Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u njemu raste. Iako u tom smislu postoji mit, činjenica da nosite visoko ili nisko ili imate okrugao ili šiljast trbuh nema nikakve veze s time nosite li ...

Razlozi za različite oblike trbuha često su pitanje majčine građe.

  • Ako ste sitne i nježne građe, dijete nema toliko puno mjesta za širenje kao kod veće žene. Zato se kod vas trbuh prije pokaže i obično je više isturen prema naprijed.
  • Kod žena s malom zdjelicom, dijete se potkraj trudnoće ne može do kraja smjestiti glavicom na dno zdjelice. Zato trbuh ostaje visoko i izbočuje se prema naprijed.
  • I držanje utječe na oblik trbuha! Kod žena koje imaju hiperlordozu kralježnice (isturena stražnjica i trbuh), odnosno imaju pomalo patkasto držanje, trbuh se automatski isturuje prema naprijed i djeluje veći.
  • Ako su trbušni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, trbuh se neće tako jako istaknuti kao, primjerice, kod žene koja nije u formi.
  • Važno je i koliko plodove vode okružuje dijete. Ona varira od 300 ml do 1500 ml pa se razlika svakako odražava i na veličinu trbuha.
  • Što je žena rodila više djece, nosit će trbuh sve niže, a on će biti sve zaokruženiji. Naime, trudnoćom se mišići maternice, trbušni mišići i cjelokupno okolno tkivo rastežu. Zbog toga tkivo žene koja je rodila više nikada neće biti tako čvrsto kao prije.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije