Početak porođaja znači da se pokrenuo jedan veliki proces u tijelu trudnice koji je nepovratan. On se doduše može malo usporiti ili promijeniti svoj tempo, no kad jednom stvar krene, sve što će se događati ići će u smjeru porođaja i pomoći će bebi da dođe na svijet. Kako prepoznati jesu li pravi trudovi započeli i kako se tada ponašati?

Ako su vaši trudovi zaista počeli, tada će se dogoditi jedna ili više od sljedećih 5 stvari:

1. Vaš cerviks (grlić maternice) se postupno stanjuje, omekšava i širi. Otvarate se (do 10 cm).

2. Trudovi sada dolaze u redovitim razmacima s time da se razmaci postupno smanjuju, a trudovi produljuju i inatenziviraju (jače bole).

3. Mogli biste osjećati uporne bolove u donjem dijelu leđa koji mogu nalikovati grčevima poput onih tijekom mjesečnice.

4. Mogli biste na donjem rublju vidjeti krv (smečkastu ili crvenkastu sluz). Kad vam ispadne sluzavi čep, koji je do tog trenutka zatvarao grlić maternice, tada trudovi vjerojatno predstoje. No, moguće je i da nakon tog trenutka prođe i nekoliko dana do trudova. U svakom slučaju ispadanje ovog čepa je znak da se krećete prema porođaju.

5. Vodenjak je pukao, istovremeno će vjerojatno krenuti i trudovi.

Kako ćete se osjećati na početku trudova, ovisi o tome jeste prvorotkinja ili ste već rodili, kakav vam je prag boli i kako reagirate na bol te koliko ste pripremljeni na sam porođaj. To je sve individualno.

Što napraviti tada?

Smirite se i pokušajte se opustiti jer će to pospješiti tijek daljnjih trudova i pomoći vam da se nosite s njima. Radite sve što vam pomaže da se opustite. To može značiti da ćete gledati vaš omiljen film ili ćete zamoliti prijateljicu ili rođakinju da vam pravi društvo.

U početku je jako važno da pijete dosta tekućine, da povremeno legnete kad osjetite umor i da hodate. Tuširajte se u toploj vodi kako biste ublažili bolove. Ako možete, pokušajte se odmoriti ili čak zaspati kako biste sakupili snage za porođaj koji predstoji. Na početku trudova ćete možda imati apetit pa zato jedite i pijte ako vam je do toga. To će vam pomoći da se osjećate dobro i opušteno. Iskoristite početak trudova za isprobavanje različitih položaja i tehnika disanja. Promotrite koliko vam pomažu u smanjenju bolova.

Kad trudovi budu u razmaku od 5 do 7 minuta, polako možete krenuti u rodilište.

Kada se odmah javiti liječniku?

  • pukao je vodenjak ili osjećate da plodova voda polako curi
  • beba je manje pokretna nego inače
  • vaginalno krvarenje (ako se ne radi samo o sukrvici i sluzavom čepu)
  • imate temperaturu, jaku glavobolju, probleme s vidom ili čudne bolove u donjem dijelu tijela koji se ne javljaju u razmacima, već su konstantni.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia