Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitate se što vi možete učiniti za svoju trudnu ženu?

Puno je toga u što se možete uključiti, što možete napraviti i odraditi, kako možete pomoći s ciljem da svojoj partnerici olakšate trudnoću i naravno oboje lakše podnesete zahtjeve koji su pred vama

Muškarac ne može zatrudnjeti, ali može itekako aktivno sudjelovati u trudnoći. Evo nekoliko načina kako:

 • Dajte svojoj supruzi ili partnerici do znanja da primjećujete kako joj raste trbuh. Osjetite udarce bebe. Puštajte bebi glazbu i čitajte joj. Vodite s partnericom dnevnik o razvoju vašeg djeteta tijekom trudnoće – bez sumnje ćete biti zadivljeni svim promjenama.
 • Pokušajte sudjelovati barem u nekim liječničkim pregledima ili tečajevima vaše partnerice. Time ćete pokazati da sudjelujete, a ne samo promatrate iz daljine. Posebice je to važno kad prolazite neke ozbiljnije pretrage ili je došlo do komplikacija. Sudjelovanje na pregledima pomoći će vam da razumijete stanje duha u kojem se nalazi vaša partnerica, da prihvatite promjene raspoloženja i da bolje razumijete njezine boljke.
 • Pohađajte s partnericom trudnički tečaj ako želite prisustvovati porođaju. Tako ćete biti opušteniji i bolja podrška budućoj mami. Čak i kad se na taj dan budete osjećali nemoćni, znajte da je vaša prisutnost vrlo korisna vašoj partnerici!
 • Vaša će partnerica morati prilagoditi prehranu, odbaciti alkoholna pića i piti više tekućine. Budite joj podrška i dijelite s njom te promjene u načinu života, barem dok ste u njezinu društvu. Izbacite iz kuće namirnice koje su štetne za razvoj bebe, a koje bi mogle dovesti vašu partnericu u napast. I sami smanjite unos alkohola, nemojte pušiti i zajedno se bavite tjelesnim aktivnostima poput šetanja ili vježbanja.
 • Pokušajte s posla dolaziti na vrijeme kako biste imali više zajedničkog vremena kod kuće. Iskoristite posljednjih nekoliko mjeseci udvoje i priuštite si zajedničke trenutke: izvedite partnericu u restoran ili osmislite romantičnu večer.
 • Trudite se više nego inače. Vaša bi partnerica mogla postati vrlo zahtjevna u trudnoći. Ne zamjerite joj, ipak ona nosi sav teret. Osobito posljednja dva mjeseca trudnoće: trbuh će joj postati težak, pokreti će biti ograničeni, leđa bolna, noge otečene, dah se brzo gubi... Najmanje što možete učiniti u tom razdoblju jest otići po namirnice, obaviti kućne poslove, darovati joj cvijeće ili neki drugi mali znak pažnje.

OPREZ! Ako vam nedostaje volje da pomognete ili ste velik dio vremena odsutni duhom zbog poslovnih obveza, nećete postići pozitivan efekt. U tom slučaju, radije se manje angažirajte, ali se potpuno posvetite obvezama koje ste odlučili preuzeti.

 tata pomaže
 • Kupujte, razgovarajte i odlučujte zajedno. Opremanje dječje sobe još je jedna izvrsna prilika da pokažete svoju zainteresiranost i želju za sudjelovanjem u iščekivanju vašeg djeteta. Pomognite budućoj mami odabrati boju zidova, namještaj, zavjese i bolje organizirati kuću, napraviti više mjesta... Do dolaska vašeg djeteta dječja odjeća mora biti spremna (kupljena, oprana, izglačana), kao i osnovna dječja oprema, autosjedalica mora biti postavljena u autu...
 • Napravite servis plinskih instalacija, pokrpajte eventualne rupe oko prozora koje stvaraju propuh i sl. Na forumima pogledajte što žene najviše predbacuju svojim partnerima vezano uz pomoć oko novorođenčeta te pokažite volju da i sami ne učinite iste pogreške.
 • Isplanirajte put do rodilišta. Važno je znati put kojim ćete ići do rodilišta te mjesto gdje ćete parkirati. Sve to bi vam moglo biti vrlo zahtjevno, ako ćete razmišljati tek kad pukne vodenjak.
 • Ako ste odlučili biti na porođaju, budite spremni partnerici pružiti podršku, zagrliti je i strpljivo voditi u nekim postupcima, umirivati je i masirati, držati za ruku, donositi joj tekućine.
 • Imajte razumijevanja. Mogli biste osjetiti da vaš spolni život trpi, no s hormonalnim promjenama, bolovima u leđima, jutarnjim mučninama i razumljivom zabrinutošću vezanom uz trudnoću, seks može izostati iz vašeg života. S druge strane, može postati i češći − trudnice su nepredvidljive.
 • Pobrinite se za lijepe uspomene. Svaki mjesec trudnoće fotografirajte svoju dragu iz profila (ako ona na to pristane) kako biste dokumentirali promjene kroz koje njezino tijelo prolazi. Morate shvatiti da bi se vaša partnerica, kako trudnoća napreduje, katkad mogla osjećati neprivlačnom. Ne zaboravite je počastiti komplimentima, dodirima u prolazu, poljupcima, izjavama da je volite sa svim tjelesnim promjenama koje joj se događaju.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije