Ako se trudnica zarazi ovim parazitom u trudnoći, može ga prenijeti nerođenom djetetu što se događa u oko četvrtine žena. Ako se to dogodi rano u trudnoći rizik za komplikacije kod djeteta je povećan. Moguća su neurološka oštećenja primjerice oštećenja mozga, epilepsija, gluhoća, slijepoća ili problemi u razvoju. Toksoplazmoza također može uzrokovati spontani pobačaj. Na sreću, infekcija ovim parazitom je rijetka.

Ovu bolest uzrokuje parazit Toxoplasma Gondii koji se obično prenosi putem mačjeg izmeta, no može se naći i u sljedećim izvorima:

  • nedovoljno kuhano ili sirovo meso
  • suhomesnati proizvodi kao što su kobasice ili pršut
  • nepasterizirano i neprokuhano mlijeko (kravlje, kozje)
  • neoprano povrće i voće koje raste nisko
  • mačji izmet
  • mačji wc

Što kao trudnica napraviti?

Toksoplazmoza se poput dječjih bolesti u većini slučajeva pojavi i preboli tijekom života jer većina nas u krvi već ima antitijela za nju i zato se više ne možemo zaraziti. Problem je međutim s onim trudnicama koje tijekom života nisu imale kontakt s tim parazitom i time nisu razvile ni otpornost na njega.

Ako ste zabrinuti, najbolje je početkom trudnoće napraviti test na toksoplazmozu. Ako imate antitijela, što vjerojatno imate ako ste stara vlasnica mačke ili ste u životu imali mačke, tada ste zaštićeni svojim imunitetom.

Ako u krvi nemate antijela, tada ćete se morati malo pripaziti. To znači da ćete trebati paziti na higijenu ruku, pomno prati povrće i voće, paziti da ne jedete sirovo meso te sve te mjere temeljitije provoditi ako imate mačku. Mačku također možete testirati, a za vrijeme trudnoće općenito se pokušavajte kloniti mačkinog zahoda i pazite da mačka ne dolazi u kontakt s mačkama lutalicama koje bi joj mogle prenijeti toksoplazmozu.

Vlasnice mačaka, međutim ne trebaju biti u panici, niti u trudnoći odbaciti svog kućnog ljubimca. Jer toksoplazmoza je vrlo rijetka i higijenom i uz malo više pažnje može se uspješno izbjeći!

Foto: Profimedia