Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemam apetita! Je li to opasno za bebu u trbuhu?

Premda se mnoge žene brinu da bi smanjeni apetit tijekom trudnoće mogao negativno utjecati na razvoj bebe, tijekom prvog tromjesečja to zapravo nije problem. Moguće je da će u tom razdoblju izgubiti nešto kilograma, no poslije će ...

Dok su u ranoj fazi trudnoće mučnina i gubitak teka normalni, u kasnijim fazama, osobito ako se simptomi pojačaju i ne prestaju, mogu dovesti do gubitka tjelesne težine i dehidracije, što može biti rizično za život i zdravlje nerođene bebe, koja tijekom drugog i trećeg tromjesečja najviše dobiva na težini. Pomozite si savjetima koji vam mogu olakšati osjećaj mučnine te omogućiti uravnoteženu prehranu usprkos osjećaju mučnine i gubitka apetita.

Gubitak ili dobitak na težini ovisi o početnoj težini

Iako se općenito smatra da trudnica treba “jesti za dvoje”, broj dobivenih kilograma ovisi o tome koliko je teška žena bila prije trudnoće. Žene koje su bile vrlo mršave prije trudnoće, ne bi smjele gubiti na težini tijekom trudnoće, dok za one koje su na početku trudnoće imale prekomjernu masu nije problem ako izgube koji kilogram. Oko 300 dodatnih kalorija dnevno dovoljno je za normalan rast i razvoj bebe.

Dijeta tijekom trudnoće

Neke se žene u trudnoći počnu više brinuti o svojoj prehrani i birati zdraviju hranu. To može dovesti do stanovitog gubitka na težini, što je normalno. No dijeta kojoj je cilj mršavljenje ili održavanje vitkosti tijekom trudnoće ne preporučuje se jer beba koja se razvija u trbuhu majke treba hranjive tvari. Svakako je važno da hrana koju žena uzima dok je trudna bude pomno izabrana. Svježe voće i povrće te hrana bogata proteinima dobar su izbor, dok teška i masna hrana koja obiluje suvišnim kalorijama nije preporučljiva jer poslije može dovesti do nezdravog povećanja težine. Prije trudnoće i tijekom nje ne treba zaboraviti uzimati hranu bogatu folnom kiselinom – agrume, zeleno lisnato povrće, sušene grahorice i mahunarke – jer ona sprečava oštećenja fetusa, a važni su naravno i kalcij, željezo i vitamini.

Treba imati na umu da dobivanje kilograma tijekom trudnoće nije isto što i klasično debljanje te da se većina kilograma dobivenih tijekom trudnoće gubi nakon porođaja, naravno uz zdrave prehrambene navike.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije