štapovima i koristiti mišiće gornjeg dijela tijela. Dio težine prebacuje se s nogu na ruke, rasterećuju se koljena, kukovi i zglobovi donjeg dijela tijela te pri koračanju osoba dobiva ugodan osjećaj lakoće.

Tekst: Tea Sukreški

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije