Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put sam trudna! Što sad?

Prvi put ste trudni i u glavi vam je roj pitanja. Evo najvažnijih odgovora.

 prva trudnoća

Jesam li zaista trudna?

Izostanak mjesečnice je najsigurniji znak trudnoće iako vam može kasniti iz mnogih drugih razloga. Sljedeći tipični simptomi kao što su mučnina, osjetljivost na mirise i iznenadne želje za određenom hranom nastupaju najčešće malo kasnije. Dodatnu sumnju u trudnoću može vam izazvati i lagano krvarenje koje se zbiva zbog usađivanja jajašca u maternicu. Ta sukrvica ili lagano krvarenje je međutim kraće i oskudnije te dolazi nešto ranije od dana kad biste trebali dobiti mjesečnicu.

Koliko testova mi je potrebno napraviti da budem sigurna?

Testovi koje možete nabaviti u ljekarnama poprilično su sigurni. Njihova točnost doseže 99% i zaista nema potrebe trošiti novac na ponavljanje testa. To čak nema smisla niti ako imate bolove nalik menstruacijskim grčevima ili tipične simptome PMS-a. Ti bolovi u početku trudnoće imaju sasvim drugačije podrijetlo. Oni upućuju na to da maternica raste i jače se prokrvljuje. Ako su grčevi zaista jaki, svakako posjetite ginekologa.

Bolovi – kada poći ginekologu?

Općenito se u prvim tjednima trudnoće mogu i najčešće se i javljaju određene senzacije u području trbuha koje su katkad i pomalo bolne. Pored bolova zbog rasta maternice mogu se javiti i bolovi u crijevima ili mjehuru. Zabrinuti se treba tek ako dođe do sukrvice ili krvarenja, kad trebate odmah poći liječniku. Vrlo jaki bolovi rijetko kad prate trudnoću i rijeko kada su bezazleni. U slučaju pojave takvih bolova svakako pođite liječniku jer može se raditi o vanmaterničnoj trudnoći koja zna biti vrlo bolna.

Kad ću se zaista osjećati trudnom?

Mnoge trudnice postanu svjesne trudnoće oko 12. tjedna kad se radi detaljan ultrazvuk djeteta i majka može vidjeti kako se dijete aktivno pokreće u trbuhu, kako ima ručice i nožice, srčeko koje kuca, malenu kralježnicu...

Kako smanjiti rizik od spontanih pobačaja u prvom tromjesečju?

Stručnjaci smatraju kako u prvim tjednima trudnoće propada od 60 do 70% oplođenih jajašaca. Uzrok propadanja su najčešće problemi s kvalitetom stanica te kromosomske pogreške koje se dogode tijekom razvoja. Jako rano odbacivanje oplođenog jajašca najčešće ostaje i neprimjećeno i žena samo misli da se radi o mjesečnici koja je malo okasnila. Rizik se eventualno može smanjiti ako trudnica ne puši i ne pije alkohol te ne pije previše kave.

Povećava li kava rizik za spontanim pobačajem?

Jedna američko-danaska studija iz 2005. godine pokazala je kako 3 šalice kave dnevno ne povisuje rizik za spontani pobačaj. Kod žena koje su pile 4 do 7 šalica na dan rizik je porastao za 33%.

Trudna i na poslu. Ide li to?

Budući da stres također može negativno djelovati na plod, trudnice su zakonski zaštićene u slučaju potrebe da se sklone s posla i čuvaju trudnoću kod kuće. Također trudnice koje rade teške i fizičke poslove imaju pravo zatražiti bolovanje. Općenito je važno povoditi se za vlastitim osjećajem. Ako se dobro osjećate, ako je s trudnoćom sve u redu, ako vam na poslu nema velikog stresa i osjećate da biste željeli nastaviti raditi, nema prepreka da to i ne učinite. Zadnji rok kad po zakonu trebate otići na rodiljni dopust jest 45 dana prije termina porođaja.

Što pomaže kod mučnina?

Prema statistikama 3 od 4 trudnice pate od mučnina. To je najčešći simptom trudnoće. Pomoći će vam prepečenec koji trebate posjeti prije dizanja iz kreveta ujutro, suhi kruh ili suho voće, čajevi (metvica, đumbir, matičnjak). Mala utjeha jest da kod većine trudnica mučnina nestane do kraja prvog tromjesečja kad se tijelo navikne na trudnoću odnosno drugo stanje.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije